Brutális döntetlen, ahogy szoktuk Izlanddal

2014.01.14. 19:53
Ugyanúgy 27-27-es döntetlent játszottunk Izlanddal, ahogy két éve a londoni olimpián is. Akkor is, most is Lékai lőtte az utolsó magyar gólt. Ancsin nagyot játszott, a kapusok jól védtek, de az egy pont értéktelen is lehet, ha kikapunk a norvégoktól. Ha viszont nem kapunk ki csütörtökön, nem kezdjük pont nélkül a középdöntőt.

A dániai férfi kézilabda Európa-bajnokságon a második csoportmeccsen Izland volt Magyarország ellenfele. Az első fordulóban az északiak simán verték a norvégokat (31-26), míg a mieink ugyanilyen simán kaptak ki a világbajnoki címvédő spanyoloktól (34-27).

Mocsai Lajos drámainak nevezte a vasárnapi lövőteljesítményünket, de már az elején pontosan tudtuk, hogy a keddi lesz a fontos meccs, vagyis Izland ellen, mert ők a verhető kategóriába tartoznak. Két éve, a londoni olimpián kétszeri hosszabbítás után, 80 perc alatt győztük le őket.

Akkor lényegesen esélyesebbek voltak, de most is inkább ők voltak a favoritok, ha a fogadóirodák oddsait nézzük. A magyar sikerre általában 2,6-szoros pénzt fizettek, a vereségre 1,7-est.

A receptet ismertük: három vagy négy extra teljesítmény kellett a jó eredményhez, és pontos átlövések, mert az izlandiak nem túl magasak, és leginkább kapusposzton a leggyengébbek.

Álomszerűen kezdtünk – online közvetítésünk itt elérhető –, mert a tizedik perc végére 8-4-re vezettünk, Lékai emberhátrányból is pontos volt. Az elején Ancsin vitte, az első négy találatból három a neve mellé került, bátran vállalkozott, alsó és felsőt is lőtt.

9-6 után kapust cserélt az ellenfél, mert Gustafsson nem találkozott a labdával. 10-6-ra vezettünk, amikor eljött az első holtpont. Kettős emberelőnyben Császár Gábor büntetőt hibázott, míg Palmarsson 13 méterről is bedobta.

Három gólt kaptunk, majd Császár több mint nyolc perc után megtalálta a rést a falon. Mikler az egész első félidőben óriási tartást adott bravúrjaival – különösen a gólcsend alatt volt fontos a jelenléte –, a szélről és beállóból nagyszerűen érezte, merre kell mozdulnia. A védelem sokszor blokkolt, ami azért is kiemelendő, mert a spanyolok ellen mindössze egyszer sikerült.

A 28. percben 16-13-ra vezettünk, Putics és Lékai vitte tovább a társulatot, de a végén kettőt kaptunk – mindkettőt emberhátrányban –, így a szünetre csak egy gólt vittünk.

A fordulás után Zubaié volt az első gól, válaszul Palmarsson alulról szétlőtte a kaput. Schuchot talán kicsit szigorúan másodszor is kiállították a szerb bírók, és mivel ő a védelem oszlopa, nyilvánvaló volt, hogy pihentetni kellett átmenetileg a folytatásra.

Az egyenlítés a 36. percben jött el, Karason bombázott a bal felsőbe. (17-17) Mikler bravúrja előbb megakadályozta az izlandi vezetést, de Gunnarson a 38. percben több mint félóra után visszaszerezte hazájának az előnyt.

Gudjonsson duplájával már három volt oda, aztán Császár és Lékai következett – két irányítóra váltottunk, Mocsai beállítása viszont nem volt jó húzás –, így felzárkóztunk egyre, Iváncsik kezében maradt az egyenlítés, Edvardsson nem első bravúrját mutatta be.

Ami akkor elmaradt, összejött pár perc múlva, és Iváncsik ejtésével 21-21-gyel kezdődött az utolsó negyedóra. Gudjonsson bombáját Ancsin még nagyobbal egyenlítette ki. A szegedi átlövő hatból hatot bevágott, egyszer sem hibázott, többnyire 10-11 méterről próbálkozott.

Zubait kiállították, de hátrányból is gólt lőtt Iváncsik, Tatai ziccert fogott.

Zubai miután visszajött, remek labdát kapott Lékaitól, így az utolsó tíz perc, a legfontosabb szakasz egygólos magyar előnnyel kezdődött. (24-23)

Atlason duplájára Ancsin és Császár válaszolt, Szalafai kiállítása azt jelentette, hogy 7-2 volt a büntetések aránya oda. Sigurdsson ejtése tökéletes volt, Ancsin kezéből kiperdült a labda, Császár ezt egy labdaszerzéssel kompenzálta.

Az utolsó öt perc magyar időkéréssel és 26-26-tal indult. Iváncsik kapufát lőtt ziccerből, Karasont kiküldték két percre a bírók.

Császár hibázott egy passznál, nem tudtuk ismét megszerezni a vezetést, 1 perc 39 másodperccel a vége előtt Schuch kiállítása azt jelentette, hátrányban fogjuk befejezni ezt a meccset.

Karason a szélről bevágta, ekkor egy perc volt hátra, Lékai ellenben talpról a védők között nagy gólt lőtt nyolc másodperccel a vége előtt. Ez most sokkal távolabb volt, mint Londonban, de hasonlóan pontos és hasonlóan fontos.

Izland természetesen időt kért, megpróbálta nyolc másodperc alatt bevinni a győztes találatot Hallgrimson, aki az első gólt lőtte, de nem sikerült neki keretbe foglalnia az összecsapást, mert beleblokkolt a magyar fal.

Mintha vért ittak volna

„Az egész csapat nagyon küzdött, mintha vért ivott volna. Felemás érzéseim vannak, ugyanis úgy gondolom, hogy elbuktunk egy pontot. Csak pozitívan lehet ehhez a dologhoz hozzáállni, holnapután egy nagyon komoly meccsünk lesz a norvégok ellen. Sokkal bátrabbak voltunk most, mint a spanyolok ellen, ez nagyon kellett a csapatunknak, az önbizalmunknak" – mondta Zubai Szabolcs.

„Óriásit küzdött mindkét csapat, mindkét fél nyerhetett volna. Megérdemeltük az egy pontot. Az utolsó három percben két százszázalékos helyzetet is kihagytunk, ezért nem sikerült a két pontot megszereznünk. A játék minden elemében előreléptünk a spanyolok elleni meccshez képest, felvettük az Eb ritmusát. Tiszta szívből gratulálok a magyar válogatottnak. A kívülállók egy fantasztikus meccset láthattak, igazi propagandája volt a kézilabdának. A norvégok ellen egy ennél is nehezebb összecsapásra számítok, egy igazi ki-ki mérkőzés lesz, ahol ők teljes mértékben hazai pályán szerepelhetnek" – értékelt Mocsai Lajos a meccs után.

„Óriási eredmény a döntetlen, annak ellenére, hogy meg is nyerhettük volna az összecsapást. Örülni kell az egy pontnak, hiszen egy olyan izlandi csapat ellen szereztük ezt meg, amely szerintem nagyon szoros meccset fog játszani a világbajnok spanyolokkal" – mondta Ilyés Ferenc csapatkapitány.

„Óriási küzdelem volt, mindent megtettünk a győzelemért, amely a kezünkben is volt, de sajnos a végén két hatalmas ziccert hibáztunk és volt egy eladott labdánk is, szóval még mi örülhettünk a döntetlennek" – így a döntetlent érő gól szerzője, Lékai Máté.

„Túlságosan passzívan kezdtük a mérkőzést, ráadásul az első félidőben az igazi kapusteljesítmény is hiányzott. A második félidőben elképesztően szoros csata alakult ki, csalódott vagyok, hogy nem nyertük meg az összecsapást, ugyanakkor elégedett vagyok az egy ponttal" – mondta Aron Kristjansson, az izlandiak szövetségi kapitánya:

„Sajnos a második félidőben rengeteg technikai hibát követtünk el, összességében pedig úgy gondolom, örülhetünk az egy pontnak" – foglalta össze Runar Karason, az izlandiak játékosa.

A norvégok hatalmas meccset játszottak a spanyolokkal, 22-20-ra még vezettek is, de végül 27-25-re kikaptak. A kulcspillanatokban nem kedveztek nekik a bírók.

A spanyolok továbbjutottak Izlanddal együtt, a harmadik továbbjutó helyért annyi előnyünk van, hogy a döntetlen is elég, míg a norvégokon kizárólag a győzelem segít.

Jegyzőkönyv:

B csoport, 2. forduló:
Magyarország-Izland 27-27 (16-15)
Aalborg, Gigantium, 4000 néző, v.: Nikolics, Sztojkovics (szerbek)
     gólszerzők: Ancsin 7, Császár 5/1, Lékai 4, Iváncsik G. 3, Zubai 3, Gulyás 2, Putics 2, Nagy K. 1, illetve Palmarsson 8, Sigurdsson 5/1, Karason 4, Atlason 3, Hallgrimsson 3, Gunnarsson 2, Gudjonsson 1, Kristjansson 1
A csoport állása: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Izland 3, 3. Magyaroszág 1, 4. Norvégia 0.