Lékai akkora zseni, mint Ibra a fociban

2014.01.18. 09:44
A Norvégia elleni 26-26-os döntetlen továbbjutást ért a férfi kézilabda Európa-bajnokságon. Lékai Máté 7 gólt lőtt, vezérré vált. Szombat délután folytathatja sorozatát a macedónokkal szemben, már a középdöntőben.

Lékai Máté már a 2011-es világbajnokságon is ott volt, de 22 évesen csak epizódszerepet kapott, a gyengébbek ellen mutathatta meg különleges lövéseit, cseleit. A 2012-es Európa-bajnokságról hiányzott, a 2012-es olimpiai selejtezőn is inkább csak kiegészítő ember volt, de fontos részfeladatokat jól oldott meg.

Londonban már ugyanakkor a Dél-Korea elleni csoportmeccsen öt gólt lőtt, tökéletesen ki tudta használni kiismerhetetlen mozgását a védők között, meccset befolyásoló erőnek lehetett nevezni, mert a 22 magyar gólból ötöt vállalt.

Az Izland elleni hosszabbítást is az ő találatával csikarta ki a csapat, de mivel a 2013-as világbajnokságon nem tudott berobbanni, erre mostanáig kellett várni.

Izland ellen mindössze egy lövést hibázott, négy gólt lőtt, a legfontosabbat, az egyenlítőt is bombázta kilenc méterről a kapuba 13 másodperccel a vége előtt.

A norvégok ellen pedig már ő volt a vezér csütörtök este, nemcsak irányított, vagyis mozgatta a csapatot, hanem remek gólpasszokat is adott a beállóknak, és emellett kilenc gólját úgy érte el, hogy mindössze két lövést hibázott. Ahogy harmincról belőtte a kapus felett, örökre emlékezetes marad.

Magyarország Norvégia

Az egész tornán összesen hatszor nem volt pontos, ami kiemelkedő, mert nem akármilyen ellenfelekkel szemben játszottunk.

A 25 éves Lékai a Celje játékosa, Vladan Matic az edzője, aki Szegeden is volt, és aki most a szerbek kapitánya is egyben.

Bella Árpád a szegediek ügyvezetőjeként igazolta le 2010-ben.

„Gyerekkora óta tudja ezeket a lövéseket, amikor Szegedre érkezett, már elkápráztatott bennünket ilyesmivel, és nincs kétségem afelől, hogy ugyanezt már tudta a serdülőben is. Azért remek játékos Máté, mert a legmagasabb szinten is képes volt erre. Mert ez a labda nemcsak valahogy bepottyant, ezt oda akarta lőni, a léc alá húsz centivel, és tökéletes volt a végrehajtás. Azért ugrott fel, hogy belője. Vagy tízszer megnéztem már ezt a gólt, és Ibra jutott eszembe, hogy ő is pontosan eltervezte, felugrik, ollózni fog, és végre is hajtotta.”

Bella kiemelte, Lékai abszolút nyerő típus, és ritka pozitív személyiség, mert akárhogy is ütik le, húzzák vissza, mindig mosolyog, megy tovább, és teszi a dolgát mindenféle görcs nélkül.

„Rettenetesen jó feje van, gyorsak a gondolatai, átlátja a helyzeteket, mentálisan nagyon erős. Ehhez még a keze és a lába is megvan. Ha pedig öt centivel magasabb lenne, és még lenne ratja tíz kiló izom, már rég világsztár lehetne. De még így is magasabb szintre érhet el, mert test melletti lövéseket remekül csinálja, a kézilabda pedig arrafelé halad, hogy egy falat nem felülről kell átlőni, hanem megtalálni rajta a réseket.”

Azt is megemlítette Bella, hogy Lékainak volt egy olyan gólja a norvégok ellen, amikor már a levegőben volt, amikor kapott egy labdát, mégis pontosan be tudta vágni kilencről. A nemzetközi mezőnyben nem sokan tudják ezt.

„Kínaira kapni egy átlövést, ez a sportág fejlődésének következő szakasza, és Máté tudja ezt is. A tempó és ritmus nélküli váratlan közbelövésekre a védelem és a kapus lényegesen nehezebben reagál, mint ami ütemre jön ki. Emellett pedig egyre kevésbé vállal indokolatlanul kockázatot, ebben nagyon sokat fejlődött, egyértelműen kezd beérni a legmagasabbra szintre is.”