Mocsai Lajos: Százfelé szétspriccelt magyar válogatottal nehéz szintet tartani

2014.03.06. 14:28

A szövetség vezetése elfogadta Eb-beszámolóját, ám ő nagyon aggódik a férfi kézilabda-válogatott jövője miatt: Mocsai Lajos szövetségi kapitány a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: immár 12 csapatból érkeznek a válogatottak, nagyon kevés az idő a közös gyakorlásra, a légiósaink külföldi szerepe is csökken, hazatérésükre viszont kevés a remény. Mocsai szerint az olimpiáig gyorsított tehetséggondozással kell beépíteni a csapatba a fiatal játékosokat.

„Rendkívüli módon aggódom a válogatott miatt, hiszen a két kiemelkedő magyar sztárklub óriási nemzetközi teljesítmény-nyomás mellett dolgozik: 9 válogatott játékosom volt a Veszprémben az olimpiai negyedik helyezéskor, most 12 csapatból hívtuk be a játékosokat. A meghatározó magyar játékosok mellé légiósok kerültek, akik meg is előzik őket, így kevésbé látom jónak a következő időszakot” – mondta Mocsai Lajos.

Kisebb az önbizalom, ahogy a teljesítőképesség is

 „A két magyar topklubot a világ élvonalába kell helyezni, ezért érthető, hogy erőn felül is igazolnak. Nincsen semmi bajom, konfliktusom a nagy klubokkal. A bajnokság szempontjából viszont kellene még négy olyan élcsapat, ahol a magyar játékosok is szerepet kapnak. Kevés esélyt látok arra, hogy Rióig hazajöjjenek a külföldön játszó válogatottjaink, pedig kinti klubjaikban - lásd Császár Gábort - a sztárbevásárlások miatt domináló szerepük csökken, ezzel együtt pedig az önbizalom, teljesítőképesség is kisebb.”

„A szövetség elnöke a túlélés kifejezést szerintem csakis az osztrákok elleni Eb-meccsünk végére értette, nem az egész kontinensbajnokságra, ahol messze erőn felül teljesítettünk. És bár imádok fiatalokkal dolgozni, a tehetséggondozásra most nincs idő. A világ csúcskézilabdája átalakult, a menő klubokba kétszer tizenöt percekre vásárolnak világsztárokat, ez más világ, mint a mai magyar válogatott összetétele, ezen változtatni kell majd. Most viszont a 30 feletti generáció mögött egy kézen megszámolható mennyiségű tehetséges játékos van csak, itt gyors felzárkóztatásra lesz szükség már a riói olimpiára” – jellemezte a helyzetet Mocsai.

A védők kinőtték a pályát

„Nagyon kemény helyzet előtt állunk azzal is, hogy a BL Final Four - reméljük a Veszprémmel - egy héttel lesz a sorsdöntő, szlovénok elleni vb-selejtezőnk előtt. A szakmai munkára minimális időnk lesz. Pedig a mai modern játék támadásban felgyorsult, a játékosok magassága védekezésben két méter, már szinte kinőtték a pályaméretet, eközben egy százfelé szétspriccelt magyar válogatottal ezt a szintet szinte lehetetlenség tartani. A szlovénok vb-negyedikek, ezen a selejtezőn minden játékosomra szükség lenne. Addig viszont mindössze egy hét közös munkára lesz időnk” – mondta a szövetségi kapitány.

Szó esett az általa irányított nemzeti akadémiáról is: „Nagyon tehetséges fiatalok jönnek az akadémiára, új tendenciaként pedig 12 klub szeretne velünk együttműködni, szerződni. A tavalyi nullpont után kiválasztásból kiválasztódás felé haladunk, épülnek a régiós központjaink, az egész Kárpát-medencét megcélozva. Eközben a nemzetközi szövetség máris szeretné egyik európai edzőképző központjává tenni Balatonboglárt. A csarnokunk reményeim szerint 8 hónap múlva készül el három játéktérrel.”