Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mocsai Lajos: Százfelé szétspriccelt magyar válogatottal nehéz szintet tartani

2014.03.06. 14:28

A szövetség vezetése elfogadta Eb-beszámolóját, ám ő nagyon aggódik a férfi kézilabda-válogatott jövője miatt: Mocsai Lajos szövetségi kapitány a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: immár 12 csapatból érkeznek a válogatottak, nagyon kevés az idő a közös gyakorlásra, a légiósaink külföldi szerepe is csökken, hazatérésükre viszont kevés a remény. Mocsai szerint az olimpiáig gyorsított tehetséggondozással kell beépíteni a csapatba a fiatal játékosokat.

„Rendkívüli módon aggódom a válogatott miatt, hiszen a két kiemelkedő magyar sztárklub óriási nemzetközi teljesítmény-nyomás mellett dolgozik: 9 válogatott játékosom volt a Veszprémben az olimpiai negyedik helyezéskor, most 12 csapatból hívtuk be a játékosokat. A meghatározó magyar játékosok mellé légiósok kerültek, akik meg is előzik őket, így kevésbé látom jónak a következő időszakot” – mondta Mocsai Lajos.

Kisebb az önbizalom, ahogy a teljesítőképesség is

 „A két magyar topklubot a világ élvonalába kell helyezni, ezért érthető, hogy erőn felül is igazolnak. Nincsen semmi bajom, konfliktusom a nagy klubokkal. A bajnokság szempontjából viszont kellene még négy olyan élcsapat, ahol a magyar játékosok is szerepet kapnak. Kevés esélyt látok arra, hogy Rióig hazajöjjenek a külföldön játszó válogatottjaink, pedig kinti klubjaikban - lásd Császár Gábort - a sztárbevásárlások miatt domináló szerepük csökken, ezzel együtt pedig az önbizalom, teljesítőképesség is kisebb.”

„A szövetség elnöke a túlélés kifejezést szerintem csakis az osztrákok elleni Eb-meccsünk végére értette, nem az egész kontinensbajnokságra, ahol messze erőn felül teljesítettünk. És bár imádok fiatalokkal dolgozni, a tehetséggondozásra most nincs idő. A világ csúcskézilabdája átalakult, a menő klubokba kétszer tizenöt percekre vásárolnak világsztárokat, ez más világ, mint a mai magyar válogatott összetétele, ezen változtatni kell majd. Most viszont a 30 feletti generáció mögött egy kézen megszámolható mennyiségű tehetséges játékos van csak, itt gyors felzárkóztatásra lesz szükség már a riói olimpiára” – jellemezte a helyzetet Mocsai.

A védők kinőtték a pályát

„Nagyon kemény helyzet előtt állunk azzal is, hogy a BL Final Four - reméljük a Veszprémmel - egy héttel lesz a sorsdöntő, szlovénok elleni vb-selejtezőnk előtt. A szakmai munkára minimális időnk lesz. Pedig a mai modern játék támadásban felgyorsult, a játékosok magassága védekezésben két méter, már szinte kinőtték a pályaméretet, eközben egy százfelé szétspriccelt magyar válogatottal ezt a szintet szinte lehetetlenség tartani. A szlovénok vb-negyedikek, ezen a selejtezőn minden játékosomra szükség lenne. Addig viszont mindössze egy hét közös munkára lesz időnk” – mondta a szövetségi kapitány.

Szó esett az általa irányított nemzeti akadémiáról is: „Nagyon tehetséges fiatalok jönnek az akadémiára, új tendenciaként pedig 12 klub szeretne velünk együttműködni, szerződni. A tavalyi nullpont után kiválasztásból kiválasztódás felé haladunk, épülnek a régiós központjaink, az egész Kárpát-medencét megcélozva. Eközben a nemzetközi szövetség máris szeretné egyik európai edzőképző központjává tenni Balatonboglárt. A csarnokunk reményeim szerint 8 hónap múlva készül el három játéktérrel.”