Ilyen gyenge nem volt még a Veszprém

2014.03.23. 19:07
A Veszprém nagyon szenvedett a kézilabda Bajnokok Ligája első nyolcaddöntőjében. Nem állt össze a védekezése, a Wisla Plock gyors indításaival ezt jól kihasználta, 34-33-ra nyert.

A Veszprém csoportelsőként jutott a legjobb tizenhat közé, az A csoportban nyolc győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel zárt. A Wisla Plock a B csoport negyedikje lett, az előtte lévő három csapatból egyet sem tudott megverni, de otthon elég veszélyes csapatnak számít, bárkit képes megszorítani.

A Wislában a honosított Eklemovics Nikola játszott irányitót, a Veszprémben pedig Vilovski Uros immár magyarként kézilabdázik. A szerb születésű játékos a héten tette le az állampolgári esküt.

I. félidő

A Veszprém kezdett jobban, Alilovic védett, majd Ilics bombaerős átlövéssel szerezte meg a vezetést. Lijevszki egyenlített, majd Nagy következett (1-2). Gulyás szélről ugrott be, és csavarásával már kétgólos volt a veszprémi előny.

Ezután a lengyelek kapták el a fonalat, és sorozatban három gólt lőttek. Nem működött Nagyék védekezése, gyors indításból és Eklemovics egyéni megoldásaiból is betaláltak a lengyelek. (6-5).

Tíz perc után is működtek a lengyel leindítások, Jurkiewicz kétszer egymás után talált be, és már két góllal vezetett a Wisla (9-7). A beállós Sulic gyötört be egy gólt, de Eklemovics máris válaszolt rá, negyed óra után 10-8-ra vezetett a lengyel csapat. Ezután még két gólt lőttek, míg a Veszprém csak egyet. Ortega edzőnek is sok volt már ez, ki is kérte első idejét 12-9-nél.

Eddig Sulic volt a Veszprém legjobbja, három kísérletéből három bement, és védekezésben is jól dolgozott. (12-10). Ilics lőtt határozottan egy hetest, így a huszadik percben már csak egy gól volt a Veszprém hátránya (12-11). Syprzakot küldték ki két percre, két veszprémit is eltakarított, így emberelőnyben még a vezetést is megszerezhette a magyar klub. Az első gól gyorsan is jött, Ruesga készített elő, Ilics lőtt a balról. (12-12). Erre az ellenfél is időt kért.

Hiába, Nagy László nagyon határozottan ugrott fel, és bombázott a kapuba. A védekezés is javult, összeállt a fal, és már labdát is tudott szerezni a Veszprém, majd Dzsamali is meglőtte a maga gólját (12-14).

A koncentráció azonban nem továbbra sem volt állandó, Nenadics talált rést a védelmen, majd Jurkiewicz volt eredményes indításból a 25. percben (14-14).

Sulic is kapott két percet, a Veszprém emberhátrányból próbálkozott, de Ilics lövése kimaradt. Aztán Alilovic mentett óriásit, ziccert védett, de csak pillanatokra adott tartást csapatának. Megint kimaradt egy helyzet, így lengyelek üres kapuba dobhattak gólt. Ortega az emberhátrány miatt a támadásban a megkülönböztető mezes Ruesgát vitte fel, de nem tudtak aztán időben cserélni a kapussal (15-14.)

Az MKB Ilics két hetesével vette vissza az előnyt (15-16), de mégsem mehetett előnnyel a szünetre, mert Nenadics emberhátrányból is betalált.

II. félidő

40 másodperces emberelőnnyel kezdett a Veszprém, Sulicot találta meg jó ütemben Nagy, a beállós simán befordult és gólt lőtt. A Wisla gyorsan válaszolt, előbb Jurkiewicz majd Nenadics talált utat a falban. Rájöttek, középen kár próbálkozniuk, ott, ahol Nagy és Schuch áll (18-17). Ezután két gyors gól jött, Wisniewski ziccerezett láb között, amire Ugalde válaszolt, majd Nagy az egyenlítő gólt is megszerezte (19-19).

A Veszprém kapust cserélt, be is jött a húzás, Fazekas Nándor egymás után háromszor védett óriásit. Ezután gyors támadások jöttek mindkét oldalon, de ebből megint a lengyelek jöttek ki jól, 22-20-ra vezettek. Ugalde szélről talált be, majd Eklemovicsot levédekezve mehetett a Veszprém az egyenlítésért a 40. percben. Ez nem jött össze, helyette Montoro félelmetes átlövése állította vissza a kétgólos különbséget.

A Wisla időnként túlzásba is esett a védekezésben, Wisniewski ütötte le Nagyot. Ezért jött is a kiállítás, majd Nagy átlövéssel is büntetett. Ismét nem figyelt eléggé a Veszprém, Montoro és Ghionea is betalált emberhátrányból (25-22). Ortega erre nem tehetett mást, mint időt kért.

Ez sem segített, Jurkiewicz újra gólt lőtt, Ruesga pedig kihagyta a helyzetét (26-22). Ugalde aztán indításból lőtt, majd visszajött kettőre a Veszprém (26-24).

Egy hetessel újra háromgólos lett a különbség, csak Fazekason múlt, hogy nem lett nagyobb. Kétszer is óriásit védett, majd Gulyás volt eredményes balszélről (27-25, 46. perc).

Syprzak beállóból szerezte a lengyelek 28. gólját, 48. percben Ilics lövése után már újra csak kettővel ment a Wisla. A Veszprém védekezése újra javulni látszott, de egy kis fegyelmezetlenség mindig elég volt ahhoz, hogy a lengyelek kapuba találjanak. A falnál újra és újra visszaszerezték a labdákat, és Syprzak most szélről is lőtt egyet.

A támadásban folyamatosan Nagyot faragták, előbb egy kiállítás jött róla, majd egy hetest harcolt ki Wisniewski ellen (50. perc). A hetes azonban kimaradt, az első félidőben alig fogtak a Wisla-kapusok valamit, de Wichary elkapta a fonalat, kivédte Ilics lövését.

Gulyás találata után újra csak kétgólos volt a különbség, de Lijewski betörése visszaállította a háromra (30-27, 53. perc). Sulic pillanatok alatt duplázott, először beállóból volt eredményes, majd Nagy labdaszerzése után gyors indításból is (30-29).

A másik oldalon Terzicset szórták ki, és a Wisla hetesét Ghionea lőtte be az 55. percben (31-29). A Sulic-Nagy-kapcsolat újra jól működött, de Jurkiewicz azonnal válaszolt, majd Nikcsevics is betalált a balszélről az 57. percben, 33-30.

A hajrában Chema is megszerezte első gólját, jól vette észre a rést a lengyel védelemben. Ghioena megint bevert egy hetest, ahogy a meccsen annyiszor, a kipattanókat most is a Wisla-játékosok szerezték meg. Erre a gólra az elképesztően hatékony Sulic válaszolt úgy, hogy egy védőt is cipelt a hátán (34-32). Nyerni már nem tudott a Veszprém, de Ugalde az utolsó másodpercben még betalált, így csak egy góllal kapott ki az MKB, ez a visszavágónál még nagyon fontos lehet (34-33).

Eredmény, BL, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:

Wisla Plock (lengyel)-MKB-MVM Veszprém 34-33 (16-16)
A magyar csapat góldobói: Sulic 9, Nagy L. 7, Ilics 7, Ugalde 5, Gulyás 3, Dzsamali 1, Rodriguez 1