Beküzdötte magát a BL-negyeddöntőbe a Veszprém

2014.03.29. 13:54
A Veszprém most is sok gólt kapott, de összesítésében négy góllal verte a lengyel Wisla Plockot, és bejutott a legjobb nyolcba a Bajnokok Ligájában. Alilovic bravúrjai döntöttek.

A MKB-MVM Veszprémnek javulnia kellett a lengyel Wisla Plock elleni Bajnokok Ligája-visszavágóra, a múlt héten egy góllal, 34-33-ra kaptak ki idegenben, az utolsó perceknek köszönhetően sikerült szorosra hoznia a mérkőzést a magyar csapatnak. 

A veszprémi klub kétszázadik BL-meccse előtt Carlos Ortega vezetőedző azt mondta, elsősorban a védekezésben kell javulni a visszavágón, hogy a csapat ott lehessen a legjobb nyolcban, aztán pedig a négyesdöntőben. 

Első félidő

Veszprémi lehetőségekkel indult a mérkőzés az első percben, a gólszerzés ekkor még elmaradt, mindkét csapat kapkodósan kezdett. Ezután emberelőnybe kerültek Nagyék, Chema góljával a vezetés is megvolt (1-0) a második perc elején. A lengyelek hamar egalizáltak, aztán egy gyönyörű támadást fejezett be Nagy László kínai figurával (2-1). Az újabb vendég gól után Ilics bombázott a Plock kapujába, ismét megvolt a vezetés.

A veszprémi kapus Alilovic nagy formában kezdett, több bravúros védése is volt. Maradt a nagy tempó és a sok pontatlanság a folytatásban, a vendégeket nem sikerült leszakítani, igaz a vezetést sem tudták megszerezni, Dzsamali lőtte az újabb veszprémi gólt (4-3), ezután jött az első lengyel időkérés a 9. percben. 

Nenadics egyenlített, Gulyás pedig jobb szélről a hosszú felsőt lőtte ki a 11. percben (5-4), a hazai csapat védelme kezdett végre összeállni, keményen léptek ki a lengyelekre. A 13. percben Ilics hetese után először állt továbbjutásra a Veszprém, két gól volt az előny. Nagy László ezután két percet kapott, így is sikerült Sulic révén meglőni a hetedik gólt, Alilovic pedig ismét ziccerben védett nagyot. Mégsem sikerült háromgólos előnnyel kijönni az emberhátrányból, egy eladott labda után 7-5-re jött fel a Plock a 16. percben. 

Sulic szerezte az újabb veszprémi gólt, egy gyors támadást értékesített (8-5), egy perccel később már kimaradt a hazai ziccer. A 19. percben a vendégektől Syprzak megkapta harmadik kétperces kiállítását, ezzel kiesett a lengyelek védelmének egyik oszlopa, Ilics hetesével már 9-5-re vezetett a magyar csapat a 20. percben. A Veszprém nagyon elkapta a fonalat, nemcsak a védelem működött jól, Alilovic hetest védett, Ilics a 20.-ban meglőtte a tizedik gólt is. A hazai kapus szinte önkívületben játszott, egyszer a kapufa is vele volt, a másik oldalon viszont Ugalde már betalált (11-5). 

A folytatásban beállt a különbség a csapatok között, a veszprémieknél Iváncsikra jól játszották ki a labdát a szélre, ő is gólt dobott, majd Ilics bombázott a rövidsarokba a 24. percben (13-7). Ilics kétperces kiállítása után az emberhátrányt sikerült kapott gól nélkül lehozni, maradt a 13-8. 

Dzsamali percei jöttek a félidő végén, mindkét lehetőségéből a Plock kapujába bombázott, a másik oldalon Wisnienski használta ki az emberelőnyt (15-10), majd megint Dzsamali talált be. A szünetre 16-11-gyel mentek a csapatok. 

Második félidő

A második félidő rögtön egy Alilovic-védéssel indult, a veszprémi Sulic talált be először a szünet után. Ezután viszont elkezdett zárkózni a Plock, két gyors gólt szereztek, 17-13-ra jöttek fel, Gulyás növelte ismét ötgólosra a hazai előnyt. Schuch kétperces kiállítása után megint emberhátrányból szerzett gólt a Veszprém, Nagy megszerezte a labdát, majd végigvitte (19-13). 

Öt gólnál közelebb viszont nem tudtak közelebb jönni a lengyelek a következő percekben, sőt, a vendégektől Toromanovic kétperces kiállítása után először volt hétgólos a különbség, Chema dobott gólt (21-14) a 38. percben. 

A folytatásban gyorsan berámolt két gólt ugyan a Plock, Eklemovics is eredményes volt, ám elég volt egy pillanatra kihagynia a vendégek védekezésnek, Nagy passza után Sulic hatra növelte a veszprémiek előnyét (23-17). A 42.-ben hetest kapott a hazai csapat, Ilics ezt sem rontotta el, Alilovic viszont kifogta a vendégek büntetőjét, már a másodikat a meccsen. 

A Plockban nem volt meg az ötlet, mivel tudnának közelebb kerülni a Veszprémhez, egyedül a gyors támadásaik működtek, tizenöt perccel a vége előtt összesítésben öt gól volt a magyar csapat előnye. A 49. percben Nagy László vágott gólt a szaggatottról (26-20), majd a lengyelektől Lijewski látványos találattal igyekezett meccsben tartani a vendégeket, Ilics erre egy bombával válaszolt.  

Az utolsó tíz perc egy kimaradt veszprémi ziccerrel indult, Ugalde hibázta el, a Plocktól Eklemovics lőtt nagy gólt tíz méterről (27-22). Az 53. percben Schuch másodjára kapott kétperces kiállítást, hat gól volt ekkor a Veszprém előnye, Alilovic védésének köszönhetően, ez nem is változott az emberhátrány alatt.   

Ruesga dobta a huszonkilencedik hazai gólt, Toromanovic is viszonylag tisztán betalált a másik oldalról az 57. percben (29-24). Jött az újabb vendég gól két és fél perccel a vége előtt, Gulyás viszont gondoskodott arról, hogy ne legyenek nagy izgalmak a hajrában (30-25). A végére még maradt egy Sulic-gól, a mérkőzés egyik kulcsembere, Alilovic lábbal, eldőlve hárított, a végeredmény 31-26 lett.

A Veszprém összesítésben négy góllal verte a lengyel Wisla Plockot, és bejutott a kézilabda Bajnokok Ligájában a legjobb nyolcba. A negyeddöntő sorsolását kedden rendezik Bécsben.

Férfi BL, nyolcaddöntő, visszavágó:

MKB-MVM Veszprém - Wisla Plock (lengyel) 31-26 (16-11)

------------------------------------------------------

gól: Ilic 7/3, Sulic 6, Dzsamali 4, Nagy L. 3, Chema 3, Gulyás 3, Ugalde 1, Iváncsik T. 1, Vilovszki 1, Iváncsik G. 1, Ruesga 1, illetve Lijewski 4, Nenadic 4/1, Toromanovic 4, Wisniewski 4, Ghionea 3/1, Montoro 2, Eklemovics 2, Jurkiewicz 2, Nikcevic 1

Továbbjutott: a Veszprém 64-60-as összesítéssel.

A Flensburg és a Barcelona is továbbment

A német Flesburg a Lékai Mátéval felálló Celjét verte ki, miután a második mérkőzésen 30-27-re nyertek, ezzel pedig összesítésben 55-53-as eredménnyel jutottak tovább a negyeddöntőbe. A Barcelona viszont óriási fölénnyel ment tovább, a második meccsen 31-20-ra nyert a dán Aalborg ellen, így összesítésben 60-42 lett a spanyolok javára.