Lerohanásaival intézte el a Kiel a Veszprémet

2014.05.31. 17:17 Módosítva: 2014.05.31. 17:32
A második félidő közepén nem tudta visszafogni a Kiel tempóját a Veszprém a kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében, az akkor kiharcolt három gólos előnyét a hajráig taktikusan megtartotta az ilyen meccsekhez sokkal inkább hozzászokott német csapat. 15 indításgólt kapni iszonyatosan sok. Küzdöttek a magyarok, de a jobb csapat jutott a döntőbe.

Játszott már Bajnokok Ligája-döntőt a Veszprém kézilabda csapata 2002-ben, de az új lebonyolítási formában, amióta négyes döntő van, még nem jutott el a 22-szeres magyar bajnok, a 22 ezres kölni arénába. A helyszín emblematikus, a kontinens legnagyobb sportcsarnoka.

A Veszprém kezdte a meccset, Mirko Alilovic volt a kapuban, Chema irányított, Nagy és Ilics a két átlövő, Sulic beállóban, Iváncsik Tamás az egyik, Ugalde a másik szélen. Védekezésre is az alapfelállás szerint jött Terzic és Schuch. Fontos feladat várt rájuk, vissza kellett fogni a Kiel bombázóit, és folyamatosan lassítaniuk kellett a játékot.

Az első sikertelen magyar támadás után a hátrafutó Sulic rögtön két percet kapott, ami inkább a nevének, mint a tettének szólt, mert a vállánál kapta el riválisát nem nyaknál. Hetest kapott a Kiel, Vujin labdáját Alilovic kirúgta.

Emberhátrányban Vilovski lőtte az első magyar gólt, de nem sikerült a hátrányt kapott gól nélkül kihúzni, Sigurdsson indulásból volt eredményes. A következő kieli gól is rohanásból jött, a cseh átlövő, Filip Jicha fejezte be a támadást. Nagy tökéletes passza után Ugalde egyenlített, erre Palmarsson talpról válaszolt.

Zeitz terítette le Chemát, ő is kiment két percre, Nagy rögtön kihasználta, hat perc után 3-3 volt.

10 perc után 5-5 volt úgy, hogy Vujin újabb lövését fogta Alilovic, egy hetesből pedig kaput sem talált Ekberg.

A következő gól az izlandi Sigurdssoné és Ugaldéé, ekkor hatalmas volt a tempó - sokáig nem lehetett éreni, hogy ennek még ára lesz -, Schuchot kiállították, Jicha lövését azonban leszedte Nagy.

Vujint is kiküldték, Ilics első gólját ekkor jegyezte. Alilovic Sigurdsson lövését is kiütötte, Ugalde végirohant a pályán, először vezetett kettővel a Veszprém. (8-6)

Palmarsson előtt megnyílt a fal, közelebb vitte rögtön egy góllal a németeket. Chema bombája viszont pontos volt, időt kért a Kiel, mert a nyitottabb védekezéssel sem sikerült megzavarni a mieinket.

Egy zaklatott támadás után Hansen szedte össze a labdát, és bevágta. Sulic harcolt ki két percet, Zeitz nem bírt vele, Nagy lövését fogta Sjöstrand. Ebből az előnyből nem sikerült betalálni, de mivel Palmarsson nem talált kaput, Vujin újabb labdáját pedig megint kiütötte Alilovic, nem változott az állás.

Egészen addig, amíg Sulic ziccerbe került, és szétlőtte a jobb felsőt. A Kiel a következő támadásánál is tanácstalan volt, Ilics viszont megtalálta ismét a hatosra visszahúzódó védelemben Sulicot, 11-8 lett.

Sprenger a szélről pattintott okosan, Nagy átmeneti pihenőt kapott, Ruesga és Ilics lövése nem volt hatékony – a svéd kapus olvasta a gondokataikat -, rohant a Kiel, előbb Wienczek volt eredményes, majd Sprenger. A 25. percre odalett a háromgólos vezetés, 11-11.

Ortega időt kért, Nagy azonnal visszament, és azonnal gólt lőtt, Jicha akart erre válaszolni, Alilovic ezt is kiütötte. 

Kiváló védekezés után Chema egyedül akart megoldani egy helyzetet, mellément a labdája – passzolnia kellett volna -, azonnal jött belőle a sikeres kontra. Majd még egy – előtte Nagyot nyilvánvalóan szabálytalanul kapták le a levegőből -, és Sigurdsson azt is befejezte.

Ilics hetesből egyenlített, Ugalde lerohanásgólja pedig már időn túli volt.

A feladat a második félidőre adott volt, a lerohanásokat kell megakadályozni midnenáron, mert a Kielnek felállt fal ellen nem volt sok ötlete, a blokkolások is ültek, a beállóhoz alig jutott el a labda, a kapuban pedig klasszisteljesítményt láttunk a horvát Alilovictól.

A második félidő első öt percében 2-2 lett, Ruesga a szélről dobott hihetetlen gólt, a labda éppen csak átpörgött Palicka lábai között és éppen átszédült a gólvonalon. Gulyás a szélről ejtett, Sigurdsson ziccert lőtt pontosan, Vujinnak viszont jót tett a pihenő, mert a jobb felsőbe bombázott.

Innen a Kiel egy 3-1-es etappal a 38. percre 18-16-tal átvette a vezetést, ez egy kulcsfontosságú előnyszerzés volt. A gyors támadások ellen megint nem volt ellenszer, a gyors támadások pedig csak a rossz magyar támadások után alakulhattak ki.

Chema labdaszerzése a legjobbkor jött, de mivel kihagyta, Sigurdsson viszont nem hibázott a másik oldalon, három lett a különbség.

Gólváltás után Sulic könyökölt, azonnali pirosat kapott, 17-20-nál Ilics és Iváncsik Gergő felcsillantotta a reményt, az egyenlítés nem sikerült.  

Palicka kamatoztatta, hogy jól ismeri Ilicset, a következő lövését is ártalmatlanította, Wienczek azonban befordult 22-19 lett.

Ilics hetest harcolt ki, be is lőtte, Alilovic újra fontos labdát fogott, Vilovski beállóból befejezte a lerohanást. Ekkor nem sejthettük, hogy utoljára lesz egy gól a két csapat között.

Mert az utolsó tíz perc 24-21-gyel indult, mert Palmarsson gólja után Nagy lövését fogta Palicka, a Kiel egy pillanat alatt felért a másik kapuhoz, és a meccs legfontosabb időszakát így megnyugtató előnnyel várhatta.

Ortega időt kért, de az újabb lerohanásból Wienczek volt biztos, így először a meccsen kialakult a legnagyobb különbség. (25-21)

Innen Nagy László és Iváncsik Gergő vitte tovább a Veszprémet. A kapufa azonban a Kiellel volt Sprenger lövésénél, bepattant onnan a labdam Sigurdsson indulásból 27-23-ra alakította az állást.

A Veszprém egy pillanatra sem adta fel, Ruesga és Nagy László egy perc alatt megint szorossá tette a meccset, de ekkor már a második félidőre feljavuló - nyolc lövésből kettőt lőtt be - Vujin sem hibázott.

Ruesgának volt válasza, Palmarsson talpról lőtt gólt, és ekkor lehetett érezni, ezt a meccset nem lehet visszahozni.

Négy perccel a vége előtt ezzel a lövéssel kialakult a 29-26-os végeredmény, Vilovski utolsó ziccerének megfogásával Palickának 13 védése lett, pontosan annyi, mint az elején brillírozó Alilovicnak, aki elfáradt valamelyest a végére.

Nem volt annyi a Veszprémben, hogy nyerni tudjon.

Nagy László szerint idegesen kezdtek és nem tudták megszűrni az ellenfél gyors támadásait, pedig készültek rá.  "A nagy akarásnak nyögés lett a vége. A Kiel mellett szólt, hogy Palicka remekül védett. Szeretnénk vasárnap nyerni, hogy ne győzelem nélkül menjünk haza. Most a pihenés a legfontosabb" - nyilatkozta Nagy.

Iváncsik Gergő úgy gondolta, mindig egy pici hiányzott a második félidő fontos pillanataiban. 

"A védekezésünk jó volt, de sajnos támadásban többet hibáztunk, ezekből kaptuk a gyors gólokat" - tette hozzá Ilic, aki éppen a Kiellel nyert kétszer BL-t.

"Nem vitás, a Veszprém fantasztikus csapat. Most sikerült őket hibázásra kényszeríteni, mi pedig a saját, rohanós játékunkat tudtuk játszani" - értékelt Alfred Gislason, a Kiel vezetőedzője.

THW Kiel (német)-MKB-MVM Veszprém 29-26 (13-13)
Köln, Lanxess Aréna, 20 ezer néző, v: Krstic, Ljubic (szlovénok)
gól: Sigurdsson 7, Palmarsson 7, Wiencek 4, Ekberg 3, Jicha 3, Zeitz 2, Vujin 2, Sprenger 1, illetve Ilic 5/3, Nagy 5, Ugalde 4, Vilovski 2, Iváncsik G. 2, Chema Rodriguez 2, Sulic 2, Ruesga 2, Gulyás 1, Iváncsik T. 1