Judit
3 °C
7 °C

Kétgólos vereség? Hadd jöjjön!

2014.06.15. 10:12
Nem vár könnyű visszavágó Mocsai Lajos férfi kézilabda-válogatottjára a világbajnoki selejtezőben. A szlovéniai Velenjébe háromgólos (25-22) előnnyel érkeznek Nagy Lászlóék.

Négy éve, amikor a két csapat ugyancsak a világbajnokságért játszott, ugyanez a különbség alakult ki Veszprémben (28-25), és mivel csak kettővel (27-25) kaptunk ki idegenben, továbbjutottunk.

Ugyanilyen forgatókönyvben bízunk ezúttal is, és mivel csak 22 kapott gólt kapott Mikler Roland itthon, abszolút megvan arra az esély, hogy a háromgólos siker nem lesz elég a szlovénoknak, hiszen ha a magyarok akár csak 23-at lőnek, akkor nekik csak a négygólos győzelem megfelelő.

23 gólt a válogatott a nem közvetlenül a világ élvonalához tartozó csapatoknak rendszerint szokott lőni, joggal bízhatunk ebben.

Elméletben egyszerű a továbbjutás, a gyakorlatban viszont valószínűleg minden egyes találatért meg kell szenvedni, kivált, mert az első meccs utolsó tíz percében nem igazán találta meg a hatékony támadást a sérülésektől tizedelt csapat.

Jó hír, hogy az egy hete kilenc gólig jutó, félig sérülten játszó jobbszélső, Harsányi Gergely tudja vállalni a játékot, az ujjával bajlódó Ilyés védekező játékára, valamint góljaira is lehet számítani.

A védekezés itthon is megfelelő volt, de a 8-10 ziccer kihagyása nem fér bele még egyszer még akkor sem, ha Mikler védett átlag felett.

A szlovénok is sérülésekkel, eltiltásokkal küzdenek, de bebizonyították, rendkívül gyorsak, ha viszont felállt fal ellen kell játszaniuk, akkor megtorpannak.

A visszarendeződésnek tehát ezúttal is kulcsszerepe lesz, ezzel együtt a játék folyamatos lassításának is. Nem megoldhatatlan a feladat, de csak komoly hullámvölgyek nélkül képzelhető el, ahogy a sikernek is az alapvető záloga a kiegyensúlyozottság.

A játékosok arra emlékeztettek, nem szabad foglalkozniuk az itthoni eredménnyel, úgy kell nekimenniük a meccsnek, hogy nyerni akarnak. Ez a válogatott van annyira hiteles, hogy nemcsak mondja, hanem tényleg így is gondolja. Annál is inkább, mert nincs veszélyesebb az előny kényelmes őrzésénél. Élő példa a szerbeké, akik nyolc góllal mentek a csehekhez, és tizenkettővel kaptak ki szombaton.

Viszont ha úgy adódik, hogy kétgólos vereség lesz a vége, akkor sem fogunk bánkódni, legfeljebb idegileg fogjuk nehezen viselni a meccset, illetve a hajrát.

A továbbjutás azért fontos, mert a 2015-ös világbajnokságról hatan vehetnek részt az olimpiai selejtezőn, míg a 2016-os Európa-bajnokságról csak két hely kiadó. A csapat gerincére a riói olimpia után már nem lehet felépíteni egy újabb ciklust.

A mérkőzés 18.00 órakor kezdődik, amit a Sport1 mellett az Index is élőben közvetít. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?