Könnyű csoport, brutális ág Görbiczéknek

2014.06.19. 13:54

Magyarország és Horvátország közösen rendezi meg a női kézilabda Európa-bajnokságot idén decemberben 7 és 21. között. A sorsolást csütörtök kora délután tartották, a Győrben kezdő magyar válogatott nem a legnehezebb ellenfeleket kapta a csoportjában.

Oroszország, Lengyelország mellett a spanyolokat sorsolták Németh András válogatottja mellé, innen a továbbjutás természetesen kötelező, csak az utolsó esik ki.

A spanyolokat vertük a legutóbbi vb-n és Eb-n is, nekik úgy látszik, az olimpiai harmadik hely 2012-ből volt a legjobb eredményük. Az oroszok is ott voltak velünk ellentétben Londonban, de nyolcadikok lettek, a tavalyi vb-re pedig ki sem jutottak. A lengyelek nagy meglepetésre tavaly vb-negyedikek lettek, a románokat és a franciákat is kiejtették a kieséses szakaszban.

A B csoportból azonban könnyű ellenfelet nem kaphatunk a debreceni középdöntőre, az olimpiai bajnok Norvégia és Dánia mellett a románokat és az ukránokat osztották be oda. A másik középdöntő Zágrábban lesz, az elődöntők és a döntő Budapesten.

Németh András szövetségi kapitány így értékelt: "A csoportunkkal talán kevesebb problémánk lesz, bár a negyedik kalapból a legerősebb válogatottat, a lengyeleket kaptuk. Spanyolországról és Oroszországról pedig elmondható, hogy kézilabda nagyhatalmak, és bár az utóbbi években visszaestek, de olyan játékosok alkotják a csapataikat, akikkel bármikor visszakerülhetnek korábbi helyükre a világban. Az águnk, azzal hogy a dánokat az EHF a második kalapba tette, nagyon nehéz ág lett, hiszen a norvégok és a románok is Debrecenben játszanak."

Az Európa-bajnokságról a győztes közvetlenül kijut a 2016-os riói olimpiára, két ország pedig az olimpiai selejtezőre szerezhet jogot.

"A magyar válogatott csoportja kiegyensúlyozott, nem a legkönnyebb, de nem is a legnehezebb - mondta el Vetési Iván. - A jó csapatok álma, hogy dobogón végezzenek az Európa-bajnokságon, nekünk pedig jó csapatunk van. Biztos vagyok benne, hogy Debrecenben is telt ház lesz már a csoportkörben is, hiszen a skandináv szurkolók hagyományosan sokan kísérik el csapatukat minden tornára, így sok norvég és dán drukkerre számítunk Debrecenben, emellett a két szomszédos országból, Romániából és Ukrajnából reméljük, szintén sokan érkeznek." 

A beosztás:

A-csoport, Győr: Magyarország, Spanyolország, Oroszország, Lengyelország
B-csoport, Debrecen: Norvégia, Dánia, Románia, Ukrajna
C-csoport, Varasd: Svédország, Németország, Horvátország, Hollandia
D-csoport, Eszék: Montenegró, Franciaország, Szerbia, Szlovákia.