Dusebajev a férfi kézisek új kapitánya

2014.10.08. 14:44

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke, Vetési Iván szerdán hivatalosan bejelentette, hogy a lengyel Kielce edzője, Talant Dusebajev lesz a magyar férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitánya. Megbízatása 2017 elejéig szól.

"A tárgyalásokon olyan szakembert ismertünk meg, akinek hozzáállása, elképzelései garantálják számunkra, hogy minden erejével a magyar válogatott sikeréért fog dolgozni" - mondta Vetési.

A kirgiz származású, spanyol állampolgársággal is rendelkező szakember már az októberi Európa-bajnoki selejtezőkön átveszi a csapat irányítását. Október 29-én Portugáliát fogadjuk, pár nap múlva Ukrajnába kell utazni.

Az Eb-részvétel kiharcolása kötelező, mert még Mocsai Lajos irányításával nem sikerült kijutni a jövő januári világbajnokságra.

A 2016-os januári Eb-ről még két csapat biztosítja a helyét az áprilisi olimpiai selejtezőben, ezt a feladatot kellene megoldania Dusebajev irányításával Nagy Lászlóéknak. Az olimpiai selejtezőből vezet az út az augusztusi riói olimpiára. 

Dusebajev játékosként volt olimpiai bajnok, nyert Bajnokok Ligáját, ezt edzőként háromszor tette meg, másnak ez a bravúr nem sikerült. Válogatottat most irányít először. Az évezred második legjobb kézilabdázójának választották.

Segítője a Csurgó edzője, Sótonyi László lesz, aki Veszprémben és Spanyolországban is játszott. A szintén spanyol légiósmúlttal rendelkező Bartók Csaba lesz a csapat koordinátora.

"Óriási megtiszteltetés, hogy olyan kézilabda nagyhatalmat képviselhetek, mint Magyarország.  Bízom benne, hogy sikerül javítani a válogatott helyzetén, hiszen rendkívül nehéz kijutni a riói olimpiára. Amíg minimális esély is mutatkozik, mindent bele fogunk adni. Realista vagyok, két lábbal a földön járok, és bízom benne, hogy segítséggel elérjük a célt. Sok szövetség keresett, de fiatal edző vagyok, nem szerettem volna a napi munkát feladni."

Az új kapitány Nagy Lászlót világklasszisnak tartja, Mikler Rolandot pedig hamarosan annak. A jelenlegi szegedi edzőt, Juan Carlos Pastort tanítómesterének és a kézilabda professzorának nevezte.