2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Kínkeserves győzelem lett Dujsebajev bemutatkozásából

2014.10.29. 22:42

A magyar férfi kézilabda-válogatott kínkeserves mérkőzésen 31-30-ra legyőzte az előzetesen a csoport leggyengébb csapatának tartott portugál együttest a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőinek első fordulójában, szerdán Miskolcon. Talant Dujsebajev első mélkőzését töltötte szövetségi kapitányként a csapat mellett. A kirgiz-orosz-spanyol szakember az első külföldi szakvezető a csapat történetében, írja az MTI.

A nyitómeccset három alapembernek, Nagy Lászlónak, Harsányi Gergelynek és Lékai Máténak is ki kellett hagynia sérülés miatt, a játékuk pedig még a vártnál is jobban hiányzott. A komoly nemzetközi eredményekkel nem rendelkező, de jó képességű játékossal felálló, szélvészgyors portugálok végig remekül tartották magukat.

Rögtön az első támadásnál a beállósról, Bánhidiről letépték a mezt, a megítélt büntetőt Császár értékesítette. Az irányító 2-2-nél hétméterest rontott, majd 6-5-nél róla is leszakították a mezt. A védelmek nem voltak a helyzet magaslatán, de szűk negyedóra elteltével lassan összeállt a magyar fal, Mikler is védett két alkalommal, és sikerült 11-7-re ellépni. A portugálok viszont egy jókor időzített időkérés után 12-10-re fel tudtak zárkózni, ám a félidő végül 19-15-ös magyar vezetéssel jött el.

A második félidő portugál gólokkal - főleg Rocha volt elemében - és Quintana-védésekkel indult, így a 37. percre ki is egyenlítettek 19-19-nél. A magyar csapat hét percen át nem tudott gólt dobni, ezt a gyenge sort végül Balogh törte meg, de utána még kettős emberelőnyben sem sikerült elkapni a ritmust. Sőt, kiegészülve a portugálok először a 41. percben a mérkőzésen először vezetést is szereztek.

Spinola elkapta a fonalat, sorra dobta a gólokat a Miklert rövid időre felváltó Székelynek, de Gulyás két gólja az egyenlítést jelentette, ám a visszarendeződés továbbra sem ment. A 47. percben már 27-24-re vezettek a Rocha vezérelte vendégek, következett az időkérés. Valamelyest sikerült faragni a hátrányból (27-28), ám Zubai kiállítása rosszkor jött.

A hajrában fokozódtak az izgalmak, jött az egyenlítés, majd egy Mikler-védés. A kapitány időt kért, egy perccel a vége előtt pedig Császár büntetője eredményes volt. A portugálok is időt kértek, de eladták a labdát, így a magyar csapat nagy nehézségek árán otthon tartotta a fontos két pontot.

„Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz - mondta a találkozó után a szövetségi kapitány -, mert a portugálok sokkal jobbak, mint amilyennek tartják őket. A legfontosabb volt, hogy nyertünk. Az ellenfelünk nagyon gyorsan játszott, gyors támadásokat vezetett, ezzel szemben nem volt hatékony a védekezésünk. A folytatásban sok dolgunk lesz, sok hibával játszottunk, ezeket ki kell javítani.”

Dujsebajevet azzal az egyértelmű szándékkal nevezték ki, hogy juttassa ki a válogatottat a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokságra, majd a 2016-os riói olimpiára. A csoportokból az első két helyezett vehet részt az Eb-n, és ott lehet még a hét selejtezőcsoport legjobb csoportharmadikja is.

    Eredmény:

    5. selejtezőcsoport, 1. forduló:

Magyarország-Portugália 31-30 (19-15)

gól: Császár 5/2, Gulyás 5, Nagy K. 5, Balogh 4/3, Ilyés 3, Ancsin 3, Bánhidi 2, Bodó 2, Iváncsik 1/1, Varsandán 1, illetve Rocha 9, Solha 7/3, Duarte 6, Spinola 4, Portela 2, Magalhaes 1, E. Silva 1

    A további program:

      1. forduló:

Oroszország-Ukrajna - az ukrán politikai helyzet miatt április 28-ra halasztva

      2. forduló:

Ukrajna-Magyarország, vasárnap, 17.00, Kijev Portugália-Oroszország, vasárnap 17.00, Vila Nova de Gaia

      3. forduló (2015. április 29-30.):

Oroszország-Magyarország

Ukrajna-Portugália

      4. forduló (2015. május 2-3.):

Magyarország-Oroszország

Portugália-Ukrajna

      5. forduló (2015. június 10-11.):

Portugália-Magyarország

Ukrajna-Oroszország

        6. forduló (2015. június 13-14.):

Magyarország-Ukrajna

Oroszország-Portugália