Váratlanul ölünkbe hullhat a kézi-vb

2014.11.10. 14:40

Két ázsiai ország lépett vissza a januári kézilabda-világbajnokságtól, így a magyar férfi kéziválogatottnak esélye nyílt arra, hogy a már olimpiai kvalifikációs világbajnokságra mégis kijusson.

A vb-ről nyáron maradtunk le, miután a selejtezőt Szlovéniával szemben elveszítettük. Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok - politikai okokból mondták vissza - távolmaradásával viszont Talant Dujshebaev csapata előléphet, és ott lehet Katarban. A két említett arab ország a rendező országgal való konfliktusa bojkottálja az eseményt.

A helyzet meglehetősen kusza, és az is marad november 21-ig, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) végérvényes döntéséig. Végigvettük a forgatókönyveket.

A legegyszerűbb alapeset: Ázsiából pótolják a két kimaradó országot. Az Ázsia Bajnokságról Dél-Korea és Szaúd-Arábia jöhetne szóba. Mivel előbbi, egyébként a kontinensen második helyen végző ország viszonya finoman szólva is fagyos az IHF egyiptomi elnökével, Haszan Musztafával, bonyolódik a helyzet.

Hogy még jobban összezavarodjon, arról a szaúdiak tehetnek, mert ők meg Katarral nem ápolnak túl jó viszonyt mostanában.

Szóval, akár két hely is felszabadulhat, mert a kontinens kilencedik és tizedik helyezettjével, Japánnal és Kínával, a 24-es létszámot feltölteni komolytalan lenne.

Vegyük azt, ha két hely is felszabadul. Ebben az esetben nincs olyan feltöltési rendszer, amin Magyarország ne lenne az első kettőben.

Ha az IHF-elv érvényesül, és az előző világbajnokság helyezései alapján kérnek fel két országot, akkor Magyarország és Szerbia játszhat januárban. (A magyarok 2013-ban nyolcadikok lettek.) A két ország fordított sorrendben foglalja pozícióját az IHF-rangsorban, de ez a lényegen, a részvételi jogon nem változtat.

Ott leszünk a kézi vb-n?

A helyzet akkor is nekünk kedvező, ha az európai szövetség (EHF) kapja meg a két visszalépő ország pótlásának jogát, mert itt Izland mögött Magyarország a második. Az előző Eb-n ugyanis az északiak az ötödik, míg Magyarország a nyolcadik helyen végzett.

A logikus kérdés, hogyan eshetünk ki mégis, ha nem Ázsiából töltik fel a hiányzó helyeket?

A következő forgatókönyvvel valósul meg a rémálom. Dél-Korea vállalja, a szaúdiak nem, és csak egy hely szabadul fel. Ha ezt a helyet a nemzetközi szövetség az európainak (EHF) visszaadja, akkor mi hoppon maradunk, mert ily módon Izland mehet, mi pedig nem. Az EHF végrehajtó bizottságában Izland erős, van egy tagjuk is, és az ország befolyása is nagyobb a szervezetben, mint a magyaré.

Azt kell tehát elérni, hogy az IHF tartsa magánál a feltöltési jogot, és érvényesítse ezúttal is azt, hogy a világbajnoki sorrendet veszi figyelembe. Ausztrália részvételi jogának nyári eltűnésével - eltűnt ugyanis az óceániai tagszövetség - az IHF a vb-sorrend alapján adta meg az esélyt a németeknek, akiket be is soroltak azóta a D-csoportba.

Ha ide még egy európai kerülne a visszalépések után, bivalyerős csoport jönne ki dán, lengyel, orosz, német és argentin részvétellel. Ha ide egy európai csatlakozik, biztosan bentragad egyikük a csoportban.

A C csoportba lenne érdemesebb kerülni, mert ott a francia, svéd, cseh, algériai, egyiptomi válogatottak mellé jönne még egy európai, ami sokkal emészthetőbb.

De ne szaladjunk ennyire előre. Az egyébként meglehetősen autoriter stílusban irányító Musztafa elnököt arról kellene meggyőzni, hogy a vb-helyezések legyenek mérvadóak.

„A leglogikusabb döntés az lenne, ha az ázsiai kontinensről sorolnának be két válogatottat. Sportszakmailag a leginkább védhető lenne az az álláspont, ha nem a zöld asztal mellett döntenének, hanem a vb-ről lemaradó csapatok között pótselejtezőt rendeznének, azonban erre a versenynaptár sűrűsége miatt nem látok lehetőséget. A Magyar Kézilabda Szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar válogatottat is számításba vegyék. Ennek érdekében már jeleztük írásban részvételi szándékunkat a visszalépők helyére, és természetesen informálisan is tárgyalunk az IHF illetékeseivel, Talant Dujshebaev szövetségi kapitány bevonásával is” - mondta Vetési Iván a hazai szövetség elnöke.

„Az IHF rendkívül nehéz helyzetben van, hiszen olyan csapatok között kell különbséget tennie és sorrendet felállítania, amelyekben egy közös: a kvalifikáció során egyik sem harcolta ki a részvétel jogát. Az olimpiai kvalifikáció miatt azonban rendkívül fontos a katari világbajnokság, és úgy tűnik, két csapat komoly adományt kap az IHF-től november 21-én. Mindent megteszünk, hogy a mi kérésünket, jelentkezésünket is figyelembe vegye az IHF Tanácsa” - magyarázta Vetési.

A korábbi válogatott játékos, Borsos Attila szerint csakis Musztafa lehet a célszemélyünk, mert ezt a kérdést ő egy személyben fogja eldönteni, aztán az akaratát majd átveri valahogy a tanácson.

Mivel az U19-es férfi vb-t tavaly a magyarok rendezték meg, nem vagyunk eleve esélytelenek.

„Ennyi azonban még kevés, elnöki szinten szükséges felvenni a kapcsolatot az egyiptomi elnökkel, mert mással ő nemigen tárgyal. Jövőre Magyarország rendezi az IHF kongresszusát, ez is a nevünk mellé kerülhet a mérleg serpenyőjében. 49 százalék esélyt látok arra, hogy ott legyünk a vb-n, de nagyon sok a feltételes mód, és ha az IHF nem akarja felvállalni a döntés, hanem az egyik, a legjelentősebb tagszervezetének, az EHF-nek adja vissza, akkor Izland mögött vagyunk. Ha az IHF felvállalja a döntést, és a vb-sorrendet veszi alapul, azzal legitimizálná a német jelentétet is, akik a vb-sorrendből profitáltak.”