Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az IHF-elnök dönteheti el a férfi kéziválogatott sorsát

2014.11.17. 21:04

Vetési Iván szerint Hasszan Musztafának, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség elnökének szava döntő lehet abban, hogy a magyar férfi válogatott beugróként részt vehet-e a januári, katari világbajnokságon.

A Magyar Kézilabda Szövetség első embere a Magyar Sportújságírók Szövetsége Molnár Dániel Klubjának hétfői rendezvényén úgy fogalmazott, az ausztrálok kipöckölése és a németeket behívása nagy felháborodást váltott ki a nemzetközi szövetségben. Az IHF a selejtezők lezárulta után az ausztrálok helyére a német válogatottat - a legutóbbi vb-n a Katarba ki nem jutott csapatok közül a legjobb helyen végzett együttest - sorolta be a vb mezőnyébe, mivel nem ismerte el az óceániai kontinentális szövetséget.

"Az IHF tanácsa akkor tudja megvédeni a tekintélyét, ha Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek visszalépésével megüresedett két hely feltöltésekor is ugyanazt az elvet alkalmazza, mint a németek esetében, vagyis a legutóbbi világbajnokságon elért eredményt venné figyelembe" - jelentette ki Vetési, aki hangsúlyozta, hogy ebben az esetben Magyarország és Szerbia lenne a két beugró. Hozzátette: a tanács ilyen döntés után azt mondhatná, hogy nemcsak a németeknek kívánt kedvezni, hanem egyszer és mindenkorra kidolgozott egy olyan elvet, melyet ezentúl mindig alkalmazni fog a hasonló helyzetekben.

Vetési kiemelte: az IHF döntési mechanizmusát ismerve Hasszan Musztafa elnök javaslata döntő lehet a tanács határozatában, ezért ő a napokban telefonon beszélt is ez ügyben a nemzetközi szövetség első emberével.

"Minden olyan eszközt megpróbáltunk bevetni a részvételünk érdekében, ami a fair-play határán belül van" - mondta Vetési, aki szerint a piaci szempontok is Mikler Rolandék részvétele mellett szólnak, ugyanis a számba vehető csapatok közül - még az izlandi beugrása képzelhető el - a nézettséget és a reklámértéket tekintve a magyar válogatott a legerősebb. Kitért arra is, hogy Talant Dujshebaev szövetségi kapitány személye és nemzetközi ismertsége is javíthatja az esélyeket, mert vele és a magyar csapattal mindenképpen emelkedhet a vb színvonala. Ugyanakkor nem rejtette véka alá azt sem, hogy ha a kézilabda nem akar veszíteni a népszerűségéből, akkor a logikus döntés két ázsiai csapat behívása lenne. Emlékeztetett arra, hogy mivel a kézilabda túlságosan európai központú, az olimpiai sportágak között csak a D kategóriába sorolták be, vagyis azok közé, amelyek olimpiai részvétele a legkevésbé garantált.

Az IHF tanácsa pénteken reggel 9-kor, Bázelben kezdi meg azt az ülését, amelyen többek között a katari férfi vb mezőnyének feltöltéséről dönt. A 18 tagú grémiumban az IHF szakmai bizottságainak elnökei, a kontinentális szövetségek képviselői ülnek ott, a két választott tag pedig francia, illetve cseh.

Az MSÚSZ háttérbeszélgetésén szóba került a decemberi, horvát-magyar közös rendezésű női Európa-bajnokság is. Vetési elmondta, jól fogynak a jegyek, Győrben a félház már most garantált a magyar válogatott mérkőzésein.

Németh András szövetségi kapitány arról beszélt, hogy Görbicz Anita és Zácsik Szandra kiválásával két világklasszist vesztett a magyar válogatott, de hangsúlyozta, hogy felkészültek a győri sztár nélküli játékra is. Hozzáfűzte: "mivel nincsenek igazán nagy lövőink, akkor lehetünk eredményesek, ha gyorsabbak vagyunk, mint az ellenfelek" - hangoztatta a szakvezető, aki így nagyobb szerepet szán a szélsőknek. Valamint nagyon bízik Tomori Zsuzsannában is.