Játék nélkül kapott pofont a magyar férfi kézilabda-válogatott

2014.11.21. 21:25

Novemberben két ázsiai ország, Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok lépett vissza politikai okokból a januári kézilabda-világbajnokságtól, így a magyar férfi kézilabda-válogatottnak esélye nyílt arra, hogy a már olimpiai kvalifikációs világbajnokságra mégis kijusson. Még júniusban egy sokáig megnyertnek látszó párharcot buktunk el a szlovénokkal szemben.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) pénteki ülésén végül az a döntés született, hogy Szaúd-Arábia és Izland vehet részt a vb-n.

Az előző vb helyezései alapján a magyaroknak és a szerbeknek járt volna a részvétel joga. Ha az előző Európa-bajnokságot vették volna alapul, akkor Izland mellett nekünk járt volna a részvételi jog. A pótlás elveiről bővebben itt>>>

Végül a megüresedett két helyre az Ázsiai Kézilabda Szövetség és az Európai Kézilabda Szövetség döntése alapján az első számú kontinentális tartalékokat, Szaúd-Arábiát és Izlandot sorolták be.

Mivel az Ázsia Bajnokságon Katar mögött Dél-Korea végzett, nem érthető, miért nem kapták meg ők a részvételt. Pontosabban azt tudni lehetett, hogy az ország és az IHF egyiptomi elnöke között feszült a viszony, könnyen lehet, hogy még a pótlás lehetőségét is visszautasították.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke a döntés után ezt mondta: "Döbbenetes, ami történt, számunkra talán a legfájóbb döntés született, hiszen két országot sorolt be a vb-mezőnybe a nemzetközi szövetség, azonban a korábbi döntéssel szemben, amikor Ausztrália helyett Németország kapott lehetőséget a részvételre, ezúttal nem a legutóbbi világbajnokság végeredményét vették alapul, hanem más elvek mentén született a döntés. Természetesen a sportszerűség határain belül minden sportdiplomáciai csatornán keresztül lobbiztunk a számunkra kedvező döntés érdekében. Nem értünk egyet az IHF döntésével, és ezt jelezni is fogjuk, vizsgáljuk a lehetőségeinket."

A magyar válogatott az előzetes programtervnek megfelelően folytatja munkáját, a csapat december 21-étől ismét együtt készül, december 23-án pedig felkészülési mérkőzésen lép pályára Egyiptom ellen Pécsett.