Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar találmány mérte be a 98-cal szétlőtt kézikaput

2014.12.03. 09:22

A kézis férfiak januári Európa-bajnokságán Nagy Kornél 111-gyel lőtte meg a labdát meccshelyzetben, ez adta az ötletet, hogy a vasárnap Győrben kezdődő női Eb előtt elkérjük és teszteljük ezt a mérőt.

Gyors kutatás után kiderült, hogy a tornát kiíró EHF most nem hozza ide a sebességmérőjét. Nem adtuk fel, és kiderült, hogy van egy magyar szabadalom, amely még a radaros mérőknél is jobb, ez az okoskapu.

A Molnárka Győző győri mérnök ezzel a találmánnyal – öten segítették a munkáját – nyerte el Magyarországon az Év Feltalálója díjat 2012-ben. Moszkvai, varsói, zágrábi, nürnbergi innovációs vásárokon pedig rendre dobogós lett terméke.

Nem radarral, szenzorokkal mér, amiket a kapufák belső részére helyeztek fel, egy pillanat alatt kiértékeli nemcsak a sebességet, hanem azt is, hol haladt át a labda a gólvonalon. A kapu felületét ugyanis 21 részre osztották, ahol a kapus áll, nyilván az a legértéktelenebb rész, hiszen ott csekély az esély a gólszerzésre.

Ahogy a fenti videóban látható, a kaput a feltaláló testvére, Molnárka Zoltán, valamint Szabó Zoltán és Sixx segítségével próbáltuk ki. Molnárka is látott a találmányban fantáziát, a fejlesztések nagy nemzetközi visszhangja után azonban szomorúan számolt be arról, hogy nem volt összhangban az üzleti sikerekkel.

„Kétmillió forintba kerül, de eddig nem sikerült értékesíteni egyet sem. Pedig talán még a gyerekek kiválasztásánál is segítséget nyújthatna az edzőknek, hiszen a pontosság és a sebesség a kézilabdában különösen fontos.”

Molnárka akkor ámult el, amikor egy röplabdaedző 110-zel dobott, az volt a kapu rekordja. Nem fenyegetett a veszély, hogy ez most megdől, hiszen voltak kifejezetten reménytelen kísérleteink is.

Egyszer ugyan 150-nel dobtam, de ezt tudjuk be annak az egy százaléknak, ami a hibahajlam. Az már valósabb volt, hogy a Pick-Szeged korábbi ügyvezetője, Bella Árpád 98-cal bombázott a bal felsőbe. Ő, mivel kézilabdaedző is, órákat adott a két majomnak, akik a közelgő Eb előtt kézizni tanulnak, miután a nyáron fociztak.