Döntetlennel kezdték a magyarok a kézi-Eb-t

2014.12.07. 22:40 Módosítva: 2014.12.07. 22:41
Rendkívül fordulatos meccsen, hatalmas küzdéssel ért el döntetlent a magyar női kézilabda-válogatott. Helyenként kimagaslóan játszottunk, de az első félidőben nagyon elmentek az oroszok, akik a hajrában kihasználták emberelőnyüket, és a kapkodásunkat 29-29.

Nem olimpiai évben a magyar női kézilabda-válogatott az elmúlt két Európa-bajnokságon győzelemmel rajtolt, és természetesen abban reménykedett mindenki, hogy ez a sorozat nem szakad meg hazai pályán, Győrben sem. Vagyis: Görbicz Anita és Zácsik Szandra nélkül is legyőzzük az oroszokat.

Az oroszok két éve hatodikak lettek, a legutóbbi vb-re nem jutottak ki, ezért visszahívták a korábbi kapitányt, Jevgenyij Trefilovot, aki hálás alanya az operatőröknek, mert gyakran támadt a csarnokban olyan érzésünk, hogy mindjárt felpofozza valamelyik játékosát hatalmas üvöltés közben.

Az oroszok fiatal csapattal érkeztek, de a fogadóirodák és a szakma is a magyarokat tartotta esélyesebbnek.

Az első gólt Kovacsics lőtte, miután egy labdaszerzés után végigrohant a pályán, de utána bő egy perc alatt három találattal fordítottak az oroszok, labdavesztés utáni lerohanásaik pontosak voltak, ez a legfőbb erősségük. Az ötödik perc végére 4-1 volt oda, mert akkor Szamoránsky adta a Tomorira kilépő Kuznyecova kezébe a labdát, aki ziccert lőhetett a másik kapunál.

Rontott orosz hetes – Ilina a kapufára lőtt - után Németh András időt kért. Felállt védelemmel szemben ezek után sem ment a játék, az oroszok fizikai fölénye akkor nagyon komolyan érződött, az első akciógólra a 14. percig kellett várni, akkor Tomori volt eredményes. Azzal 5-3-ra zárkóztunk, Szucsánszki kiállítása azonban a legrosszabbkor jött. Dimitijeva ezt kihasználta, Tomori erre hátrányból válaszolt.

Kuznyecova a szélről bepattintotta, ezzel lett 7-4 oda, majd egy újabb gyors támadás jött, Csernoivanyenko üresen állt szemben a kapuval, és hat méterről nem hibázott. Bulath labdavesztése után újabb rohanás jött, Kuznyecova fejezte be.

Szidorova bevédte Bulath labdáját, majd az átlövőt állították ki a bírók jogosan, Punko hetese pedig pontos volt. 5-10 után Triscsuk lőtt büntetőből a jobb alsóba, Szamoránsky pedig beállóból. Ezt a hátrányt megnyertük 2-0-ra, és ez lökést adott, a félidő végére csak egy gól volt a különbség. (14-15)

Kellett ehhez, hogy az elején hiányolt átlövésekből és betörésekből gólokat lőjünk – Bulath, Klivinyi, Szucsánszki és bátran vállalkozott -, és hogy a befutó szélsőket és a beállót is egyre inkább megtaláltuk a labdával.

Az oroszok ettől még néhányszor zavartalanul jöttek fel gyorsan a középkezdés után, a rendezetlen védelemmel szemben könnyen támadtak. Kiss Éva jött Herr Orsolya helyére, de ezeket a kvázi ziccereket ő sem tudta hárítani.

Második félidő

A második félidőre adott volt a feladat, ezeket a gyors orosz támadásokat kell visszafogni valahogy, mert felállt védelemmel szemben kevés volt az ötlet az oroszok játékában is.

A fordulás utáni első magyar támadásakor Mayer lerántása után hetest kaptunk, Triscsuk belőtte, ezzel egyenlítettünk. Bódi és Kovacsics a szélről Szidorova lába közé pattintott, ezzel már kétgólos a vezetés, ez volt a legnagyobb a meccsen. (17-15)

Hetesből és betörésből egyenlítettek az oroszok, majd labdavesztésünk után Uskova gyönyörűen fejezte be a támadást, megint náluk volt az előny.

Gyors és pontos támadások voltak mindkét oldalon, de sikerült fordítani, a 40. perc végére már 20-19 volt a javunkra, kellett ehhez Triscsuk hetese, illetve Erdősi labdaszerzés után remek mozdulattal elengedett labdája a hatos felett.

Az utolsó tíz percre 25-24-es orosz vezetéssel és magyar emberhátránnyal fordultak a csapatok, Planéta betörése után Kovacsics hetesből egyenlített.

Kettővel elmentek az oroszok, de innen is volt visszaút, mert Bíró Blanka fontos labdákat fogott, Triscsuk hetese hibátlan volt, Planéta szerencsés gólt lőtt, majd a passzából Mayer beállóból kilőtte a felsőt, így 28-27-re már mi vezettünk.

Négy perccel a vége előtt már a kétgólos előnyért támadtunk, és Kovacsics büntetője pedig a jobb felsőbe ment.

Trefilov időt kért két és fél perccel a vége előtt, ő is érezte, hogy nagyon fontos támadásuk jön. Tomorit kiállították, a csarnok tüntetett, mert sokat támadtak passzív jelzés alatt. Bíró labdát fogott,  de emberhátrányban kellett támadni. Elsőre nem sikerült, gyorsan elvették az oroszok, Sen pedig végigrohant a kapuig. Utána is blokkoltak egy lövést és az egyenlítésért támadtak.

12 másodperccel a vége előtt ejtésből gólt szereztek a szélről. Németh időt kért, nyolc másodperc volt, hogy egy figurát végrehajtsunk. Nem sikerült, Szucsánszki a blokkba lőtt.

29-29 lett a vége. Ha az utolsó két támadásnál rutinosabban, szabálytalanságokat kicsikarva tovább támadunk, meg lehetett volna a győzelem. A döntetlen így sem rossz, mert valószínűleg ezt a pontot továbbvisszük a középdöntőbe. Kedden Lengyelország lesz az ellenfél.

 A csoport, 1. forduló:

Magyarország-Oroszország 29-29 (14-15)

--------------------------------------

Győr, Audi Aréna, 4800 néző, V: Brunovsky, Canda (szlovákok)

Gól: Triscsuk 6/6, Kovacsics 5/2, Bódi 3, Tomori 3, Bulath 2, Planéta 2, Erdősi 2, Klivinyi 1, Szucsánszki 1, Mayer 1, Mészáros 1, Kovacsicz 1, Szamoránsky 1, illetve Dmitrijeva 7, Szen 5, Kuznyecova 4, Bobrovniykova 3, Uszkova 2, Davigyenko 2/2, Punko 2/1, Makejeva 1, Blizsnova 1, Csernojvanyenko 1, Petrova 1

"Nincs öt-hat 180 centiméter magas játékosunk, így aztán elméletben hiába tudtuk, mit kell tenni, a gyakorlatban nem - értékelte a szövetségi kapitány, Németh András.

"Éreztük, hogy az oroszok változatlanul világszínvonalú kézilabdát játszanak, noha az utolsó világversenyen nem voltak ott. A hibás kezdés után jól felálltunk. Az Eb-újoncok is hozzá tudtak tenni az összteljesítményhez. Ez volt csapatom első tétmérkőzése, innen csak javulni lehet. Remélem, fogunk is. N agyon tetszett, ahogy küzdött és ahogy felállt a hátrányból a csapat. A végjátékban a ztán tőlünk független események miatt végül meg kellett elégednünk a döntetlennel" - mondta.

A szombati eredmények, 1. forduló:
B csoport (Debrecen):
Dánia-Ukrajna 32-23 (14-11)
Norvégia-Románia 27-19 (16-7)
    
A csoport (Győr):
Spanyolország-Lengyelország 29-22 (16-13)
Magyarország-Oroszország 29-29 (14-15)