Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezt a meccset hogy lehetett elveszíteni?

2014.12.11. 22:44
Buta hibákkal kapott ki a spanyoloktól 27-26-ra a végjátékban a magyar női kézilabda-válogatott. Emberelőnyben sem tudtunk kapura lőni az utolsó támadásból, az utolsó négy percben nem dobtunk kapura, annyira elfáradtunk.

A magyar női kézilabda-válogatott nagy lelki plusszal lépett pályára a spanyolok elleni, csoportelsőségről döntő meccsen, mert a lengyelek legyőzték az oroszokat. Így a feladat adott volt, ha nyerünk, a maximális négy ponttal mehetünk a debreceni Európa-bajnoki középdöntőbe.

A két előző meccset megnyertük ellenük, két éve 32-31-re, a tavalyi vb-nyolcaddöntőben 28-21-re. Akkor tökéletesen sikerült kihasználni a cselezőkészségünket, Navarro kapus tehetetlen volt a felső sarkot célzó lövésekkel szemben.

A szokott felállásban kezdtünk, Kiss Éva volt a kapuban, Szucsánszki irányított, Tomori és Klivinyi volt a két átlövő, Kovacsics és Bódi volt a két szélen, beállóban pedig Szamoránsky.

Már a 29. másodpercben emberelőnybe kerültünk, Chavez terítette le tekintélyt parancsolóan Tomorit, ami jelezte, nem vár könnyű meccs a Fradi lövőjére.

Bódi rögtön kihasználta az esélyt. Cabral gyorsan egyenlített, de aztán Tomori jött betörésből. Nem maradt el az egyenlítés, de vezetni nem tudtak a spanyolok, mert Kiss ziccert fogott. Triscsuk hetese és 3-2-es magyar vezetés zárta le az első öt percet.

5-3-ra elléptünk ugyan – Triscsuk hetese és Szucsánszki bombája a jobb alsóba ment -, 8-6-ra viszont már a rivális vezetett, Németh András pedig időt kért.

A spanyolok szép gólokat lőttek, Martin indításcundere, valamint Chavez háttal kapunak bevágott labdája remek volt. Kovacsicz a szélről egyenlített, a vezetést azonban nem sikerült megszerezni, Lopez ugyanis végigrohant a pályán, Pena pedig kilőtte a bal felsőt. (8-10)

Bulathé volt a következő magyar gól egy elhajlásos lövéssel, erre ejtéssel válaszoltak, Triscsuk hetese megint a legjobb helyre ment, Erdősi pedig indításból egyenlített. Kovacsics emberhátrányban is kimozdította a védőket, gyönyörűen fejezte be, és ezzel 13-12-nél már ismét nálunk volt az előny.

Vitatott ítélet után, mivel nem volt a kapusunk a helyén, könnyen a kapuba passzoltak, így egyenlő lett, ami a félidő végére is megmaradt.

Kiss Éva pazar védései a legjobbkor jöttek a félidő vége felé, akkor sikerült fordítani. A félidőben tehát adott volt a képlet, támadásban kell még egy kevéssel több, és akkor meglehet a győzelem.

MÁSODIK FÉLIDŐ

A spanyolok góljára Planéta hatalmas átlövéssel felelt, Martin hetesből Kovacsicz vészkapusként a szélről volt eredményes. Még nem ért vissza a kapusunk, de a spanyolok nem vették észre, ehelyett belementek. Emberhátrányban Szucsánszki megpattanó lövése utat talált a hálóig, Martin ezt is egalizálta. Planéta zárta le azonban az első öt percet. (17-16)

Tomori triplájával és Planéta alsó sarkos bombájával nagyon meglódultunk, 21-18 volt az állás 43. perc végére. Nem is maradt el a rivális időkérése.

Rendezték a soraikat, nyitott védekezésre váltottak és három gólt lőttek zsinórban, ezzel oda is lett a kicsikart különbség. Kovacsics Anikó a legjobbkor pattintott a szélről, Martin tizedik góljával módosította az állást, Pinedo pedig egy labdaszerzés után kilőtte a felsőt. Ekkor már Herr volt a kapuban.

Németh András is megszakította a játékot, ki kellett találni valamit, mert fogyott az ötlet és az erő is. Tomori azonban ismét hozzászólt a meccshez, Planéta most jól passzolt - remek a játékkapcsolata a beállóval -, Mayer hetest és két percet harcolt ki. Triscsuk a jobb felsőbe pattintott, jó védekezés után Mayert megint nem tudták visszafogni. Triscsuk ezt a büntetőt sem hibázta el, Pena azonban éles szögből is belőtte.

Mangue pedig ellenállhatatlan lendülettel tört be, így az utolsó öt percet 25-25-tel kezdték a csapatok. Triscsuk hetesből kilőtte a jobb felsőt, Herr védett egyet, a következő kísérlet azonban bement.

Herr ziccert fogott, és már csak két perc volt hátra. Magyar technikai hiba (Tomori) után a spanyolok támadtak, Mangue pedig Herr lábai között megtalálta a helyet, és a kapuba lőtt.

Németh időt kért, 1 perc 20 másodperc volt hátra, és kulcsfontosságú volt a támadásunk. A közönség is rákapcsolt, Planéta egy rossz lövéssel emberelőnyt harcolt ki. Az elfáradt Tomorinál belemenést láttak 40 másodperccel a vége előtt, esély sem volt arra, hogy a szélre lehúzzunk a támadást. 17 másodperccel a vége előtt Jorge Duenas időt kért, ekkor már a kezükben volt a meccs. A támadásukból nem lett gól, de ellentámadásra már nem volt idő.

Hihetetlen nagy kár volt ezért a meccsért, mert döntetlenre legalább meg kellett volna menteni. A hajrá azonban hibák tömkelegét hozta elő - az utolsó tíz percben már nem volt akciógólunk -, így nem lehetett meg a siker.

Szombaton már jönnek a középdöntők, elsőként a románokkal szemben. Hétfőn a dánok, szerdán a norvégok következnek, valamennyi meccs fél kilenctől kezdődik. Innen már bravúrok kellenek az elődöntőért. Annyi előnyünk lehet, hogy a norvégoknak, ha végig nyernek, akkor az utolsó meccs már nem kell az elődöntőhöz.

Németh András kapitány így látta: „Hajszálon múlott, nüansz döntött, nem nekünk. Remélem, hogy tanulunk belőle. Ha ezeket az apró hibákat megoldjuk, akkor fogunk nyerni."

A fegyelmezettséget is számon kérte a hajrában, és reméli, nem a frissesség hiánya okozta a koncentráció hiányát. A hajrában nem azt hajtották végre, amit megbeszéltek.

Tomori Zsuzsa azt mondta, hogy a meccs fordulópontja 21-18-nál jött, amikor védekezést váltottak a spanyolok, és nem találták a jó megoldásokat erre a nyitott védekezésre, túlzottan statikusan játszottak.

Spanyolország-Magyarország 27-26 (13-13)
Győr, Audi Aréna, 5000 néző, V: C. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)
gól: Martin 10/4, Mangue 4, Chavez 3, Pena 3, Egozkue 3, Lopez 1, Pinedo 1, Elorza 1, Cabral 1, illetve Tomori 6, Triscsuk 6/6, Szucsánszki 3, Planéta 3, Kovacsicz 3, Kovacsics 2, Bulath 1, Bódi 1, Erdősi 1

A középdöntőbe a norvégok és a spanyolok 4-4, a magyarok 2, a dánok és románok 1-1, a lengyelek pedig 0 pontot visznek magukkal.