Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Végre egy higgadt és győztes végjáték

2014.12.13. 22:23
Az utolsó öt percet 3-0-ra nyerte meg a magyar női kézilabda válogatott, ezzel megfordította a románok elleni meccset. Hétfőn a dánok, szerdán a norvégok jönnek. Bravúr kell ellenük, ha be akarunk jutni a négy közé.

A magyar női kézilabda-válogatott Romániával kezdte az Európa-bajnokság középdöntőjét Debrecenben. A románok egy, a magyarok két pontot hoztak magukkal a csoportból. A tét nem volt kicsi, mert a vesztes lemondhat arról, hogy a legjobb hat közé kerüljön.

Nyitott védekezéssel kezdte a magyar válogatott a meccset, mert mindenáron ki akarta kapcsolni a játékból a jobbkezes átlövő Neagut, az ellenfél legveszélyesebb játékosát.

Ez a védekezési variáció annyira meglepte a riválist, hogy tíz percig nem is talált a kapuba, miközben elszórták a labdákat. (KÖzvetítésünket itt nézheti meg.)

Az első magyar találatra is öt percet kellett várni, akkor Kiss bravúrja után Szucsánszkit nem tudták feltartóztatni, és a kapuba lőtt. Tomori betörésből volt eredményes, és az ekkor megszerzett kétgólos előnyt sikerült is megtartani az első félidő végére.

Ehhez hozzájárult, Kiss jól védett a kapuban, Szucsánszki lendületes volt, Triscsuk a pontos hetesek mellett elengedett egy rá jellemző alsó lövést is.

Beállóból azonban veszélytelenek voltunk, a bal szélről sem ment a góllövés, Erdősi még akkor is hibázott, amikor egyedül vihette a kapusra a labdát. A jobb kezes átlövő pozíciójából sem kapott elegendő támogatást a csapat.

A román kapuban Ungureanu is bravúrok sorát mutatta be, rajta kívül nem volt más, aki átlag felett játszott, ezért is zárult 10-8-as magyar vezetéssel az első félidő.

A második félidő elején menetrendszerűen érkezett a csere, a balkezes átlövő, Planéta és a beállós Mayer futott a pályára, összjátékukból meg is lett az első gól.

Bradeanu duplája után Szucsánszki pattintása jött, Perianu és Bulath is feliratkozott a góllövők közé, Pirvut és Neagu indulásból nem hibázott, így újra egyenlő lett. (13-13)

Tomori ekkor pihent, azonnal ki is használták a távollétét a románok. A 40. percben Neagu büntetőjével át is vette a vezetést a rivális, Németh András reagált és időt kért.

Triscsuk kihagyta a tornán az első hetesét, de az egyenlítést ettől még összehozta a következő támadásból.

Tomori óriási lendülettel tört be, és kilőtte a hosszú felsőt, vagyis megint nálunk volt az előny, de Neagu ezt eltüntette hetesből.

A 45. percben volt a meccs legfurcsább jelenete, Szucsánszki azt hitte, hogy gólt lőtt, pedig fölébombázott. A kép nem volt szimbolikus, a csapat nem örült előre.

Neagu tökéletesen kilőtte a jobb felsőt, ezek után emberelőnybe kerültünk - Pirvut két percét leginkább a bírók jóindulatának köszönhettünk -, de megint nem jutottunk el lövésig.

Létszámhátrányban lőttek kettőt a románok, amire csak Kovacsics válaszolt, így már 18-16 volt oda.

A folyamatosan fáradó Tomori lement, Bulath gyenge lövését lemásolta a másik oldalon Neagu, a 18 éves Tóth Gabriella viszont kilőtte a bal alsót.

Bradeanu kihasználta a hézagos magyar falat, belépett és belőtte. Tóth talpról megint nem hibázott, de az utolsó 5 perc így is 19-18-as román vezetéssel indult.

Kovacsics hetesből egyenlített, és még emberelőnybe is kerültünk. Most volt türelmünk a szélre lehúzni a labdát, Bódi pedig higgadtan belőtte.

Alig több mint két perccel a vége előtt Bulathot kiküldték a bírók, Neagu kapkodva mellélőtt. Tomori visszajött, labdát veszítettünk, a bírók szabálytalan zárást láttak románoknál. Fontos - tipikus hazai pályás - ítélet volt, a javunkra. 45 másodperccel a vége előtt újra támadhattunk, Tomori gyengén lőtt.

Az utolsó román támadásra 11 másodperc maradt, Neagu vállalta a lövést, Kiss kiütötte, ezzel meglett a győzelem.

„Nem volt igazán kiugró teljesítményünk, de a végére sikerült összerakni magunkat. Görcsösek vagyunk, kevés a lendület, szerencsére a védekezés és a kapusteljesítmény csodálatos volt. Lehet, hogy ez a küzdéssel elért siker most többet ért, mint egy sima győzelem, mert felszabadíthat sokakat. Nem azt látom viszont a pályán, amit gyakorlunk, iszonyú bizonyítási vágy van a csapatban, ez okozza ezt a görcsöt” - értékelt Németh András szövetségi kapitány.

A meccs legjobbjának választott Szucsánszki Zita azt mondta, csapatként működtek, ezzel tudták kiszenvedni a győzelmet. Tóth Gabriella teljesítményét kiemelte, hiszen 18 évesen megilletődöttség nélkül vállalkozott, amikor kétgólos hátrányba kerültek, akkor is. "Ő hozott vissza a meccsbe bennünket, de mindenkire szükség volt, a jó védekezésre, Évikére a kapuban."

Magyarország-Románia 20-19 (10-8)
Debrecen, Főnix Csarnok, 5000 néző, v: Zotin, Volodkov (oroszok)
gól: Triscsuk 4/2, Szucsánszki 4, Tomori 3, Kovacsics 2/1, Tóth 2, Bulath 1, Bódi 1, Mayer 1, Mészáros 1, Kovacsicz 1, illetve Neagu 8/4, Bradeanu 3, Perianu 2, Babeanu 2, Pirvut 1, Ciuciulete 1, Chintoan 1, Chiper 1

A csoport további eredményei: Norvégia-Spanyolország 29-26 (16-16), Dánia-Lengyelország 28-19 (9-9)
Az állás: 1. Norvégia 6 pont, 2. Magyarország 4 (75-69), 3. Spanyolország 4 (82-77), 4. Dánia 3, 5. Románia 1, 6. Lengyelország 0
Az első két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik az ötödik helyért játszik.

A hétfői meccsek: Spanyolország-Románia 16.00, Lengyelország-Norvégia 18.15, Magyarország-Dánia 20.30
    szerda: Lengyelország-Románia 16.00, Spanyolország-Dánia 18.15, Magyarország-Norvégia 20.30