Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Végre egy higgadt és győztes végjáték

2014.12.13. 22:23
Az utolsó öt percet 3-0-ra nyerte meg a magyar női kézilabda válogatott, ezzel megfordította a románok elleni meccset. Hétfőn a dánok, szerdán a norvégok jönnek. Bravúr kell ellenük, ha be akarunk jutni a négy közé.

A magyar női kézilabda-válogatott Romániával kezdte az Európa-bajnokság középdöntőjét Debrecenben. A románok egy, a magyarok két pontot hoztak magukkal a csoportból. A tét nem volt kicsi, mert a vesztes lemondhat arról, hogy a legjobb hat közé kerüljön.

Nyitott védekezéssel kezdte a magyar válogatott a meccset, mert mindenáron ki akarta kapcsolni a játékból a jobbkezes átlövő Neagut, az ellenfél legveszélyesebb játékosát.

Ez a védekezési variáció annyira meglepte a riválist, hogy tíz percig nem is talált a kapuba, miközben elszórták a labdákat. (KÖzvetítésünket itt nézheti meg.)

Az első magyar találatra is öt percet kellett várni, akkor Kiss bravúrja után Szucsánszkit nem tudták feltartóztatni, és a kapuba lőtt. Tomori betörésből volt eredményes, és az ekkor megszerzett kétgólos előnyt sikerült is megtartani az első félidő végére.

Ehhez hozzájárult, Kiss jól védett a kapuban, Szucsánszki lendületes volt, Triscsuk a pontos hetesek mellett elengedett egy rá jellemző alsó lövést is.

Beállóból azonban veszélytelenek voltunk, a bal szélről sem ment a góllövés, Erdősi még akkor is hibázott, amikor egyedül vihette a kapusra a labdát. A jobb kezes átlövő pozíciójából sem kapott elegendő támogatást a csapat.

A román kapuban Ungureanu is bravúrok sorát mutatta be, rajta kívül nem volt más, aki átlag felett játszott, ezért is zárult 10-8-as magyar vezetéssel az első félidő.

A második félidő elején menetrendszerűen érkezett a csere, a balkezes átlövő, Planéta és a beállós Mayer futott a pályára, összjátékukból meg is lett az első gól.

Bradeanu duplája után Szucsánszki pattintása jött, Perianu és Bulath is feliratkozott a góllövők közé, Pirvut és Neagu indulásból nem hibázott, így újra egyenlő lett. (13-13)

Tomori ekkor pihent, azonnal ki is használták a távollétét a románok. A 40. percben Neagu büntetőjével át is vette a vezetést a rivális, Németh András reagált és időt kért.

Triscsuk kihagyta a tornán az első hetesét, de az egyenlítést ettől még összehozta a következő támadásból.

Tomori óriási lendülettel tört be, és kilőtte a hosszú felsőt, vagyis megint nálunk volt az előny, de Neagu ezt eltüntette hetesből.

A 45. percben volt a meccs legfurcsább jelenete, Szucsánszki azt hitte, hogy gólt lőtt, pedig fölébombázott. A kép nem volt szimbolikus, a csapat nem örült előre.

Neagu tökéletesen kilőtte a jobb felsőt, ezek után emberelőnybe kerültünk - Pirvut két percét leginkább a bírók jóindulatának köszönhettünk -, de megint nem jutottunk el lövésig.

Létszámhátrányban lőttek kettőt a románok, amire csak Kovacsics válaszolt, így már 18-16 volt oda.

A folyamatosan fáradó Tomori lement, Bulath gyenge lövését lemásolta a másik oldalon Neagu, a 18 éves Tóth Gabriella viszont kilőtte a bal alsót.

Bradeanu kihasználta a hézagos magyar falat, belépett és belőtte. Tóth talpról megint nem hibázott, de az utolsó 5 perc így is 19-18-as román vezetéssel indult.

Kovacsics hetesből egyenlített, és még emberelőnybe is kerültünk. Most volt türelmünk a szélre lehúzni a labdát, Bódi pedig higgadtan belőtte.

Alig több mint két perccel a vége előtt Bulathot kiküldték a bírók, Neagu kapkodva mellélőtt. Tomori visszajött, labdát veszítettünk, a bírók szabálytalan zárást láttak románoknál. Fontos - tipikus hazai pályás - ítélet volt, a javunkra. 45 másodperccel a vége előtt újra támadhattunk, Tomori gyengén lőtt.

Az utolsó román támadásra 11 másodperc maradt, Neagu vállalta a lövést, Kiss kiütötte, ezzel meglett a győzelem.

„Nem volt igazán kiugró teljesítményünk, de a végére sikerült összerakni magunkat. Görcsösek vagyunk, kevés a lendület, szerencsére a védekezés és a kapusteljesítmény csodálatos volt. Lehet, hogy ez a küzdéssel elért siker most többet ért, mint egy sima győzelem, mert felszabadíthat sokakat. Nem azt látom viszont a pályán, amit gyakorlunk, iszonyú bizonyítási vágy van a csapatban, ez okozza ezt a görcsöt” - értékelt Németh András szövetségi kapitány.

A meccs legjobbjának választott Szucsánszki Zita azt mondta, csapatként működtek, ezzel tudták kiszenvedni a győzelmet. Tóth Gabriella teljesítményét kiemelte, hiszen 18 évesen megilletődöttség nélkül vállalkozott, amikor kétgólos hátrányba kerültek, akkor is. "Ő hozott vissza a meccsbe bennünket, de mindenkire szükség volt, a jó védekezésre, Évikére a kapuban."

Magyarország-Románia 20-19 (10-8)
Debrecen, Főnix Csarnok, 5000 néző, v: Zotin, Volodkov (oroszok)
gól: Triscsuk 4/2, Szucsánszki 4, Tomori 3, Kovacsics 2/1, Tóth 2, Bulath 1, Bódi 1, Mayer 1, Mészáros 1, Kovacsicz 1, illetve Neagu 8/4, Bradeanu 3, Perianu 2, Babeanu 2, Pirvut 1, Ciuciulete 1, Chintoan 1, Chiper 1

A csoport további eredményei: Norvégia-Spanyolország 29-26 (16-16), Dánia-Lengyelország 28-19 (9-9)
Az állás: 1. Norvégia 6 pont, 2. Magyarország 4 (75-69), 3. Spanyolország 4 (82-77), 4. Dánia 3, 5. Románia 1, 6. Lengyelország 0
Az első két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik az ötödik helyért játszik.

A hétfői meccsek: Spanyolország-Románia 16.00, Lengyelország-Norvégia 18.15, Magyarország-Dánia 20.30
    szerda: Lengyelország-Románia 16.00, Spanyolország-Dánia 18.15, Magyarország-Norvégia 20.30  

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!