A dán kézikapitány a magyarok nemezise

2014.12.16. 10:41

A dán női kézisek kapitányának nevét először a 2000-es olimpiai döntőben ismerhettük meg, amikor hatgólos magyar vezetésről a második félidőben nagy rohanással megfordították a meccset, és 31-27-re nyertek.

Jan Pytlick akkor 33 éves volt. 19 évesen egy súlyos sérülés miatt felhagyott az aktív játékkal, és 1998-ban nevezték ki először kapitánynak úgy, hogy először nem is akarta elfogadni a felkérést.

A 2000-es olimpiai arany után 2004-ben is nyert csapatával. 2005-ben hagyta el a válogatott kispadját, két év múlva visszatért, de nem jutott ki csapatával a 2008-as olimpiára. 2012-ben pedig az egyenes kieséses szakaszba nem jutottak el, és kilencedikek lettek Londonban. Ettől még töretlenül élvezi a bizalmat

Az nso-nak nyilatkozott a hétfő esti meccs után a dán tv2 csatorna szakkommentátora, a kemény kritikusként ismert Bent Nyegaard.

Fenomenális taktikáról és meccselésről beszélt, briliánsnak nevezte a 7-6 elleni játékot, amit 45 percen át alkalmazott Pytlick, 6-5-ös dán vezetés után el is léptek tőlünk öt góllal. Ez a felállás döntően befolyásolta a meccset.

„Ritka, hogy így lemeccselnek egy edzőt. Külön világban mozgott a két szakember” - állapította meg a szakértő.

Érzékletesebben talán nem is lehetett volna megfogalmazni, mennyire nem érezte Németh András, mit kellene tennie csapatával. Az egyik időkérésnél szórakozásnak nevezte a dánok stratégiáját.

Így nem is meglepő, hogy a magyarok nem találták meg a helyes felállást, mit kellene tenni, ha folyamatosan vészkapussal támadnak a dánok. Az állandó létszámfölénnyel a két beálló közül valamelyiket az esetek többségében zavartalanul játszották meg. Nem tudtuk őket a szélre szorítani, ahonnan az átlag felett védő Kiss Évának könnyebb lett volna hárítania a labdákat. Bár a kapus még így is sok ziccert fogott. 

Ezzel a kockázatos taktikával legalább hét vagy nyolc könnyű gólt szereztek, míg a visszájára csak kétszer sült el, kétszer tudtunk üres kapus gólt dobni, egyszer a hajrában, amikor már mindegy volt.

A dánok, ha legalább egy pontot szereznek a spanyoloktól, akkor bent is vannak az elődöntőben.

A magyarok a vereség ellenére is elérhetik az ötödik helyet, ha a már továbbjutó norvégoktól szereznek legalább egy pontot, miközben a dánok megverik a spanyolokat.