Jenő
-2 °C
6 °C

A dán kézikapitány a magyarok nemezise

2014.12.16. 10:41

A dán női kézisek kapitányának nevét először a 2000-es olimpiai döntőben ismerhettük meg, amikor hatgólos magyar vezetésről a második félidőben nagy rohanással megfordították a meccset, és 31-27-re nyertek.

Jan Pytlick akkor 33 éves volt. 19 évesen egy súlyos sérülés miatt felhagyott az aktív játékkal, és 1998-ban nevezték ki először kapitánynak úgy, hogy először nem is akarta elfogadni a felkérést.

A 2000-es olimpiai arany után 2004-ben is nyert csapatával. 2005-ben hagyta el a válogatott kispadját, két év múlva visszatért, de nem jutott ki csapatával a 2008-as olimpiára. 2012-ben pedig az egyenes kieséses szakaszba nem jutottak el, és kilencedikek lettek Londonban. Ettől még töretlenül élvezi a bizalmat

Az nso-nak nyilatkozott a hétfő esti meccs után a dán tv2 csatorna szakkommentátora, a kemény kritikusként ismert Bent Nyegaard.

Fenomenális taktikáról és meccselésről beszélt, briliánsnak nevezte a 7-6 elleni játékot, amit 45 percen át alkalmazott Pytlick, 6-5-ös dán vezetés után el is léptek tőlünk öt góllal. Ez a felállás döntően befolyásolta a meccset.

„Ritka, hogy így lemeccselnek egy edzőt. Külön világban mozgott a két szakember” - állapította meg a szakértő.

Érzékletesebben talán nem is lehetett volna megfogalmazni, mennyire nem érezte Németh András, mit kellene tennie csapatával. Az egyik időkérésnél szórakozásnak nevezte a dánok stratégiáját.

Így nem is meglepő, hogy a magyarok nem találták meg a helyes felállást, mit kellene tenni, ha folyamatosan vészkapussal támadnak a dánok. Az állandó létszámfölénnyel a két beálló közül valamelyiket az esetek többségében zavartalanul játszották meg. Nem tudtuk őket a szélre szorítani, ahonnan az átlag felett védő Kiss Évának könnyebb lett volna hárítania a labdákat. Bár a kapus még így is sok ziccert fogott. 

Ezzel a kockázatos taktikával legalább hét vagy nyolc könnyű gólt szereztek, míg a visszájára csak kétszer sült el, kétszer tudtunk üres kapus gólt dobni, egyszer a hajrában, amikor már mindegy volt.

A dánok, ha legalább egy pontot szereznek a spanyoloktól, akkor bent is vannak az elődöntőben.

A magyarok a vereség ellenére is elérhetik az ötödik helyet, ha a már továbbjutó norvégoktól szereznek legalább egy pontot, miközben a dánok megverik a spanyolokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?