Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az utolsó percben ment el az Eb 5. helye

2014.12.19. 17:27
Bíró Blanka kapuban óriásit játszott, de a védekezésünkben sok volt a hiba az Eb utolsó meccsén. A magyar válogatott a 6. helyen zárta a hazai rendezésű női Európa-bajnokságot.

A norvégok elleni győzelem után magyar válogatott az 5. helyért játszhatott a franciák ellen az Eb-helyosztóján. Németh András szövetségi kapitány a napokban azt nyilatkozta, hogy a csapatot már nem nyomja a tét, ha bátran játszanak, meg lehet nyerni a meccset. 

Az első percekben egymást érték a gólok, a magyar kapuban Bíró Blankának volt nagy védése, aztán a franciák kerültek előnybe. 

A tizedik perc után vezettek először kettővel a franciák, közben ráadásul az Eb nagy felfedezettje, Tóth Gabriella összeszedett egy kisebb sérülést, ami miatt egy ideig pihentetni kellett. A csapat védekezésével továbbra is gondok voltak, leginkább a beálló Landre-t nem tudtuk fogni, a 14. percben már három gól is volt a hátrányunk. 

Tóth visszatért a játékba, Triscsuk közben lőtt kettőt, viszont a franciák is könnyedén szerezték a gólokat, úgyhogy a védekezés miatt már nagyon időszerű lett volna időt kérnie Németh Andrásnak, mert Landre 12-8-as francia vezetésnél már az ötödik gólját lőtte. Jött is az időkérés a 17. percben, utána rögtön egy eladott labdával folytattuk, a franciák ebből szerezték a következő góljukat. Triscsuk újabb hetesével sikerült háromra faragni a hátrányt kilenc perccel a szünet előtt, Kovacsics pörgetésével már 13-11-re zárkóztunk, zsinórban négyet lőttünk, miközben a franciák egyet sem, időt is kértek. 

Bíró védéseinek köszönhetően nem lépett el ismét az ellenfél, háromszor is nagyot fogott. A félidő vége előtti percekben beállt a kétgólos különbség, ellenben időnként hajmeresztő eladott labdák voltak mindkét oldalon. A szünetre 16-13-as francia vezetéssel mentek a csapatok. 

Második félidő

A második félidőt rögtön emberhátránnyal kezdtük, megint Bírónak köszönhetően nem nőtt a magyar csapat hátránya, nem sokkal később a franciáknál volt kétperces kiállítás, egy hetest sikerült kiharcolni. Triscsuk ezt is belőtte, Bíró Blankának meg továbbra sem lehetett gólt dobni, a magyar kapus ugyanúgy bravúrokkal folytatta. Tomori betalált, sikerült végre egy gólra felzárkózni 16-15-nél, a franciák időt is kértek, mivel a szünetet követő első hat percben nem szereztek gólt. 

Megint újabb magyar emberhátrány jött, Tomori szabálytalankodott, 18-15-ös francia előny lett a vége. A következő emberelőnyünkben sem sikerült sokkal közelebb jönni, Tóth Gabriellának sem igazán ment a játék, a félidő közepén jött a magyar időkérés.

A 47. percben Triscsuk már a nyolcadik gólját dobta, a kilencediket is hamar meglőtte talpról, a magyar csapatban messze a legjobb volt. Aztán az 52. percben végre összejött az egyenlítő gól, Kovacsics indult meg, és fejezett be egy akciót, 22-22 volt az állás, a vezető gólunkat is ő lőtte ezután. 

Nem tettük egyszerűvé a folytatást, rosszul cseréltünk, ezért Temest két percre leküldték, és nem sokkal később Tomorit is kiállították, mert belenyúlt az egyik francia arcába. Az utolsó perceknek egyenlő állásnál mentek neki a csapatok. Az 59. percben Planéta beleugrott az egyik franciába, a szabálytalanság után gyorsan megszerezte a vezetést az ellenfél (26-25). Az utolsó támadásunknál passzív miatt elvették a labdát, úgyhogy a franciák megnyerték a mérkőzést, és az övék lett az 5. hely. 

"Minden találkozónkon szoros eredmény született, és sajnos a felkészülés alatt ezekhez hasonlókat nem tudtunk vívni, ráadásul akkor még Görbicz is a csapattal volt. Ami igazán hiányzott ebből a csapatból, az az igazi vezér" - mondta Németh András a meccs után. A szövetségi kapitány reméli, hogy sikerül majd kijutni a riói olimpiára, bár a vb-selejtezőt még biztosan Görbicz nélkül kell megvívni jövő nyáron, de a vb-n talán már játszhat a győri világklasszis.

Hozzátette: szó sincs arról, hogy az idősebb játékosokról lemondanának, hiszen Bulath és Triscsuk teljesítményével elégedett volt.

Bíró Blanka ugyancsak örült annak, hogy a csapat Budapesten is játszhatott, de úgy fogalmazott, csapattársaival csalódottak is, hogy a zárómeccset nem nyerték meg. "A védekezésünk néha kicsit szétesett, pedig mindenki küzdött, harcolt. Sajnos így alakult" - jegyezte meg a kapus.

"Fontos volt nekünk, hogy ötödikek legyünk, lehet, hogy ezzel könnyebb lesz kiharcolni egy olimpiai selejtezős helyet" - nyilatkozott Alain Portes, a franciák szövetségi kapitánya, aki még hozzátette: csalódás volt a számukra, hogy nem jutottak elődöntőbe.

Az 5. helyért:

Franciaország-Magyarország 26-25 (16-13)

Budapest, Papp László Aréna, 5000 néző, v: Opava, Valek (cseh)

Gól: Nze Minko 7, Landre 3, Lacrabere 3, Niombla 3, Kamto Njitam 2, Ayglon 2, Pineau 2, Baudoin 1/1, Zaadi 1, Prouvensier 1, Dembele 1, illetve Triscsuk 10/5, Kovacsics 3, Bulath 3, Planéta 3, Tomori 2, Mayer 2, Temes 1, Kovacsicz 1