Sarics, Markovics, Roine, Memisevics: simán verték a katariak Brazíliát

2015.01.16. 14:44

Katarban megkezdődött a férfi kézilabda-világbajnokság. Már az is furcsán hatott, hogy egy gyakorlatilag összevásárolt, európai és afrikai kézisekből verbuvált csapattal vágott neki a házigazda a vb-nek, de hogy szurkolókat is vásárolt magának, azt már néhány játékos is betegesnek gondolta.

A házigazdákat edző spanyol Valero Rivera arról ismert, hogy annak idején Nagy László honosítását is el akarta érni, a spanyolokkal 2013-ban világbajnok edző aztán 14 honosított játékost szedett össze a katari keretbe, amely a vb nyitómeccsén 28-23-ra verte Brazíliát. Ennél nagyobb feltünést keltett az a közel 60 fős csoport, amely katari mezben, sállal, sippal-dobbal drukkolta végig a meccset.

A katari válogatott

Jusszef Ben Ali, Amine Keder, Vajdi Sinen (mindhárom tunéziai), Jovo Damjanovics, Zarko Markovics és Goran Sztojanovics (mindhárom montenegrói), Eldar Memisevics, Mirnes Grco és Danijel Sarics (mindhárom boszniai), Jorge Luis Pavan és Rafael Capote (kubai), Bertrand Roine (francia), Borja Vidal (spanyol), Hasszan Mabruk (egyiptomi)

A spanyol Cuenca városában, a helyi Ciudad Encantada csapatának táborát vásárolta meg a vb-re a katari szervezőbizottság. Ahogy Samuel Ruiz, a csoport vezetője elmondta, a repülőutat, a szállást, a teljes ellátást, a vb valamennyi meccsére szóló belépőjegyet kapta a rajongásért cserébe.

A drukkerek nagyobbik része munkanélküli hazájában, így szívesen vállalták az 5000 kilométeres utat, és a katari nyaralást.

A zsoldos rajongók még arra is leszerződtek, hogy a Katar–Spanyolország-meccsen is az arab csapatnak drukkoljanak. 

A svéd válogatott csapatkapitánya, Tobias Karlsson szűkszavúan foglalta össze a jelenséget: „Ez nagyon beteg!"

Azt nem lehet tudni, de vélelmezhető, hogy a drukkerek némi költőpénzt is kapnak a szurkolásért. Telhet rá őfelsége, Sheikh Hamad bin Tamim al-Thani bőkezűségéből, aki 100 000 eurót ajánlott fel a válogatottnak minden vb-győzelemért. Az első 30 millió forint már a játékosok zsebében van.

A sport történetében nem ez az első furcsa szurkolóvásárlás. Állítólag a 2010-es futball-világbajnokságon, Dél-Afrikában kínai színészeket és zenészeket alkalmazott az észak-koreai válogatott, hogy hangulatot keltsen.