Tíz éve halt meg Kulcsár Anita

2015.01.19. 13:35

Ma tíz éve halt meg autóbalesetben Kulcsár Anita. A világ legjobb beállósának tartott kézilabdás éppen klubcsapata, a Dunaferr edzésére ment, mikor megcsúszott kocsijával, és egy fának csapódott. Az égő autóból még kihúzta egy arra járó autós, de minden hiába.

Kulcsár Anita már gyerekként remek adottságokkal rendelkezett, atlétának is elvitték volna, de végül a kézilabdát választotta. Tízévesen a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban kezdett el edzeni, majd meghatározó játékossá vált, a megyei első osztályból NB I./B-be vezette csapatát, és a junior válogatottságot is elérte. Ennél azonban többre volt hivatott, miután leérettségizett, Győrbe igazolt.

A klubnál hat évet játszott, a bajnokságban négy érmet szerzett, kétszer második és kétszer harmadik lett, de a bajnoki arany nem jött össze, és nemzetközi kupát sem nyert.

Az 1999-es EHF-kupadöntő két meccsén viszont emlékezeteset játszott, csapata ugyan elbukott, de mindkét meccsen ő volt a legjobb játékos, összesen 21 gólt szerzett.

Kulcsár Anita

Született: 1976.10.02., Szerencs
Utolsó klubja: Dunaferr
Olimpiai eredményei: ezüstérem (2000, Sydney), ötödik hely (2004, Athén)
Kiemelkedő eredményei: vb-2. (2003), Európa-bajnok (2000), Eb-3. (1998, 2004), 1-szeres magyar bajnok (2004), Magyar Kupa-győztes (2004)
Válogatottságainak száma: 165
Első válogatottsága: 1996. november 23

2001-ben elment a Győrtől, hogy a nagy reményekkel induló székesfehérvári Cornexi játékosa legyen. A vállalt feltételeit nem teljesítette a klub, így elmaradt járandósága miatt Kulcsár még szezon közben klubot váltott, a Dunaferrhez igazolt.

Ott végül Magyar Kupát és 2004-ben bajnokságot is tudott nyerni.

A válogatottban 165-ször játszott, ezalatt 402 gólt dobott. Már a 2000-es sydney-i olimpián is ott volt az ezüstérmes csapatban, de ezután lett igazán meghatározó játékos. Pádár Ildikó visszavonulása után lett az első számú beállós. Még ebben az évben Európa-bajnok lett. A romániai Eb-döntőn Magyarország 32-30-ra verte Ukrajnát hosszabbításban. 

Kulcsár a 2003-as világbajnokságon is hatalmas formában játszott, több mint kilencven százalékkal használta ki lehetőségeit. A Dél-Korea elleni elődöntőn lövést sem hibázott, 40-38-ra nyertünk. Ezüstérmet szerzett itt a csapattal.

Nem véletlen, hogy 2004-ben a szurkolók és a szakma is őt választotta a világ legjobb kézilabdázójának. Ebben az évben egy athéni olimpiai ötödik hellyel és egy Eb-bronzzal bővítette eredménylistáját. Aztán jött az a borús nap.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport