Az örökös emberhátrányt is lenyomta a Veszprém

2015.03.21. 18:06

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában az MKB-MVM Veszprém idegenben ritka meggyőző magabiztossággal verte a La Rioját a múlt héten 31-23-ra. Szombaton játszották a visszavágót.

A spanyolok edzője úgy gondolta, hogy az első meccs nagy különbsége után mindenképp szeretné meglepni a magyarokat, hiszen az első meccsen lényegében a továbbjutás eldőlt.

Javier Gonzalez azonnal, mindjárt levitte a kapust az első támadásnál, ezzel jelezte, állandó létszámfölényben kíván támadni.

Ezt a formációt választotta a decemberi női kézilabda Európa-bajnokságon Dánia a magyarokkal szemben, és igen nehézkesen reagáltunk rá. Akkor az a taktika eldöntötte a meccset.

Ez a taktikai meglepetés itt is eredményes volt sokáig, hiszen jól forgatták le a labdákat a szélre, jól találták meg azokat a réseket, amit a két beálló kialakított, és 11-11-es állásnál a hazai közönség ébresztőt kiáltott.

Akkor egyébként Sulic a hátrafutó mezőnyjátékos-vészkapusnak, Vigónak sem tudott gólt lőni - jó ütemben zárta össze a lábait az irányító a kapuban -, majd a horvát beálló megpróbálta az üres kaput is célba venni, de célt tévesztett a labdája. Ezek után valamelyest dühből, talpról, 10 méterről csodásan pattintott a jobb felsőbe, ezzel lett 12-11.

Aztán a Veszprém szinte varázsütésre rátalált az ebben a felállásban rejlő lehetőségekre. Lékai a saját térfeléről, míg Alilovic védése után a hatoson belülről lőtt az üres kapuba. 15-12-nél először volt három gól különbség a két csapat között, ez a félidőre is megmaradt. (18-15)

Második félidő

A Veszprém a második félidő elején tartotta az előnyét, aztán hirtelen eladta, a 42. percben 24-23-ra az ellenfél vezetett.

Mikler beállt, fogott néhány labdát, rendezettebb lett valamelyest a támadójáték és a védekezés is, és a meccs eldőlt a következő percekben.

Az 50. percre kialakult a legnagyobb különbség (31-27), vagyis a négy gól. Akkor Momir Ilics vállalkozott térfele közepéről lövésre, és könnyen eltalálta a labdaszerzés után az üres kaput.

González időt kért, és feladta a létszámfölényes támadást, alighanem ekkor tört meg a rivális edzője.

Innen pedig csak az volt a kérdés, mennyi lesz a különbség a folytatásban a két csapat között. Végül 37-31 lett a végeredmény.

Az összesítés pedig 68-54.

A Veszprém ellenfele a nyolc között akár a Szeged is lehet, amennyiben idegenben szerzett négy gólos előnyében egyet megtart a német Löwennel szemben.

Nagy László így értékelt a találkozó után. "Egyetlen esélyük volt, hogy állandó emberelőnyt alakítsanak ki. Precízen, pontos labdákkal, türelmesen játszottak. Megpróbáltunk kontrázni, az elején nem ment, a végére jobban összeállt a gépezet, és szépen lassan el tudtunk lépni tőlük."

Lékai Máté ezt mondta a Digisport kamerája előtt: "nagyarányú győzelem lett a vége, semmiképp sem számítottunk könnyű győzelemre. Fiatal és dinamikus csapat volt az ellenfél. Örülök, ha úgy látszott, hogy a játékommal sikerült felpörgetni a csapatot. Meglátjuk, kit kapunk, a Szegednek örülnék, mert az azt jelentené, hogy továbbmentek, szurkolni fogok nekik nagyon vasárnap."

MKB-MVM Veszprém - La Rioja (spanyol) 37-31 (18-15)  

a góldobók: Ilic 10/1, Sulic 7, Nagy 5, Lékai 4, Nilsson 3, Chema 2, Dzsamali 2, Terzic 1, Ruesga 1, Gulyás 1, Alilovic (kapus) 1, illetve Rodriguez 10/1, Sanchez 5, Vigo 4, Stenmalm 4, Eilert 2, Lusife 2, Fernandez 2, Cacheda 1, Garcia 1