Új szabályokkal tisztítanák meg a kézilabdát

2015.07.16. 11:21

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) bíróbizottságának korábbi vezetője, Andorka Sándor a 2017-től bevezetendő új szabályokról tájékoztatta a Nemzeti Sportot.

A szándék egyértelmű: tisztábbá és világosabbá szeretnék tenni a játékot.

A passzív játékra azt találták ki, hogy a bíró jelzése után még nyolc passzra van lehetőség, utána lőni kell.

Eddig előfordult, hogy fél percet is támadhatott egy csapat, mert nem egységesen ítélték meg ezeket a helyzeteket a játékvezetők. Ha a védekező csapat sáncol, vagy egy védő beleüt a labdába, akkor sem kezdődik elölről a passzok számolása.

A viták persze ugyanúgy megmaradnak, mikortól számít passzívnak egy csapat játéka. Ebben továbbra sem egységes a bírói felfogás, illetve sok függ a meccs tempójától.  

Így talán még ennél is fontosabb, ha valakit a pályán ápolnak, le kell mennie, és a következő három támadásnál sem állhat vissza.

A gyakorlatban számtalanszor előfordult, hogy a gólszerző lennmaradt, a játékvezetők megállították a játékot, így a gólt kapó csapat nem tudott gyorsan, azonnal visszatámadni. Aztán számtalanszor kiderült, hogy egyáltalán nem súlyos a baj, és igazából csak egy gyors támadást akadályozott meg rutinosan a gólszerző, hiszen az ő helyére egy támadást visszaforgathattak volna, míg neki esélye sem lett volna a visszaérésre.

Az utolsó percben elkövetett szándékos szabálytalanság azonnali kizárást és büntetőt von maga után. Mindez kék lap alatt futna.

Bármikor lehet hét emberrel támadni,

vagyis a kapus lemehet, megkülönböztető mez nem kell, de a mezőnyjátékosok közül nem léphet vissza senki kapusnak. Ha tehát valaki felvállalja a létszámfölényes támadást, azt is kockáztatja, hogy rögtön gólt kaphat belőle a csapata.

Négy bíró lenne a jövőben.

A szabályokat 2017-től vezetnék be, a tesztelést azonban már a következő Bundesliga-szezonban elkezdenék. Illetve a korosztályos világversenyeket is bevonnák.

Ha a meccseken sikerül a szabályokat integrálni, és a várt hatást hozzák, akkor a legnagyobb tornákon is alkalmazni fogják.