Ortegát kirúgta a Veszprém kézicsapata

2015.09.21. 11:20

A Veszprémi Kézilabda Club szerződést bontott Antonio Carlos Ortega vezetőedzővel, aki távozik az MVM Veszprém kézilabdacsapatának éléről - adta hírül szűkszavúan a klub honlapja.

Átmenetileg az eddigi másodedző, Javier Sabaté veszi át az irányítást.

"Klubunk jövője és előrehaladása miatt határoztunk így " - jelentette ki Fonyó Károly társelnök. 

A magyar bajnok 27-27-es döntetlennel kezdett a Bajnokok Ligájában, a Wisla Plock ellen az utolsó 40 másodpercet elszúrta a csapat, és kétgólos előnyt adott el szombaton.

Ortega és a klubvezetés viszonya olykor tele volt feszültséggel az előző két szezonban is, de a legutóbbi BL-ezüstérem után váratlan volt a mostani szerződésbontás.

Igaz a klubvilágbajnokság döntőjének szeptember eleji elveszítése - a Füchse Berlin ellen - nyilván nem került a jó pontok közé.

És jelzés értékű volt, hogy a horvát beálló, Renato Sulic nem került be a Plockba utazó keretbe, a svéd Nilssonnak egyedül kellett játszania. Ortega és a játékos nem volt túl jó viszonyban, konfliktusuk akkor csúcsosodott ki.

"Megváltozott a viszony az edző és a csapat néhány játékosa között, és sajnos nem a kapcsolat előnyére. Nem származik jó abból, ha nem mindig az edző határozza meg a dolgok menetét.
Emellett azt is meg kellett állapítanunk, hogy Ortega, akit nagyon jó és tisztességes embernek tartunk, még mindig nem nőtt fel annak a tekintélyes feladatnak a biztos kezű elvégzéséhez, amelyet a világ négy legjobb klubcsapata közé tartozó Veszprém mesterének meggyőző sikerrel kellene megoldania" - indokolt Fonyó.

Azt is hozzátette a klubvezér, hogy már a korábbi meccseken is felhívták a szakvezető figyelmét, hogy nem elégedettek a csapat teljesítményével a győzelem ellenére sem.

Ortega negyedik szezonját kezdte, a Veszprém idén szeretné megnyerni a BL-t, ezért igazolták például az izlandi Palmarssont is a Kieltől, aki keveset játszott Lengyelországban, mintha nem elvárható ütemben haladna a beépítése.

Az új edző rögtön a mély vízben kezd, mert az a Flensburg érkezik szombat este, amelyik kiütötte a Barcelonát (39-32), és amelyik 2014-ben a sorozat győztese volt.

Hogy hosszú távon ki lehet a megoldás, még kérdéses, magyar szakember nemigen van. Zdravko Zovko volt régebben a klubnál, a visszatérése nem elképzelhetetlen. Slavko Goluza korábbi horvát kapitány is volt a klub játékosa, 2015-ben mondott le a válogatott vezetéséről. Lino Cervar jöhet még szóba a délszláv vonalról.

A spanyol oldalról nincs nagy név a kalapban, akinek most nincs csapata. A Barcával korábban BL-győztes Valero Rivera jelenleg is a katari kapitány, de a kettős szerepvállalás elképzelhetetlen ismerve az ország kívánalmait, olimpiára szeretnének jutni.

Fonyó jelezte, már sokan ajánlkoztak az edzői posztra, körültekintő döntést fognak hozni. 

Kálomista Gábor, a klub társelnöke délután az M4 műsorában annyit közölt, hogy veszélybe kerültek a célok a csapatnál, emiatt kellett szerződést bontaniuk Ortegával. „Tudom, a bajnoksággal és a SEHA Ligával együtt sok mérkőzés van, de ennek a keretnek képesnek kell lennie ezt megoldani, így építettük fel az elmúlt években. Markáns céljaink vannak és szeretnénk, ha ezek teljesülnének.”