Teljes átváltozás: kiütöttük a dánokat a vb-n

2015.12.09. 22:18
A magyar női kézilabda-válogatott a dánok elleni sima győzelemmel továbbjutott a világbajnokságon. Pénteken, a japánokkal szemben már csak az a kérdés, hányadik helyen leszünk ott a nyolcaddöntőben. Akár az első hely is meglehet.

A magyar női kézilabda-válogatott Montenegró ellen 17 gólos vereséget szenvedett, és mélyen tudása alatt játszott. A sportág különös sajátossága ugyanakkor már elég régóta, hogy egyik napról a másikra nagy feltámadásokat láthattunk.

Azt a mérhetetlen csalódottságot pozitív irányba állította át magában a csapat, megérezték, hogy felszabadultan játszhatnak, hiszen a házigazda dánok lényegesen esélyesebbek.

Kedden 10 percig tartott a dinamika, most az első félidőben végig érezni lehetett, nem maradnak le a játékosok a védekezésben, nemcsak késve reagálnak, hanem agresszíven megelőznek.

A dán beállóhoz egyszer sem tudták eljuttatni a labdát, emellett Zácsik Szandra például három labdát is szerzett. Két gólt lőtt is a félidőig.

Szucsánszki Zita volt ugyanakkor az, aki a vállára vette a csapatot, az első félidőben nyolc gólt lőtt a 15 magyarból, jól cselezett, pontosan lőtt, jól osztogatott, a találatai mellett jól játszotta meg a beállót is. Szamoránsky Piroska két találata is az ő passzából született.

A Fradi irányítója a védekezésben is maximálisan kikapcsolta ellenfelét, és a mozgása egyébként is zavarba hozta az előre eltervezett dán támadójátékot.

Mindenki más egy góllal zárt az első félidőben: Tomori vagy éppen Görbicz is nagyszerűen szólt hozzá a meccshez.

Egyszer voltunk amúgy emberelőnyben, akkor megbicsaklott valamelyest a támadójátékunk. A dánok háromszor voltak létszámfölényben, többnyire akkor zárkóztak fel.

13-8 volt egyébként a legnagyobb különbség a javunkra az első 30 percben.

A fordulás után Szucsánszki labdát szerzett, Kovacsics Anikó pedig lerohanásból könnyű gólt szerzett. Ez volt az első a meccsen. Kovacsicz Mónika pedig a szélről talált be, ez is az első volt. Triscsuk hetesével megint kialakult az ötgólos előny. (18-13)

A negyvenedik percben 20-15 volt, aztán jött Tomori, Szucsánszki labdát szerzett, ilyen élesen nagyon rég játszott a válogatottban. Szamoránsky pedig már 22-15-re módosította az állást.

Bíró Blanka is fogott egy labdát, Németh időt kért, amikor negyedórával a vége előtt azt észlelte, hogy emberfogásra térnek át a védekezésben.

Görbicz hamarosan hatalmas gólt lőtt, már nyolc gól volt a különbség, a dánok teljesen összezavarodtak, kétszer egymás után kidobták a labdát a vonalon túlra, öt méteres körzetben nem volt ott játékosuk.

Görbicz ezek után egy varázslatos passzal megjátszotta a beállót, Szamoránsky pedig nem hibázott. A tíz közte nem alakult ki, mert Bódi a kapufát találta el, míg a dánok több mint 10 perc után voltak eredményesek, Hansen lőtt a kapuba.

Az 53. percben Tomori bombájával lett meg a 10 gólos előny. A hátralévő időben pedig már csak az volt a kérdés, mennyire tudnak felzárkózni.

29-22 lett a vége, az online közvetítésünket itt nézheti meg.

Németh András szövetségi kapitány így értékelt a Sport1-en: "Összefogottak voltak a lányok, nagyon fogadkoztak a meccs előtt. Jó érzés volt ma ott lenni a kispadon, a két végletet gyorsan megéltem. Sportemberként kitűnőre vizsgáztak a játékosaim. Átgondolt játékunk volt, nem arról szólt, hogy nem volt válaszunk. A beállót kiszedtük, az első és a legnagyobb lépés ez volt a meccs elején. Bizonytalanságot okoztunk ezzel, ami eléggé tartós lett."

Magyarország-Dánia 29-22 (15-12)  

gól: Szucsánszki 8, Szamoránsky 5, Görbicz 3, Tomori 3, Triscsuk 3/3, Kovacsicz 2, Zácsik 2, Bulath 1, Kovacsics 1, Mayer 1, illetve S. Jörgensen 4/3, Hansen 3, L. Jörgensen 3/1, Kristiansen 3, Burgaard 2, Pedersen 2, Gravholt 2, Fisker 1, Holmsgaard 1, Okkels 1

  • Az állás:
  • 1. Montenegró 7,
  • 2. Dánia 6 (113-90),
  • 3. Magyarország 6 (115-100),
  • 4. Szerbia 3,
  • 5. Japán 2,
  • 6. Tunézia 0
  • Az utolsó fordulóban a dánok Montenegróval találkoznak, a magyarok Japánnal.