Dujsebajev sztárokat hagyott ki a kézicsapatból

2015.12.14. 15:05

Hétfőn Kecskeméten megkezdte Európa-bajnoki felkészülését a magyar férfiválogatott. Talant Dujsebajev keretében 18 játékos kapott helyet. A klubjaikban decemberben külföldi bajnokságokban szereplő kézilabdázók – Nagy Kornél és Császár Gábor - később csatlakoznak a csapathoz.

Most már látszik, Dujsebajev nem számol a tatabányai Harsányi Gergellyel, a szegedi Ilyés Ferenccel és a veszprémi Lékai Mátéval sem. Korábban nélkülük elképzelhetetlen volt a magyar csapat.

Lékai 27 éves, de mivel kevesebbet játszik a legjobb magyar csapatban, ezért Faluvégi Rudolfot favorizálta már a felkészülési meccseken is. 

A január 15-én kezdődő lengyelországi Európa-bajnokság előtt január 9-én Zentán, majd egy nappal később Kecskeméten Szerbia ellen lép pályára.

Az Eb-ről a szakember megfogalmazása szerint 14 százalék az esély, hogy elérjük az olimpiai selejtezőt majd később az olimpiát.

Az Eb-n Montenegrót és az oroszokat mindenképpen verni kell a csoportkörben, és várhatóan a dánokkal szemben dől el a csoportelsőség, illetve hány pontot viszünk a középdöntőbe.

A középdöntőben a német-spanyol-szlovén-svéd négyesből hárommal találkozunk. Ha a svédek a csoportban maradnak, akkor három olyan ellenfél vár ránk, amelyiknek már megvan az olimpiai selejtezős helye. A svédeknek nincs.

Az Eb-ről két pozíciót lehet szerezni, a másik ágon Szerbia, Izland és Norvégia megy csatába szintén az olimpiai selejtezőért. A selejtező kőkemény lesz, ott is kell legalább egy bravúr a riói részvételért.

A magyar férfi válogatott kerete:

  • Kapusok: MIKLER Roland (MVM Veszprém), BARTUCZ László (Csurgói KK), SZÉKELY Márton (Csurgói KK)
  • Jobbszélsők: GULYÁS Péter (MVM Veszprém), PÁSZTOR Ákos (Grundfos Tatabánya)
  • Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (MOL-Pick Szeged), NAGY László (MVM Veszprém)
  • Irányítók: FALUVÉGI Rudolf (Csurgói KK), SZÖLLŐSI Balázs (Balatonfüred)
  • Beállók: BÁNHIDI Bence (Balatonfüred), SCHUCH Timuzsin (MVM Veszprém), ZUBAI Szabolcs (MOL-Pick Szeged)
  • Balátlövők: BODÓ Richárd (Grundfos Tatabánya), BORSOS Tamás (Ceglédi KKSE), LIGETVÁRI Patrik (Balatonfüred), ZDOLIK Bence (Balatonfüred)
  • Balszélsők: GAZDAG Tibor (Csurgói KK), IVÁNCSIK Gergő (MVM Veszprém)