A norvég kézisnők megingathatatlanok

2015.12.20. 19:27

 

A londoni olimpia után úgy látszott, hogy a norvég kézisnők egyeduralma megszakad, miután még abban az évben az Eb-t megnyerte Montenegró, a vb-t pedig 2013-ban Brazília.

2014-ben viszont már ők voltak a legjobbak a kontinensen - a spanyolokat múlták felül -, most pedig a világbajnoki aranyat is visszaszerezték.

Az oroszoktól ugyan kikaptak az első meccsen az idei tornán, a norvégok nagyon régóta pontosan tudják, hogy a második héten kell formába lendülni, akkor kell megmutatni az erőt és a dinamikát.

Az idei döntő nem lesz emlékezetes, mert már a félidőben 20-9-re vezettek a hollandokkal szemben, akik óriási meglepetésre jutottak el a fináléig. 31-23 lett a vége.

A hollandok egy kicsit megijedtek a lehetőségtől, egy kicsit más volt nekik a tempó, és eléggé érvényesült az, hogy elfáradtak az addigi menetelésben, a fináléra már nem tudtak megújulni. Számtalan ilyen döntőt láttunk már, most eggyel gyarapodott.

A norvégok maximálisan kihasználták a rutinjukat, egy döntőnél igen fontos a korábban megszerzett tapasztalat, ezt láthattuk ezúttal is.

Norvégia így Spanyolországot is azonnal kijuttatta a riói olimpiára, mert a szabály szerint a spanyoloknak jár az Európa legjobb csapata cím.

Magyarország pedig, ahogy legutóbb is, az Európa-bajnokságon pontosan egy pozícióval volt hátrább, mint kellett volna. Vagyis nem játszhat olimpiai selejtezőt.

A 2010-es Eb-n már kikaptunk a feljövőben lévő hollandoktól, és ők mehettek selejtezni, de akkor még nagy volt rájuk a kabát, a spanyolok és a horvátok is lenyomták őket.

Amikor Norvégia olyan helyzetben volt, hogy nem jutott ki, vagyis 2003-ban, akkor a távolmaradását a maga javára fordította, elkezdett építkezni, odafigyelni az utánpótlásra, és még sorolhatnánk.

Nálunk ilyen gyökeres változás nem kezdődött, bíztunk valami rejtélyes erőben, hogy a külföldiek csak elfoglalják a magyarok elől a helyet, holott rég játékosokat kellett volna nevelni.

  • Olimpiai selejtezősök a vb-ről: Hollandia, Románia (vb 3.), Lengyelország, Oroszország, Dánia, Franciaország
  • Az Eb-ről: Svédország, Montenegró

A magyarok olimpiai esélyéhez az kellett volna, hogy a csoportunk győztese: Montenegró nyerjen egy meccset, de előbb kikapott a norvégoktól a nyolc között, aztán teljesen motiválatlanul elbukott előbb Dánia, majd a franciákkal szemben.

Ha a hollandok nyerték volna a vb-döntőt, akkor Montenegró sem mehetett volna a selejtezőre.

A románok 31-22-re intézték el a bronzmeccsen a minket búcsúztató lengyeleket.

Íme a csoportok a márciusi selejtezőre

  • Hollandia, Franciaország, Japán, Tunézia
  • Románia, Dánia, Uruguay, Montenegró
  • Lengyelország, Oroszország, Svédország, Mexikó