Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

3 győztes Eb-meccs is elég lehet az olimpiai selejtezőhöz

2016.01.16. 08:59

Nyolc döntőt szeretnék megnyerni”

- így foglalta össze a merész célokat Talant Dujsebajev szövetségi kapitány a férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt.

Ha teljesül az álma, akkor a csapat azonnal Rióban is érezheti magát az olimpián. Ha a végső győzelem nem sikerül, akkor a már olimpiai selejtezős válogatott mögötti két hely valamelyikét kellene elérni, és akkor áprilisban lehet tovább küzdeni az játékokért.

A szakember azt is hozzátette, mindig a következő meccset szeretné megnyerni, kizárólag lépésről lépésre lehet haladni, vagyis az első meccsen Montenegrót kell felülmúlni szombaton hat órától. Mi vagyunk az esélyesek, ahogy a következő hétfői meccsen is, az oroszokat ugyanis idegenben és itthon is egyaránt legyőzte a selejtezőben a már Dujsebajev által irányított, és megfiatalított társulat.

Komoly meccs lesz, a szovjeteket illetve az oroszokat még egyszer sem sikerült megverni nagy tornán, időszerű lenne, ha ez a sorozat megszakadna.

Ha ez a két meccs megvan, akkor a középdöntőbe már biztosan két ponttal mehet Magyarország, az pedig szerda este az aranyéremre is esélyes dánokkal szemben dől el, sikerül-e esetleg egy nagy bravúrral újabb pontot vagy pontokat továbbvinni.

Dujsebajev megtette azt, amit Mocsai Lajos nem mert a 2013-as vb-n, drasztikusan belekezdett a fiatalításba. A most benevezett fiatalok – Faluvégi, Bodó, Gazdag, Pásztor - nemzetközi rutinja még csekély, viszont bírniuk kell a sorozatterhelést.

A kapitány alapelve, hogy még a csapatkapitány Nagy László sem fog 60 percet a pályán tölteni – sőt, ennek inkább a felét -, mert az olyan igénybevétel lenne, ami kilúgozza még a legjobbakat is.

Ebből adódóan bátran fog cserélni, változtatni, forgatja a csapatot, pláne, mert nagy sebességet szeretne látni, filozófiájának ez az alapja. Labdaszerzés utáni nagy rohanás is garantált, Schuch Timuzsint nem fogja mindenáron lecserélni, ha úgy kívánja a játék ritmusa, bent fog maradni.

Egészen biztosan lesznek olyan támadások, amiket még nem láttunk, a szerbek elleni felkészülési meccsen ezt már érezni lehetett. Egészen biztosan nagy hangsúlyt kap majd a beállók játéka – egyszerre ketten is pályán lesznek -, ez is a spanyol stílus egyik alaptétele. 205 centis Bánhidit elnyomni nem lehet, ha eljut hozzá a labda, a kapu felé fog fordulni.

Ehhez a stílushoz keresett embereket, nem a meglévő emberekre szabta a stílust. Emiatt maradt ki Lékai Máté vagy Császár Gábor. Császárral különösen elégedetlen volt, amikor ő lassított volna, a kapitány ingerült lett. Ilyés Ferenc a védelem közepén biztosan hasznos játékot mutatott volna, de őt sem tette be. Borsos Tamás lesz a helyén, Ceglédről, akinek nagyon oda kell figyelni a mozdulataira, mert a játékvezetők kipécézhetik.

Mivel a csurgói Faluvégit vagy a tatabányai Bodót nem ismerik, nem elemezték annyiszor, mint másokat, meglepetéseket okozhatnak. Az Iránból honosított Iman Dzsamali a BL-ben nagy formában volt a Kristianstad csapatában. Ha most is gólerős lesz, és hasznos védekezésben, nagy nyereség lehet. Nagy Kornél jó formába lendült, most igazi vezér lehet, önmagától is elvárja már ezt talán.

Lengyelországban kiderül, hogy a kapitány meglátásai mennyire voltak helyesek. Egy biztos, a legnagyobb felelősséget ő vállalja, mert klubjában, a Kielcében biztos a helyzete, de nyilvánvalóan nem ott szeretne megöregedni vagy valamelyik balkáni oligarcha által pénzelt klubnál.

Nem valószínű ugyanakkor, hogy valaha a Barcelona edzője lesz, mert sohasem játszott ott, mindig az ellenfélnél volt. A németországi botrányai miatt a Bundesliga felé sem igazán vezet az út. Marad tehát a PSG, valamint egy válogatott irányítása, ami ugródeszka lehet. Jelen esetben a magyar. Ezért ha kockáztat is, a saját hírnevét, presztízsét kockáztatja. Olyan edző pedig nincs, aki önmaga ellensége lenne, és eleve vesztésre játszik.

„Szeretem az ilyen kihívásokat, amikor magasan van a mérce. Minden adott a sikerességhez” - összegzett Dujsebajev.

„Sikeréhesek vagyunk, és jó az elegy a fiatalok valamint az idősebbek közt. 7-8 évvel érzem magam fiatalabbnak, mint amennyi vagyok”

- ezek már a 34 éves Nagy László szavai, aki harmadszor és egyben utoljára mehetne olimpiára. Ő a csapat rangidőse, Iváncsik Gergő balszélsővel együtt.

Nagy már egygólos győzelmekkel elégedett lenne, ami azt sugallja, szoros meccsekre számít. Mivel a mindenkori Eb a legkeményebb torna a sportágban, valószínűleg nem is fog tévedni.

Régebben azt mondhattuk, hogy a magyar csapat bárkit képes legyőzni, ez a tétel azért most módosult a fiatalítással. Esélytelenek ugyanakkor valóban nem vagyunk senki ellen.

Bár az előzetes esélyek alapján a másik csoportból a középdöntőbe érkező spanyol és német válogatott erősebbnek is látszik, noha a németeket példátlan sérüléshullám sújtotta. A szlovénok erejét pedig már megtapasztalhattuk, hiszen a vb-selejtezőt velük szemben buktuk el 2013 nyarán. Ha ez a három gárda megy tovább a középdöntőbe, az azt jelenti, hogy a svédeknek álom marad az olimpia. Ha tehát Montenegrót és az oroszokat legyőzzük, a svédek pedig a csoportban ragadnak, akkor a mi águnkon mi leszünk a kvóta nélküliek közül a legjobbak. Hogy ez mire elég a másik oldalon lévő Izland, Szerbia, Norvégia trióval szemben, az egyelőre nagy kérdés.

És mivel az említett három országnak - spanyol, német, szlovén - már megvan az olimpiai selejtezős helyezése, könnyen előfordulhat, hogy nem lesznek annyira élesek, mint egyébként.

Ettől még feladni nem fognak semmit, de nem is élethalál kérdése nekik egy esetleges gyengébb eredmény. Ellentétben a magyarokkal, hiszen a nők búcsúja miatt, ha a férfiaknak sem sikerül a küldetés, akkor 1976 óta nélkülünk rendezik az olimpiát mindkét szakágban. Szomorú, ha így alakul, ezért is drukkolni.

Ezenkívül még azért is drukkolni kell, hogy lehetőleg a gyengébb európai pozíció legyen a miénk, mert – bármennyire is groteszk - az olimpiai selejtezőben az jár jobban. Csak már ott tartanánk.

A magyar férfi válogatott utazó kerete: 

 • Kapusok:    MIKLER Roland (MVM Veszprém), BARTUCZ László (Csurgói KK)  
 • Jobbszélsők:    HORNYÁK Péter (Csurgói KK) PÁSZTOR Ákos (Grundfos Tatabánya)  
 • Jobbátlövők:    ANCSIN Gábor (MOL-Pick Szeged), NAGY László (MVM Veszprém)  
 • Irányítók:    FALUVÉGI Rudolf (Csurgói KK), NAGY Kornél (Dunkerque, francia)  
 • Beállók:    BÁNHIDI Bence (Balatonfüred), SCHUCH Timuzsin (MVM Veszprém), ZUBAI Szabolcs (MOL-Pick Szeged)  
 • Balátlövők:    BODÓ Richárd (Grundfos Tatabánya), BORSOS Tamás (Ceglédi KKSE), Iman JAMALI (IFK Kristianstad, svéd)  
 • Balszélsők:    GAZDAG Tibor (Csurgói KK), IVÁNCSIK Gergő (MVM Veszprém)  

   

Férfi Európa-bajnokság, Lengyelország, 2016. január 15-31., csoportbeosztás:  

 • A-csoport (Krakkó):    Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia  
 • B-csoport (Katowice):    Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia  
 • C-csoport (Wroclaw):    Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia  
 • D-csoport (Gdansk):    Dánia, Magyarország, Oroszország, Montenegró  

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe, a legjobb 12 közé.  

A magyar csapat csoportmérkőzései:  

 • 2014. január 16. 18:00: Magyarország-Montenegró   (tv: M4 Sport)     
 • 2014. január 18. 18:00: Oroszország-Magyarország   (tv: M4 Sport)     
 • 2014. január 20. 20:00: Dánia-Magyarország   (tv: M4 Sport)