Nem kellett izgulni a kézi-Eb első meccsén: sima győzelem

2016.01.16. 19:42
A magyar válogatott végig kézben tartotta első meccsét az Európa-bajnokságon. Mikler lett a meccs embere, több újonc is jól mutatkozott be.

Jobban nem is indulhatott volna az Európa-bajnokság a magyar válogatottnak: már az első percekben dominált Dujsebajev csapata, egymás után lőttük a gólokat: Faluvégi, Bodó és Bánhidi is betalált. A montenegróiak kapusa egyetlen lövést sem tudott védeni, ugyanakkor nálunk Mikler elemében volt, és több próbálkozást is hárított. 

A jó magyar kezdés miatt a montenegrói kapitány már a hatodik percben időt kért, de ezután újabb két magyar gól jött, Bánhidi találata után Nagy László is megszerezte első gólját a meccsen.

A széleket ugyan látványosan nem használtuk ki, de nem is nagyon volt erre szükség, mert nagyjából minden más bejött. A montenegróiak az első negyedóra végén kezdtek éledezni, Borozan játszott különösen veszélyesen, 10-6-ra zárkóztak fel, elsősorban távoli bombákkal voltak eredményesek.  A 18. percben már csak három gól volt a különbség a csapatok között. 

Aztán beállt Jamali, akinek a lövőerejét hamar kihasználtuk, három gólt is vágott a montenegrói kapuba. A széleket is elkezdtük kihasználni, így újra öt gól lett az előnyünk, a félidőre 16-12-es magyar vezetéssel mentek a csapatok. 

A második félidő elején már sokkal harcosabb volt a montenegrói csapat, maradtak egy darabig háromgólos távolságban, aztán jött egy olyan szakasz, amikor többször is eladtuk a labdát, de az őrült rohanásból a montenegróiak nem tudtak gólt szerezni. A magyar válogatott egyébként emberhátrányban rendre behozott egy embert megkülönböztető mezben, hogy támadásban ne legyünk kevesebben. 

A 45. perc környékén jött egy hullámvölgy, amikor támadásban megtorpant a magyar csapat, és fel is jöttek ránk két gólra, viszont Mikler többször nagyot védett. Ez is sokat számított, mert a másik oldalon a montenegrói kapusnak továbbra sem ment, és az utolsó tíz percet nagyon megnyomtuk, sorra jöttek a gólok a magyar válogatottól.

A meccs akkor dőlt el, amikor a vége előtt hat perccel emberelőnybe kerültünk, ezt jól használtuk ki, és két gyors Ancsin-góllal már öttel vezettünk. A magyar csapat egyik legjobbja, Bánhidi is betalált a végén, végül 32-27-re nyerte meg Dujsebajev csapata az első Eb-meccset. Bár a montenegróiak végig a nyomunkban voltak, de mi irányítottunk, és azt az egy hullámvölgyet eltekintve nem voltak izgalmak.

Mikler lett a meccs embere, az újoncoknak meg jól sikerült a bemutatkozás, az oroszok elleni hétfői meccsre viszont védekezésben nem ártana javulni. A győzelem után Dujsebajev az M4-nek nyilatkozott: "A győzelemmel elégedett vagyok, a támadás is jó volt, de túl sok gólt kaptunk. Idegesen kezdtünk, de hamar megnyugodtunk. A beállójátékot tudatosan használtuk ilyen sokat a montenegróiak nyitott védekezése ellen"

Mikler Roland is értékelt: "Rendben volt a csapat végig, nagyon kellemes meglepetés a beállójátékunk. Az oroszok ellen jobb védekezéssel nyerhetünk. Az újoncokon nem látszott, hogy izgulnának, jól játszottak."

Magyarország-Montenegró 32-27 (16-12)

gól: Bánhidi 7, Jamali 5, Ancsin 5, Iváncsik G. 4/2, Bodó 3, Faluvégi 3, Zubai 2, Borsos 1, Nagy L. 1, Pásztor 1, illetve Borozan 7, Cavor 5, Grbovic 5, Sevaljevic 4/1, Lipovina 3, Vujovic 2, Melic 1

Dánia-Oroszország 31-25 (13-13)

C csoport (Wroclaw):
Spanyolország-Németország 32-29 (18-15)

Svédország-Szlovénia 23-21 (16-9)