Ne temesse a kéziseket, semmi sincs veszve

DACSA20160120003
2016.01.22. 10:45
A magyar kéziválogatott nem a legjobb kilátásokkal folytatja a küzdelmeit az Eb középcsoportjában az olimpiai kijutásért. De semmi nincs veszve.

Amikor 2003-ban és 2011-ben a magyar férfi kézilabda-válogatott kijutott az olimpiára, arra is szüksége volt, hogy más meccseken szerencsésen alakuljanak az eredmények, és mindkét korábbi vb-n is volt olyan meccsük, amikor a szurkolók alig várták, hogy vége legyen, mert rossz volt nézni.

Itt jár a mostani válogatott is. A rossz meccsen már túl vagyunk, a dánok simán nyertek 30-22-re a lengyelországi Európa-bajnokságon, a java azonban még csak most jön. Ahogy a számolgatásban is még csak most kezdenek felpörögni az események.

De ami a legszebb: már egy győzelem is elég az olimpiai selejtezőhöz, ha a többi eredmény szerencsésen alakul. Ez lenne a kedvező forgatókönyv:

  • A svédek eggyel legyőzik az oroszokat pénteken
  • A magyarok kettővel legyőzik a svédeket szerdán
  • Eközben egyik válogatott sem nyer több meccset (orosz, svéd)

Ez a hármas összevetés nekünk kedvezne, és a középdöntős csoport negyedik helyét könnyedén elérhetjük.

A másik ágon eközben a norvégoknak kell drukkolni, hogy megverjék a macedónokat, mert azzal a norvégok a másik csoportban nem lehetnek negyediknél rosszabbak, sőt valószínűleg a harmadik hely az övék.

Ami egyben azt jelenti, hogy ők ugyan előttünk vannak, de ez a két válogatott szerezte meg az innen kiadható két helyet. Mi több, a norvégok várhatóan egy erősebb olimpiai selejtezős csoportba kerülhetnek.

De persze sokkal jobb lenne, ha meglepetést okozva a magyarok legyőznék a németeket - még egyszer sem játszott a csapat a tudása közelében -, ami 2011-ben már sikerült, és az a siker megnyitotta az utat az olimpiára.

Talant Dujsebajev a dánok ellen megfelelő tervet eszelt ki - emelkedett hangnemben adta ezt tudtára mindenkinek -, most a németek rohanását kellene megfékezni.

A csoportok:

  • 1. Dánia 4 pont, 2. Spanyolország 4, 3. Németország 2, 4. Oroszország 2, 5. Svédország 0, 6. Magyarország 0.
  • 1. Horvátország 4 pont, 2. Franciaország 4, 3. Lengyelország 4 (egy meccsel kevesebbet játszott), 4. Norvégia (egy meccsel kevesebbet játszott) 4, 5. Macedónia 0, 6. Fehéroroszország 0.