Szoros meccs a spanyolok ellen, de újabb vereség

2016.01.26. 20:05
A magyar kézilabda-válogatott a spanyoloktól is kikapott az Eb-n, pedig sokat javult. A középdöntős meccsen Nagy László szenzációs volt, Mikler is jól védett, de a vereséggel szinte nulla esélyünk van az olimpiára.

A férfi kézilabda-válogatott a németek elleni sima vereség után nulla ponttal várta a spanyolok elleni mérkőzést az Európa-bajnokság középdöntőjében, és mindenképp verni kellett volna Spanyolországot, hogy maradjon esély az olimpiai részvételre. 

A kezdés most végre jól sikerült: a spanyolok kétszer is a kapufát találták el, miközben mi elhúztunk 3-1-re, és lehetett volna három is a különbség, ha Hornyák hetese bemegy. 

Ezután viszont megtorpant a magyar csapat, mert percekig képtelen volt a kapuba találni, egyenlítettek is a spanyolok két hetessel. A góltalanságot Nagy Kornél bombája törte meg, amit újabb magyar gólok követtek, és szerencsére Miklernek is jól ment a védés: tíz perc alatt négy spanyol próbálkozást hárított, időt is kért az ellenfél.

Az időkérés után villámgyorsan feljöttek ránk, ezután Dujsebajev kért időt. A spanyolok egyenlítettek, és ezután már nem tudtuk leszakítani őket, de a támadójátékunk végre gördülékeny volt, az átlövéseinket nem tudták megállítani, rettenetesen nagy gólokat lőttünk időnként.  Nagy László különösen elkapta a fonalat, amit kapura lőtt, az be is ment. A spanyolok támadása továbbra sem volt valami félelmetes, amikor Mikler nem védett, akkor csúnyán elrontottak néhány lövést. 

A szünetre 15-15-ös döntetlennel mentünk, és biztató volt, hogy az előző meccseknél sokkal jobbal ment a játék a magyar csapatnak védekezésben és támadásban is.

A második félidő elején ellenben nagyon beragadtunk, a spanyolok hamar háromgólos előnybe kerültek. Öt percnek kellett eltelnie, hogy beinduljon a válogatott, de hiába dolgoztuk le a hátrányunkat egygólosra, egyenlíteni emberelőnyben sem sikerült. 

Az volt a szerencsénk, hogy a spanyol kapuba második félidőre érkező Sterbik jóformán semmit nem védett az első tíz percben, le is hozták, de legalább feljöttünk egy gólra. Nálunk viszont Miklernek továbbra is pazarul ment, emberhátrányban védett hatalmasat. Nagy László egyszerűen nem tudott hibázni, a 45. percben nyolc lövéséből már a nyolcadik gólját szerezte, és nem sokkal ezután végre az egyenlítés is meglett. 

Miklernek pont egy emberelőnyös helyzetben fogyott el a szerencséje, amikor egyenlő volt az állás: a spanyolok lövése a kezéről pörgött be a kapuba. A hajrában döntőnek bizonyult, hogy amikor a spanyolok voltak emberelőnyben, akkor ki is használták ezt, mert három gólra szakítottak le minket. Ellenkező esetben nekünk már nem ment ilyen jól. 

A végén mégis visszakapaszkodtunk, és megvolt a lehetőség az egyenlítésre is, mert három perccel a vége előtt kétgólos spanyol előnynél emberelőnybe kerültünk. Jött is egy Nagy László-bomba, amire Alex Dujshebaev válaszolt a spanyoloktól. Az utolsó percben Gazdag még belőtt egy hetest, de aztán a spanyolok végigpasszolgatták az utolsó fél percet, és a végén még belőttek egy időn túli hetest, ezzel nyertek 31-29-re.

Talant Dujsebajev a meccs után azt mondta, innentől nem realitás az olimpiai kijutás, de a taktikát firtató kérdésekre most sem akart válaszolni, mint korábban. "Amíg az alapvető dolgok nem mennek, azokat kell gyakorolni, és jók lenni, azután beszélhetünk a taktikára" - mondta. 

Utolsó Eb-meccsünket a svédek ellen játsszuk szerdán.

A svéd válogatott döntetlent ért el a dánok ellen kedden. Az eddig pont nélküli magyar válogatott már csak abban az esetben juthat ki az olimpiai selejtezőre, ha szerdán legyőzi a svéd csapatot, a másik ágon pedig Macedónia nem nyer Fehéroroszország ellen, valamint Norvégia megnyeri az Eb-t, vagy második lesz a franciák mögött. 

Spanyolország-Magyarország 31-29 (15-15)

gól: Rivera 5/4, Canellas 4, Entrerrios 4, Garcia Robledo 4, Tomas 4,  Ugalde 3, Dujshebaev 3, Aguinagalde 2, Gurbindo 1, Maqueda 1, illetve Nagy L. 9, Nagy K. 5, Jamali 3, Bodó 3, Bánhidi 2, Gazdag 2/1, Ancsin 1, Faluvégi 1, Iváncsik 1, Schuch 1, Zubai 1