Önmaga zsenialitásából indult ki, ez hibás

000 DV1612217
2016.02.02. 09:29

Mocsai Lajos, a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke, korábbi férfi- és női szövetségi kapitány a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában értékelte a vasárnap véget érő lengyelországi Európa-bajnokságot.

Szerinte Talant Dujsebajevnek fel kellene adnia a klubedzőséget a Kielcénél, hogy magyar szövetségi kapitány maradhasson. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ha ajánlatot kap a lengyel nemzeti csapat kispadjára, megfontolja azt.

Az MKSZ kedden dönt arról, hogy maradhat-e Dujsebajev, kitölti-e 2017 januárig tartó szerződését. Kocsis Máté elnök 14 órától tart sajtótájékoztatót, előtte tanácskozik az elnökség.

„Csak akkor szabad neki tovább csinálnia, ha feladja a klubmunkáját, és idejön teljes ambícióval a magyar nemzeti válogatotthoz” – fogalmazott Mocsai Lajos, akinek szavazati joga nincs a kérdésben, csak tanácsot adhat.

Három fő problémát emelt ki a szakember a nulla ponttal záruló Eb-vel kapcsolatban, és megerősítette azt, amiről már a sorozat közben írtunk:

  • Ha egy edző a nyilvánosság előtt olyan lélektani helyzetet állít elő, amit nem tud valaki átugrani, akkor a kudarc után egyre nő a teljesítőképes tudás hiánya; elbizonytalanodik a csapat.
  • Azt a játékrendszer, amiben önmaga zsenialitásából indult ki, azt ezzel a magyar játékosállománnyal nem lehet megvalósítani, ez a stratégia hibás megválasztása.
  • Ha az NB I-ben játszó játékosok nemzetközileg nem felelnek meg, hiszen európai kupacsapataink (a Veszprémet és a Szegedet leszámítva) elvéreztek, ez gyakorlatilag azt mutatja, hogy az a játékosállomány alkalmatlan a világ élvonalával való küzdelemre.

Itt utalt arra név, bár név szerint nem említette, hogy Faluvégi Rudolf bekerült az irányító pozíciójába, akinek egyébként a másodedző, Sótonyi László az edzője Csurgón. Lékai Máté, a veszprémi irányító ugyanakkor kimaradt. A Borsos-Ilyés cserét sem lehetett értelmezni.

Mocsai Lajos úgy véli, hogy korábban, ha kijutott világversenyre a csapat, megfelelő felkészítéssel és stratégiával mindig elérte a kitűzött célt. „Az adott legjobb játékosállománnyal kell egy világversenyre kimenni, és az edzőnek arra kell figyelnie, hogy az alkalmazott stratégia passzoljon azokhoz, akik ezt megvalósítják.”

Ahhoz, hogy a válogatottnak legyen minőségi utánpótlása, a tehetséges fiatalokat megfelelően kell versenyeztetni. A megoldást az Eb-győztes német válogatottnál látja.

„Az ott lévő játékosok az első osztályban meghatározóak. Tehát a BL-csapataink mögötti magyar csapatoknál meg kell határoznunk, hogy a magyar játékosok milyen arányban vesznek részt a nagy küzdelmekben.”

A folytatásban a 2017-es férfi kézilabda-vb selejtezőjében a magyar csapatra Szerbia vár júniusban. Az esélyekről így nyilatkozott.

„Nagyon fontos, hogy a Final4-ban nyerjen a Veszprém, mert 2014-ben a szlovén meccsre érzelmileg nagyon mély állapotban érkeztek vissza a játékosok." Akkor egyébként még ő volt  a kapitány.

A szerb válogatott felfelé épülő csapat, a magyaroknál nagyon fontos, hogy minél hamarabb tisztázni kell, kik vállalják a játékot, fel kell építeni a csapatot ellenük.

"Dejan Perics kapitány egy fanatikus, rendkívül komoly képességű ember, de ezzel együtt azt mondom, hogy a londoni olimpián és az elmúlt években több olyan kritikus meccset is nyertünk a szerbek ellen, ami a mérleget felénk fordította.”

Ha a szerbek elleni vb-selejtező is elúszik, az azt jelenti: két vb marad ki sorrendben egymás után, és természetesen az olimpia is.

A szövetség kedden arról is dönthet, ki veszi át a női válogatott irányítását. Mocsai szerint két fázisban kell gondolkodni.

„Az első, hogy van most négy mérkőzésünk, ami kedvező helyzetben találja a női válogatottat az Eb-selejtezőn. Arra a fiatal edzőre tennék javaslatot, aki a legtöbb játékost adja a válogatottba. Elek Gábort, a Fradi edzőjét erre az ideiglenes feladatra mindenképpen fel kellene kérni, és egy tehetséges fiatal magyar edzővel együtt dolgozva meg fogják oldani.”