Óriási lépést tett a Veszprém a kézilabda BL-ben

K EPA20160423038
2016.04.23. 18:03
Három góllal idegenben győzte le az MVM Veszprém a Vardar Szkopjét a kézilabda Bajnokok Ligájában. Ezzel nagyon közel került ahhoz a magyar csapat, hogy bejusson a négyes döntőbe.

A meccs előtt is a Veszprém számított a Vardar Szkopjéval vívott párharc esélyesének. Maga a szkopjei edző is azt mondta, hogy a Veszprémnek van nagyobb esélye bejutni a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, a kölni Final Fourba. A Veszprémnek valóban jobb a játékosállománya, és a szezonban két döntetlen után egyszer már legyőzte a Szkopjét, de a macedónokat semmiképp sem volt szabad lebecsülni.

A magyarok ennek megfelelően koncentráltan, keményen védekezve kezdték a mérkőzést. És bár sokáig kellett várni az első valódi veszprémi akciógólra felállt védelem ellen, az első negyedórában kiegyenlített volt a mérkőzés. Egy gól ide, egy oda, senki nem tudott elhúzni. (6-6 volt az állás a 16. percben.)

Aztán Javier Sabaté veszprémi edző húzott egy váratlant. A hatosfalas védekezés helyett kinyitotta a védelmét a Veszprém, kilenc, tíz méterre a kaputól megállították a támadókat a veszprémiek. Ez a húzás nagyon is bejött, több támadást is sikerült megakadályozni, és az ellentámadásokból sikerült elhúznia a Veszprémnek, még a félpályáról is sikerült gólt dobni.


A macedónokat láthatóan összezavarta a veszprémiek taktikai húzása, és az, hogy midnen hibájukat azonnal ki tudja használni a magyar csapat. A zavar eredménye: 10 percig képtelen volt gólt lőni a Szkopje, 7-6-ról tíz perc alatt 7-12-re fordított, és húzott el a Veszprém. A meccs azonban nem volt lefutva, a félidő utolsó másodpercében a végig kiválóan játszó szkopjei Igor Karacsics gólja jelezte ezt.

Nem hagyta magát a Szkopje

A második félidőt a macedónok kezdték jobban. Nyolc perc alatt ledolgozta az öt gólos hátrányt, és 16-16-nál újra kezdődhetett a meccs.

Fontos pillanat volt, érezte ezt a veszprémi edző is, az időkérés után pedig a Veszprémnek sikerült gólt dobnia. Különösen Ilics, Ugalde és Palmarsson dobta a gólokat, szembetűnő volt, hogy a meccs végéig a csapat jobb oldala teljesen veszélytelen volt a kapura, sem Nagy László, sem Marguc nem talált be.

A Veszprém azonban ezt az gólveszélytelen jobboldalt is elbírta, és ismét kezdett elhúzni. A 46. percben 18-23 volt az állás, és ez nemcsak a pontos veszprémi akcióknak, lövéseknek volt köszönhető, hanem elsősorban a kapuban bravúrt bravúrra halmozó Alilovicnak. Remekül védett, szélről szinte mindent megfogott.

A Szkopje ebben a helyzetben sem roppant meg, megpróbált visszajönni (23. percben 22-24), de egyenlítésre már nem maradt ideje. A Veszprém végül 29-26-ra nyerte meg a meccset, és a hazai pályán rendezett visszavágót jó nagy önbizalommal várhatja. A Veszprém ezzel a győzelmével megtette az első nagy lépést a final Fourért.

A magyar bajnok sorrendben harmadszor lehet ott Európa négy legjobb csapata között.