Óriási meccset nyert a Győr, BL-döntős

HUS 8069
2016.05.07. 17:01
Az első lépést megtette a Győr a kézilabda Bajnokok Ligája-győzelem felé. A Buducsnoszt a második félidő elején fordított, de a hajrában már nem tudott egyenlíteni.

A női kézilabda Bajnokok Ligájának négyes döntőjében a montenegrói címvédő, Budućnost Podgorica a tavalyelőtti győztes Győrrel játszotta az első elődöntőt. Az elmúlt négy évben ez a két csapat nyerte a BL-t, vagyis ennél komolyabb presztízsmeccsel nem is kezdődhetett volna a budapesti Final Four.

A Győr kezdte a meccset, Kovacsics irányított, Löke volt beállóban, a brazil Amorim és a holland Groot volt a két átlövő – utóbbi egyébként irányító, de ő húzódott ki a balkezes pozícióban -, Orbán és Hársfalvi a két szélső. Percről percre itt nézheti meg, mi történt.

A túloldalon Bulatovics és Neagu volt a két átlövő, Achruk irányított.

Az első kiállítás a legnagyobb termetű, egyben legkeményebb Cvijicsé lett már az ötödik percben, utána született csak meg az első gól, de nem a mieink lőtték - Orbán pattintása mellément -, hanem Bulatovics. 11 méterről ugrott fel a balkezes játékos, és a bal felső állította meg a bombaerős labdát.

Előnyből nem sikerült nem sikerült az egyenlítés, Löke lerohanásból a 7. percben lőtte az első magyar gólt.

Majd Neagu találatára Amorim válaszolt, a brazil átlövőnek ekkor már két beálló csinált helyet, ami előre jelezte, hatalmas taktikai csata is lesz, Ambros Martín így próbálta meg feltörni a mindig kemény montenegrói hatos falat.

Petrovics hetesgólját Hársfalvi a szélről egyenlítette ki, majd Amorim harcolt ki büntetőt, amit az először pályán lévő Görbicz nem tudott értékesíteni.

Neagu újabb sikeres kísérlete után Groot középről megtalálta a bal alsót, Grimsbo labdát fogott, tökéletesen indította ezúttal Lökét, aki nem hibázott. Petrovics hetesből alakította ki az 5-5-ös állást a 20. perc végére.

Cvijics második kiállítása az előnyön túl azt jelentette, a védelem oszlopának a hátralévő 40 percben nagyon vigyáznia kellett, különben korán kiválik.

Ebből az előnyből Amorim hiába lőtt gólt, a bírók belementést láttak. A Budućnost azonban lövésig sem jutott el, Groot labdaszerzése után Knedlikovát játszotta meg a szélen, aki a kapuba pattintott. Újabb labdaszerzés után Lökét csak egy hetes árán tudták visszatartani, ezt Sulland gólra váltotta. Először vezetett két góllal a Győr, 7-5 volt az állás.

Neagu azonban tarthatatlan volt, de Groot is középről. Petrovics földre vitte Lökét, két percet kapott érte, Görbicz pedig a szélről a kapus lábai között juttatta a labdát a kapuba. 9-7-nél Adzsics mester időt kért.

Lökét ismét csak hetes árán tudták feltartóztatni, Sulland pontos lövésével először volt 3 gólos a magyar vezetés.

Mehmedovic találatára Löke bal kézzel, igazi klasszis megoldással felelt – előtte beforgatta a védőjét –, néggyel viszont nem tudott meglépni a Győr, Amorim kiállítása után pedig maradt a félidő végére a 11-8.

A fordulás után Rajcsevics betörésből kétszer volt pontos, majd Neagu duplájával megfordította a meccset. Kovacsicsot nem tudták feltartóztatni, a 34. percben így 12-12-t mutatott az eredményjelző. Vagyis minden kezdődhetett elölről.

Amorim pattintása a magyarok kettős emberhátrányba kerültek, a Podgorica azonban nem tudott élni vele, Grimsbö ugyanis ritka fontos védést mutatott be. Löke pedig betalált. Ahogy Neagu is.

14-14-ről a Győr mozdult ki két hetessel, Broch pedig a labdaszerzés után meg sem állt a kapuig. Adzsics megint időt kért, és rendezte a sorokat.

Az utolsó negyedórában az volt a mieink feladata, hogy ezzel a háromgólos előnnyel jól gazdálkodjanak és legalább egyet megőrizzenek belőle.

Az utolsó 10 percre 19-17-tel fordultak rá, majd egy iszonyú hosszú támadás végén Rajcsevics éles szögből lőtt a rövid felsőbe.

Martín időt kért, a támadás pontatlan volt, Grimsbö viszont megint bemutatott egy bravúrt fontos pillanatban, mert az egyenlítés elmaradt.

Groot pedig egy csodás test melletti lövést húzott meg, de erre Bulatovics is megtalálta a rést, 20-19 lett ezzel.

Vitatható ítéletek következtek, amikor már csak három perc volt hátra a meccsből. Amorim talpról és elhajlásból kettőre növelte az előnyt, Rajcsevics emberrel a nyakán lőtte ki az alsót.

Alig több mint egy perccel a vége előtt Martín ismét időt kért, kulcsfontosságú volt, hogy ez a támadás eredményes legyen. Nem lett az, Petrovics azonban a szélről mellé lőtt. A mieink támadása újra kimaradt, nyolc másodperccel a vége előtt a Budućnost az egyenlítésért támadott.

Levitték a kapust, kapura azonban nem tudtak lőni, mert Rajcsevics lábához ért a labda, ezzel pedig véget is ért a meccs. 21-20-ra nyert a Győr, nagy meccset, nagy izgalmak között hoztak.

"Fantasztikus eredményt értünk el, nagyon elégedett és boldog vagyok" - mondta Ambros Martín. N em engedtek könnyű gólokat az ellenfélnek, amely támadásban hihetetlenül erős. Sikerült őket húsz gólon tartani, ez nagyon fontos volt. A Magyar Kupa négyes döntőjében hasonlóan magas színvonalú meccseink voltak a közelmúltban, így felkészültünk a kemény, nehéz elődöntőre."

A döntőben a román CSM Bucuresti lesz az ellenfél, amelyik 27-21-re verte a macedón Vardar Szkopjét. A románok a negyeddöntőben az orosz Rosztovot ejtették ki, amelyik addig veretlen volt.

Győri Audi ETO KC - Buducnost Podgorica (montenegrói) 21-20 (11-8) 

  A győri gólszerzők: Löke 4, Sulland 4/4, Groot 4, Amorim 3, Kovacsics 2, Görbicz 1, Hársfalvi 1, Knedlikova 1, Broch 1