Mindig nüanszok döntenek, mutatunk kettőt

2016.05.08. 10:33

A Győri Audi ETO kézicsapata 21-20-ra legyőzte a budapesti ni kézilabda négyes döntőben a montenegrói Buducsnosztot, a fináléban pedig a CSM Bukaresttel találkozik.

A meccs után szinte valamennyi győri játékos a védekezés fontosságát emelte ki, hiszen a címvédőt 20 gólon tudták tartani. Az egész szezonban az volt a jellemző, hogy inkább 30 gól fölé jutnak, míg most egy agresszív és gyors fallal találták szembe magukat, amivel szemben olykor még emberelőnyben is elfogyott az ötletük.

Grimsbö kapus például egy ritka fontos pillanatban, kettős emberhátrányban hárított egy labdát 13-13-as állásnál, amikor nagy lendületben volt a Podgorica, és amikor 5-2-es rohamot produkált. Heidi Löke pedig rögtön ezután, még kettős hátrányban az ellentámadásból gólt lőtt.

Ez a védés kulcsmomentum volt, mert akár el is húzhatott volna az ellenfél, ha jól használja ki létszámfölényét, és előnyből játszhatott volna a második félidő közepén.

A norvég kapus azt emelte ki, amikor nem koncentráltak eléggé, és nem ütköztek a kellő időben, azonnal feljött rájuk a rivális.

Arra is emlékeztetett mindenki, hogy ezzel még nem végezték el a dolgukat, vasárnap délután vár rájuk a feladat, hogy két év után ismét Európa legjobb csapata legyen a Győr.

A jobbkezes szélső, Hársfalvi Júlia góllal mutatkozott be, utána viszont megsérült, ezért a szélen Görbicz Anita kapott lehetőséget. Többször előfordult, hogy a holland Groot irányított, és mellette még két irányító volt a pályán, Kovacsics a jobbátlövő posztján, míg Görbicz a szélen. Groot négy gólja mellett a védekezésből is maximálisan kivette a részét.

A címben említett másik apróság a nevéhez fűződik. Még 2-2-nél, a 10. percben lövést rontott, de a visszafutásnál ő volt a leggyorsabb, és lehúzta a labdát a szélső előtt. Nem elütötte, hanem megfogta.

Groot visszaért

A Buducsnoszt egyetlen lerohanásgólt sem lőtt, épp emiatt a fegyelmezett és gyors visszarendeződés miatt. Azt pedig nem kell mondani, hogy gyors és védelem nélküli gólt lőni egy fizikailag rendkívül megterhelő meccsen, mennyit jelent. A Győrnek volt is 3 sikeres lerohanása.

A balkezes Sulland egyébként csak a hetesekre állt be, előfordulhat, hogy majd a döntőben játszani fog.

A 21 hazai gólból 4-et szerzett magyar játékos, ami jól mutatja a légiósok erejét. A döntőben sem a magyaroktól várható, hogy megnyerik a meccset.

A döntőben tehát románok jönnek 17.45-től. Őket egyébként itthon 28-22-re, idegenben 24-22-re verték a mieink, de a román csapat folyamatos fejlődésben van, az orosz Rosztovot kettős győzelemmel búcsúztatta például a nyolc között. Pedig az oroszok addig a két meccsig nem kaptak ki.