6 gólt eladott a Veszprém, de ez is belefért

2016.05.21. 16:37 Módosítva: 2016.05.21. 20:46
Az eredmény (26-26) szoros, a játék képe alapján nagyobb különbség volt. Huszonnegyedszer bajnok a Veszprém. Jövő hétvégén jöhet a BL-döntő Kölnben. Akkor a Kiel az első ellenfél.

A magyar férfi kézilabda bajnokság utolsó fordulójában a Pick Szeged úgy fogadta a címvédő MVM Veszprémet, hogy ha 2 góllal legyőzi, akkor kilenc év után – történetében harmadszor - ismét aranyérmes. A Veszprém sorrendben kilencedik bajnoki címét szerezhette, összességében huszonnegyedszer lett első.

Xavi Sabaté csapata pontosan úgy kezdett, ahogy egy nagy téttel bíró idegenbeli meccsen kell, nem hagyta, hogy a hazai csapat lendületbe kerüljön, a 10. perc végére 6-3-ra léptek meg, Ilics és Palmarsson húzta ekkor a idegenben játszókat.

Pastor mester időt kért, a szegediek 6-9-ről egyenlítettek a 20. perc végére. Bombac, Kallman és Zubai akkor ráéreztek a játékra, illetve az addig átlag felett teljesítő Alilovic nem tudott labdákat fogni.

9-9 után Ugalde két gólja jött, ezt egy pillanat eltüntette a hazai csapat, onnan viszont a Veszprém feljebb kapcsolt egy fokozattal, és a szünetre 16-12-re módosította az állást.

A Szeged harmadszor volt emberelőnyben ebben a szakaszban, de ahogy az első kettőt, ezt is elbukták, ami megengedhetetlen ilyen meccsen.

Ugalde kihasználta a labdaeladást, az utolsó gól pedig egy csodás Sulic, hát mögötti találat volt. A Pick kicsit szétesett a 30. perc végére, a legjobbkor jött nekik a szünet.

A Veszprém nagyon határozottan védekezett, különösen emberhátrányban látszódott, mennyire nem hagy helyet. Bombac pedig most nem tudta úgy magával ragadni a társait, mert ugyan sokszor került helyzetbe, de közvetlenül a kapu előtt a megszokottnál bizonytalanabb volt.

A második félidőre az volt a Szeged feladata, hogy hattal verje meg a címvédőt.

Ehelyett hattal a Veszprém húzott el - ekkor elsöprő fokozatban játszott a jövő héten BL-döntőben érdekelt klub -, és 20-14-es vezetésnél beállt a lengyel kapus, Wysomirski, aki a szezon végén elhagyja a klubot, Németországban folytatja. Ő rögtön fogott két labdát, kicsit közelebb férkőzött a Szeged, de Bombac a fontos helyzetekben a jó cselek után megint nem találta a helyes megoldásokat. Amikor lerázta őrzőit, a kapu mellé pattintott.

Az utolsó 10 percre 23-21-es vendégvezetéssel fordultak rá a csapatok, amikor a Pick egyre is feljöhetett volna, Mindegiánál lépéshibát láttak. Szliskovics ugyanakkor a hosszú vágta a labdát. Ilics büntetőt hibázott, utána Pastor levitte a kapust, és örökös létszámfölényben megpróbálta a lehetetlent.

Mivel Alilovic Balogh hetesét is leszedte, az átlövő pedig utána rosszul passzolt, úgy látszott, nem lehet szoros a vége.

Végül az lett, mert a lengyel kapus jól olvasta a lövéseket, és kritikus pillanatokban a helyén volt. Bombac az utolsó percben egyenlített (25-25), Sabaté pedig időt kért.

Ilics bebombázta, Vranjes beállóból még betalált, de ennek már nem volt semmi jelentősége.

"Közel vagyunk hozzájuk, de hiányzik egy lépés, hogy bajnokok lehessünk" - ezt Juan Carlos Pastor mondta a meccs után, és szerinte az első félidőben dőlt el a küzdelem, amikor a hibáikat könyörtelenül kihasználta a riválisuk.

A csapatkapitány, Nagy László így értékelt az M4-nek: „Tudtuk, hogy a hazai meccs minden játékelemben hagyott kívánnivalót maga után, ezt mindenki tisztázta magában. A héten keményebb munkát végeztünk. Átjátszottuk a Szegedet, nem hagytuk, hogy az erősségeikkel éljenek. Nagyon kemény hét áll előttünk, fegyelmezett munkára lesz szükség.”

A Tatabányára távozó Ilyés Ferenc így látta: „Örültem volna, ha bajnokként távozom. Azon múlt, hogy a Veszprém rá tudott tenni egy lapáttal. A múlt héten úgy látszik, annyit adott ki magából, amennyi az egy gólos győzelemhez kellett. Fantasztikus csapat, remélem, hogy Kölnben is nyernek.