Fazekas bravúrjai 6 gólos hátrányt tüntettek el

2016.11.06. 17:12

A magyar férfi kézilabda-válogatott Hollandiában játszotta második Európa-bajnoki selejtezőjét.

Szerdán a letteket egy kényelmes edzőmeccsen sikerült megverni (24-16), azt viszont előre tudtuk, hogy a hollandokkal szemben sokkal nehezebb lesz. A nőknél már régen nem mi vagyunk az esélyesek, a férfiaknál is van egy olyan holland korosztály, amelyik eredményesebb volt, mint a magyar. Erre is épített az ellenfél.

Az első negyedóra végén úgy tűnt, nem lesz semmi baj, a korosodó magyarok uralni tudják a meccset, mert 8-6-ra vezettünk.

A 22. percben viszont már 13-11 volt az ellenfélnek, a magyarok ötletei fogytak támadásban, a védekezés pedig nagyon nem akart összeállni. Nem volt meg a feszesség és a keménység sem. 

A 26. percben már 15-12 volt, a félidőre csak azért vezetett négy góllal Hollandia, mert kihagytak az utolsó percben egy hetest.

A második félidőre Mikler Roland helyére Fazekas Nándor állt be, de ő sem tudott segíteni, hogy ne emelkedjen a különbség.

21-16-nál hihetetlen jelenetet láttunk, mert a becserélt Bodó Richárd ahogy lőtt egy gólt, az tűnt fel az ellenőrnek, hogy 39-es a mezszáma, az ellenőr papírján viszont 36-os volt, ezért az átlövőt azonnal kiállították. Addig pedig nem térhetett vissza, amíg a meze nem lett jó, ezért ragtapasszal kellett a kilencesből hatost fabrikálni. Mivel ezen kívül is kaptunk egy kiállítást, igen nehéz helyzetbe került a csapat.

Kettős emberhátrányban azonban Fazekas két óriási bravúrjával nem kaptunk gólt, ez volt a fordulópont. A következő gól így is a hollandoké lett, így a félidő elején kialakult hatgólos különbség nem akart fogyni.

Iváncsik Tamás hetesére a körülbelül 180 centis Steins átlövésből válaszolt. Túlugrotta a magyar blokkot, ami a védekezés enerváltságát megfelelően szimbolizálta. Viszont ekkor változott meg a gárda dinamizmusa.

Iváncsik és Gulyás találatai után a 47. percre visszaállt a félidei 4 gólos különbség, aztán megint jött Steins. Az időközben 36-ossá váló Bodó újabb gólja 24-20-at jelentett.

Bánhidy két gyors góljával 24-22 lett, Steins azonban bevágta a hetedik gólját, így az utolsó 10 percet háromgólos hátrányban kezdte a magyar csapat.

Gulyás felső sarkos átlövésével még közelebb jöttünk, Fazekas következő bravúrja után a felperdülő labda a kapufa tetejére esett, Bodó megint bevágta. Fazekas újabb átlövést hárított, Gulyás pedig a szélről egyenlített.

Az utolsó öt percre így egyenlővel fordultunk rá, a hollandok levitték a kapust, és Steins hetesével újra ők vezettek. Balogh eltüntette a különbséget, Lékai pontos alsó lövése magyar vezetést eredményezett.

Steins ezt lemásolta a másik oldalon, másfél perccel a vége előtt a győzelemért támadhatott a magyar csapat. Lékai mozgékonyságát nem tudták követni, a válogatottságtól egyszer már visszavonuló Fazekas pedig ismét védett, az utolsó támadásnál már csak nem szabadott eladni a labdát. Mivel ez összejött, 28-27-re nyert Xavi Sabaté csapata.