Majdnem meglepetés a kézi-Eb-n: egygólos vereség a norvégoktól

2016.12.13. 20:11
A magyar kézilabda-válogatott az utolsó percig harcban volt a norvégokkal a kézilabda Eb-n, de a veretlen ellenfelet nem sikerült megfogni végül, egygólos vereség lett a vége.

A románok elleni vereség után még nehezebb középdöntős meccs jött a sérülések által tizedelt női kézilabda-válogatottnak az Európa-bajnokságon: az olimpiai bronzérmes norvégok következtek.

Ettől függetlenül jól kezdtünk, megvolt a lendület, és a norvégok gyors támadásai se jöttek be eleinte, így 3-1-re elment a magyar csapat. Aztán lassan kezdett felébredni az ellenfél, és a hetedik percben úgy egyenlítettek, hogy Grimsbö kapus vágta be a saját kapuja elől a miénkbe, mert Szikora nem ért vissza időben. 

Gyorsan változott a meccs képe: a norvégok átvették az irányítást és a vezetést is, miközben nálunk megint egyre több hiba jelentkezett támadásban. Az első félidő felére be is állt a háromgólos különbség, Kim Rasmussen szövetségi kapitány ekkor kért időt. 

A norvégok lendületét azonban nem nagyon sikerült megtörni, és a góljaink sem akartak jönni. Volt egy tízperces időszak, mely alatt mindössze egyszer találtunk be, mondjuk a norvég kapuban Grimsbö nagy formában volt. Ezt az eredménytelen periódust a 20. percben törte meg Kovács Anna, de közelebb jönni nem sikerült, mert ziccerben is hibázott a magyar csapat, és megint nem ment hetesből sem: Görbicz néhány percen belül kettőt is elrontott.  

Pedig a norvégok is visszavettek egy kicsit a huszadik perctől, és jóval pontatlanabbul játszottak. A szünetre végül sikerült kétgólosra faragni a hátrányt, 11-9 volt az állás. 

Jól kezdtük a második félidőt is, a csapat egygólosra faragta a hátrányt, aztán Szikora emberhátrányban hetest fogott, és meglett az egyenlítés is Planéta óriási bombájával. Innentől kezdve a mi időszakunk jött, mert a 39. percre sikerült megszerezni a vezetést is emberelőnyös helyzetben, több mint fél óra után volt nálunk az előny ismét. Lehetett volna kétgólos is, ha üres kapuba be tudjuk dobni a labdát. Sokáig nem tartott a vezetés, mert a norvégok megint rákapcsoltak, és miután kiegészültek, visszaszerezték az előnyt. Kicsit mintha fáradtunk is volna, Kim Rasmussen a 45. percben, 17-15-os norvég vezetésnél kért időt. 

A meccs hajrájára belelendült a norvégoktól Arntzen, és iszonyú nagy gólokat bombázott a magyar kapuba, bár ezen kívül ők sem tudtak igazán villogni a támadójátékban, és Szikora is jól védett. Így az 50. percre megint sikerült egyenlíteni, és tudtuk tartani a lépést a hajrában is. A norvégok játékát végül a Győrben játszó Nora Mörk beállása húzta fel látványosan, leginkább neki köszönhetően tudtak elmenni ismét két góllal hat perccel a vége előtt.

A meccs ott ment el, hogy 22-20-es norvég vezetésnél egy rossz passz miatt elúszott egy támadásunk, és ezután a norvégok háromgólosra növelték az előnyüket. A végét még sikerült szorossá tennie a magyar csapatnak, mert két perccel a vége előtt feljött egy gólra, de aztán megint Mörk villant. A meccs utolsó gólját másodpercekkel a vége előtt Görbicz vágta, a vége 24-23-as norvég győzelem lett. 

"Próbáltuk hozni a játéktervünket, és bár voltak gondok a védekezésünkkel, alapvetően minden a tervek szerint ment. Még egy kis szerencse kellett volna a végén, de sajnos nagyon elfáradtunk. A hajrá nagyon szoros volt, nyomás alatt tartottuk őket, szomorúak vagyunk, de holnap büszkék leszünk arra, amit elértünk" - értékelt Kim Rasmussen magyar szövetségi kapitány az M4 Sportnak. 

A magyar válogatott elődöntőt már biztosan nem játszhat, és valószínűleg már csak egy meccse van: szerda délután az oroszok ellen. 

Eredmény:

Norvégia-Magyarország 24-23 (11-9)

a magyar csapat gólszerzői: Görbicz 5 (2), Kovács A. 5 (1), Erdősi 3, Klivinyi 3, Planéta 2, Kisfaludy 2, Hornyák D. 2, Bódi 1