Igazságosabb kiíráshoz térnek vissza a kézi-vb-n

2017.05.12. 18:16

A 2019-es férfi kézilabda-világbajnokságon a csoportkör után ismét középdöntős fordulókat rendeznek az eddigi nyolcad-, illetve negyeddöntők helyett - közölte az MTI.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) friss határozata az új lebonyolításról visszatérés egy korábbi formához, amelyet a 2011-es vb után szüntettek meg.

A 2019-es, dán-német közös rendezésű világbajnokságon - amelyen változatlanul 24 válogatott vesz részt - a hatos csoportokból az első három-három helyezett kerül majd be a középdöntőbe, ahol két hatos csoportba sorolják a továbbjutókat. Itt a csapatok, amelyek az egymás elleni eredményeiket továbbviszik, újabb három mérkőzést játszanak. A középdöntős csoportokból az első két-két helyezett jut tovább az elődöntőbe.

A legutóbbi három világbajnokságon a hatcsapatos csoportokból négy-négy válogatott került tovább és a torna az egyenes kieséses szakasszal folytatódott.

A magyar válogatott a negyedik helyen jutott tovább a januári vb-n, és az olimpiai bajnok dánok legyőzésével került a nyolc közé. Akkor a csoportelső dánoknak befejeződött a torna, most ellenben egy vereség az addig jól szereplő nemzeteknek simán belefér. Ezért valamelyest igazságosabb lesz a rendszer. A vb-ről hat ország mehet az olimpiai selejtezőre.