Súlyos bundagyanú a magyar kézilabda NB I.-ben

2017.06.07. 21:25 Módosítva: 2017.06.07. 21:26

A Magyar Kézilabda Szövetség közleménye szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség munkatársai 2017. június 7-én, szerdán házkutatást tartottak a MKSZ egyik irodájában, és ott dokumentumokat, okiratokat foglaltak le. Az intézkedés oka, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján vesztegetés és vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúja merült fel.

Mint kiderült, Kocsis Máté, a szövetség elnöke kérése alapján történt a közbenjárás, mert szerinte egyes, jellemzően a kieséstől fenyegetett klubok kérésére a játékvezetők alkalmanként befolyásolhatták a mérkőzések végkimenetelét.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint hat személyt hallgattak ki, akik szabad lábon védekezhetnek.

„A nyomozás eredményének függvényében az ügynek személyi és egyéb konzekvenciái is lehetnek, mindaddig azonban, amíg ennek ellenkezője bizonyítást nem nyer, az MKSZ vélelmezi az eljárás alá vont személyek ártatlanságát. Ennek értelmében további információkat csak az ügy minden részletének ismeretében tudunk közölni."

Korábban Kocsis az NB I.-es csapatokat tehermentesítette a bírói díjaktól és versenyeztetési kötelezettségektől. Az intézkedés is már azt sugallta, hogy egyes klubok talán befolyásolhatják a játékvezetőket, ez a szövetségnek 90 millió forintjába került.

„Mondtam ennek kapcsán néha olyanokat, amit nem akartam sértésnek szánni, de én jobban szeretem, ha nem a csapatok rendezik az öltözőben a bírókkal a bíróküldési költségeket” – idézte az MKSZ-közlemény Kocsist egy tavaly májusi küldöttgyűlésen elhangzottakkal kapcsolatban.

„Nem kerülhet az ország egyik legnagyobb sportága abba a gyanúba sem, abba a pillanatnyi rossz érzésbe sem, hogy itt nem a pályán dőlnek el a meccsek. Ha ehhez szükséges az MKSZ anyagi szerepvállalása, akkor (a versenyeztetési díjak átvállalását) meg fogjuk tenni a jövő évben is.”