Biztosan nem ezt a csoportot kértük volna

2017.06.27. 15:05

Többek között a címvédő Norvégiával került azonos csoportba a magyar női kézilabda-válogatott a decemberi, németországi világbajnokságon.

A vb- és Eb-aranyérmes, olimpiai harmadik Norvégia mellett Svédország, Csehország, Lengyelország és Argentína lesz Kim Rasmussen szövetségi kapitány csapatának ellenfele. A lengyelek szabad kártyával jutottak ki a vb-re, mert az oroszok legyőzték őket. Az előző vb-n azonban épp ők ejtették ki Németh András csapatát, amelyiktől így elvették az olimpiai kijutás esélyét is.

Öt európai nincs más csoportban, csak a magyarokéban.

A norvégok és a svédek az utóbbi időben rendre vertek bennünket, ráadásul még a csehek a tavalyi Eb-n. (22-27)

A csoportok első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe. A magyar érdekeltségű B csoport mérkőzéseit Bietigheim-Bissingenben rendezik, az innen továbbjutók az A-csoportból kapnak ellenfelet.

Ott vannak a franciák és az olimpia után gyengélkedő spanyolok, valamint azok a románok, akiket épp Ambros Martín, a győriek edzője készít fel. A tavalyi Eb-n 29-21-re nyert Martín csapata, aki Elek Gáborral vezette a magyar válogatottat, de Rasmussent hozták a helyére. A franciák harmadikok voltak az Eb-n, ahol mi egy meccset nyertünk meg.

Rasmussen egyébként azt mondta, hogy a D-csoportba nem szeretett volna bekerülni, mert a hollandot a világ legjobb csapatának tartja, és ott vannak a házigazda németek is. A lengyeleknek nem örül - korábban ő volt a lengyel kapitány -, a cseheknek igen, mert már tudja, mire számíthat tőlük. A svédeket nem gondolja legyőzhetetlen csapatnak.  

Bárhogy is lesz, legalább egy bravúr kell a legjobb nyolcba kerüléshez. Ez a vb az átalakulás és a csapatkeresés jegyében telik, mert a következő Eb-ről és a 2019-es vb-ről lehet az olimpiai selejtezőt elérni. Az a vb már a következő olimpia helyszínén, Japánban lesz. 

  •     A csoport: Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay
  •     B csoport: Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína, Lengyelország 
  •     C csoport: Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia
  •     D csoport: Hollandia, Németország, Szerbia, Koreai Köztársaság, Kína, Kamerun