Vranjes: A nagy tehetségnek reszketett keze-lába

2017.12.05. 09:31

A Sport TV Harmadik Félidő című műsorának Ljubomir Vranjes volt a vendége, és a Telekom Veszprém vezetőedzője, valamint a válogatott kapitánya minden kérdésről kendőzetlen őszinteséggel és lényegre törően beszélt, van mit tanulni tőle.

A veszprémi kezdetekről felelevenítette például, nem volt könnyű dolga, mert úgy kezdte, hogy Palmarssonnal kiesett az egyik legjobb játékosa. Ettől még nem vonakodott meghozni a döntést, a klub is támogatta, ettől még kemény így indítani. Az izlandi irányító végül a Barcelonához igazolt.

„Lékairól tudtam, hogy jó játékos, Palmarsson elmenetele után aztán százszázalékos bizalmat szavaztam neki. A Bajnokok Ligájában fantasztikus volt, meglepett, hogy ilyen szinten képes hozni magát. De még valami meglepett. Az ember azért hall ezt-azt. Arról például, ki hogyan dolgozik, mi hogyan működik, és ezek nem tűntek jóknak. A srácok aztán megleptek. Beleadtak apait-anyait. Kemény edzéseink voltak az elején, mert nem voltak azon a szinten, amelyen szerettem volna, viszont elképesztő volt bennük a győzni akarás.”

A közös munkában voltak döccenők, így például az egymást követő három vereség a Bajnokok Ligájában. A PSG elleni kettő még úgy-ahogy magyarázható, de az Aalborg elleni már nem igazán.

„A kézilabda egy dolog, a másik, hogy nyolc játékos szerződése is lejár a nyáron – mondta Vranjes. – A fiúk gondolataiban nem mindig a kézilabda volt az első helyen. A meccsnapokon is elvonta a figyelmüket, sok olyan hibát követtünk el, ami ebből fakadt. Az Aalborg ellen elég gyorsan, talán három perc után láttam, hogy ez nem lesz elég.

A félidőben beszéltem hozzájuk, talán nem idézhető módon, de hát fel kellett ráznom őket.

Ha egy meccset mentálisan rosszul indítunk, nehéz visszajönni. Persze, küzdünk, küzdünk, de nem jön be minden, a kapus sem fogja meg azokat a labdákat, amiket szeretnénk. A meccs másnapján nem volt edzés, én meg előtte sem aludtam. Visszanéztem az Aalborg elleni mérkőzésünket, meg a korábbi BL-találkozóinkat, illetve a Szeged elleni bajnokit. Mindent elemeztem. Utána tartottam egy három- vagy négyórás értekezletet. Elmagyaráztam, mi a motiváció, miért vagyunk itt. Mondtam, ha ők rosszul játszanak, engem kitehetnek. De ők is mehetnek. Ez a munkánk. Edzőként azt akarom, a játékosok a klubért játsszanak, ne magukért. És az Aalborg ellen nem ezt láttam.”

A dániai vereség alkalmával még egy dolog meglepte Vranjest. Ötvenöt percig nem azt csinálták, amit kért a játékosoktól. Hatvanból ötvenöt percig, ami edzőként érthetetlen. Később látszott, dühösek magukra.

Személyekről is beszélt. A francia Accambray két évig nem játszott BL-szinten, a magyar bajnokságban hol jó, hol nem jó. Inkább mínuszban van.

Megérti a helyzetét, de az átlövőnek azt kell megértenie, hogy neki edzőként győznie kell.

„Mutasson többet. Aki kevesebbet játszik, nekem kell megmutatnia, hogy játszani akar. Vegyük Győri Matyit. Az első két hónapban olyan volt, mint egy gyerek, reszketett keze-lába. Ideges volt meccs előtt és közben, sokat hibázott, mostanra viszont elkapta a fonalat.

Vagy ott van Ligetvári. Talán ő lesz a következő, akire állandóan számíthatok a Bajnokok Ligájában. Nekem bejön, ahogy fejlődik.

Higgyék el, mindenkit tudnék játszatni, de ha kikapunk, ahhoz mit szólnak? A saját tempómban fejlesztem a csapatom, minden játékosra megvan a saját tervem. De építkeznem is kell, ami viszont finom munka.”

Győri a magyar kézilabda legnagyobb tehetsége, Ligetvári már ott volt az előző világbajnokságon, de azóta keveset játszott a csapatban. Ancsin Gáborral egyértelmű célja, hogy felépítse nemzetközi szintre.

Vranjesnek velük kell meccset nyernie a januári Európa-bajnokságon, ők jelentik a hazai válogatott közvetlen hátországát, Ancsin pedig a kezdő jobbátlövő lehet.

Petar Nenadics januári érkezése nem befolyásolja Lékai Máté csapaton belüli szerepét. „Nálam nincs irányító, jobbátlövő vagy balátlövő. Nálam egy játékrend van, különböző pozíciókba kell bemozogni és mindenkinek minden posztot meg kell tudnia oldani. Lékai is honnan lövi a gólokat? Jobbról, balról, a vonalról, a második hullámból. Igen, lesz majd olyan, hogy Lékai és Nenadics együtt lesz a pályán. Sőt, olyan is, hogy Nenadics, Dzsamalival és Accambray-vel lesz fent. A játékosoknak be kell bizonyítaniuk nekem, hogy ott akarnak lenni a pályán. Volt, aki kudarcot vallott, de ez legyen a játékos problémája.”