Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Győzelemmel és önbizalommal várjuk a kiesés szakaszt

2017.12.08. 18:59 Módosítva: 2017-12-08 22:17:21
Két vereség után három győzelemmel fejezte be a csoportját Magyarország a női kézilabda világbajnokság, így a harmadik helyen jutott tovább.

A németországi női kézilabda-világbajnokság utolsó csoportmeccse az eddigi eredmények miatt a magyar és a cseh válogatottnak is tét nélküli lett. Már az is kiderült a meccs előtt, hogy a magyarok, ha kikapnak, akkor a románokkal találkoznak a nyolcaddöntőben. Nem így lesz, a csehek játszanak a győri edző, Ambros Martín csapatával.

Görbicz Anita kisebb sérülése miatt ezt a meccset nem vállalta, támadásban és védekezésben is szűkültek ezzel a lehetőségeink.

A mieink kezdtek, és a dán kapitány, Kim Rasmussen majdnem egy tiszta Fradi-sort küldött csatába. Kovacsics irányított, Zácsik és Háfra volt a két átlövő, Schatzl és Lukács volt a két szélső, beállóban Kisfaludy volt a kakukktojás, ő ugyanis siófoki.

Zácsik góljával kezdődött, és az első félidőben őt lehetett leginkább dicsérni, mert bátran vállalkozott, és jó százalékkal át is lőtte a falat. A csehektől Luzumova hasonló jó százalékkal tüzelt, mégsem kizárólag a lövőpárbajukról szólt az első félidő.

Kettős emberhátrányba kerültünk ugyanis, amikor a csehek elléptek, és a 21. percben 11-7-re vezettek.

Akkor azonban varázsütésre megváltozott a mieink játéka – Jerabikova már nem tudott könnyen átlőni, mert odaértek a védők -, és egy hatgólos rohammal átvettük az irányítást. Janurik a kapuban jelentős támogatást adott ehhez.

Nézzük azonban a gólszerzőket: Zácsik két gólja mellett Bódi háromszor volt eredményes a szélről. És amikor már tartottak Zácsiktól, akkor tökéletesen játszotta meg Mészáros Reát – a védekezés vele sokkal masszívabb és pörgősebb lett -, aki két fontos góllal tette hozzá a magáét ebben a szakaszban.

13-11 után kicsit összezavarodtak a csehek, hetest is hibáztak a félidő végéig, messze nem volt olyan átütő a játékuk, mint kezdéskor.

És amikor már Bódira már figyeltek, akkor a másik oldalra, Schatzlhoz fordítottuk át a játékot, és a játékrész két utolsó gólját ő szerezte.

17-14-nél jött a szünet.

A második félidőre Bíró Blanka állt a kapuba, hetes- és ziccervédéssel mutatkozott be, és miután akkor éppen kettős hátrányban voltunk, jobbkor nem is jöhetett volna a parádéja.

Klivinyi a másik oldalon előbb átlövésből, majd pörgetett labdával találta meg az utat a kapuig. Az egyik legszebb gólja volt a meccsnek.

19-15-re nőtt a különbség, de ezt az előnyt sikerült gyorsan eladni, a 41. percre már 21-21 lett, Jerabikovát nem lehetett akkor tájt hatástalanítani.

A cseh cserekapus, Kudlackova is jól szállt be a játékba, és kicsit kapkodóvá is vált a támadójátékunk.

Így lendültünk tovább

Háfra lökte tovább a csapatot, miután Szucsánszki kiállítást harcolt ki. Bódi pedig most egy újabb lövésfajtával iratkozott fel a gólszerzők közé. Zácsik olyan erővel lőtt a jobb felsőbe, hogy majdnem kárt tett a kapuban. Bíró hetest fogott, a következő támadásnál Zácsikra kiléptek, így hát kihagyhatatlan helyzetbe hozta Kisfaludyt beállóban.

Egy pillanat alatt így lett 25-21.

Az utolsó 10 percre kimaradó hetesekkel és 26-23-mal fordultak a csapatok, ebből a kényelmesnek nem mondható előnyből kellett lehozni a meccset.

Két könnyű cseh gól után Szucsánszki betört és bedobta, Kovacsics ugyanzon a pontot támadta az ellenfél falát, és ugyanott találta meg a rést.

29-26-tal kezdődött az utolsó két perc, ekkor már kicsit kihagyott a koncentráció, 30-29 lett a vége.

Unalmas volt az étkezés is, örülnek, hogy más városba mennek

"Zűrös volt a végjáték, gyorsan történtek az események, de a lényeg a két pont megszerzése, és az, hogy a továbbjutással az első célunkat teljesítettük" - nyilatkozta a lefújás után a magyar válogatott dán edzője. Hozzátette, ahogyan minden meccsen, ezúttal is nagyszerűen küzdöttek a játékosai, és az összpontosítással sem volt probléma, a kiállítások száma viszont nagyon magas volt.

"Hét nap alatt öt meccset játszottunk, a lányok érthetően fáradtak, egyre inkább fogy az oxigén a fejükben, és az enyémben is, ezért egyre nagyobb szükség van a frissítésre" - fogalmazott. Hozzátette, reméli, hogy a csapatkapitány Görbicz Anita - akit a csehek ellen kisebb sérülése miatt pihentettek - pályára léphet a nyolcaddöntőben.

A magyar csapat Lipcsében játssza a nyolcaddöntőt, később kiderült, Franciaország lesz az ellenfél. Rasmussen elárulta, azért is örül, hogy más városba költöznek, mert nagyon unalmas az étkezésük, ugyanis ugyanazokat az ételeket kapják a szállodában az érkezésük óta. A magyar küldöttség szombat délelőtt autóbusszal utazik Lipcsébe, a szövetségazért ezt a megoldást választotta, mert a helyi szervezők által biztosított repülőgép rendkívül korán indul.

A mezőny legjobbjának választott Bódi Bernadett szerint azért, mert az ötödik meccsről van szó: "Talán már nincs is olyan csapat a mezőnyben, amely ne lenne fáradt, de természetesen nem ezzel foglalkozunk. Úgy érzem, végig mi uraltuk a játékot, és a szerencse is mellénk állt. A csehek is nagyon jól küzdöttek, de mi is."

"Tudtuk jól, hogy oda kell figyelni a csehek gyors indításaira, az elején mégis túlságosan sok gólt kaptunk ilyen akciókból. Bízom benne, hogy a következő találkozón jobb lesz a visszarendeződésünk. Ezzel a szívvel és ezzel a fejjel a nyolc közé kerülhetünk" - szögezte le.

"Tizenheten vagyunk, mindenki fontos a keretben, és akkor tudunk jól együttműködni, ha védekezésben és támadásban is csapatként funkcionálunk, betartjuk a taktikát és szívvel-lélekkel küzdünk. Persze, hibák még ebben az esetben is becsúszhatnak" - mondta Bódi.

"Nagyon örülök, hogy az utóbbi három mérkőzésünket megnyertük, ez önbizalmat adhat a következő feladat előtt. Nagyon várom már azt a meccset, nagyon fontos lesz számunkra" - közölte.

A fanciák jönnek

Miután a franciák viszonylag nagy meglepetésre 26-17-re kiütötték a már biztos csoportelső románokat, a spanyolok meg hét góllal a szlovénokat, így a franciák végeztek az A csoport második helyén, amely azt is jelenti, hogy velük játszünk majd a vasárnapi nyolcaddöntőben 17.30-tól.

Eredmény, 5. (utolsó) forduló, B csoport:

Magyarország-Csehország 30-29 (17-14)

Bietigheim-Bissingen, 3800 néző, v.: Christiansen, Hansen (dánok)

Lövések/gólok: 50/30, illetve 58/29

Gólok hétméteresből: 5/3, illetve 6/2

Kiállítások: 14, illetve 4 perc

Magyarország: Janurik - Lukács, Háfra 2, Kisfaludy 2, Kovacsics 3, Szöllősi-Zácsik 5, Schatzl 3. Cserék: Kovács A. 3, Szekeres, Mayer, Klivinyi 2, Szucsánszki 1, Mészáros 2, Bódi 7, Bíró.

A csoport, Trier:

 • Franciaország-Románia 26-17 (17-7)
 • Angola-Paraguay 32-28 (16-17)
 • később: Spanyolország-Szlovénia 20.30

B csoport, Bietigheim-Bissingen:

 • Lengyelország-Argentína 38-20 (19-9)
 • később: Norvégia-Svédország 20.30

C csoport, Oldenburg:

 • Brazília-Montenegró 23-23 (13-12)
 • Japán-Tunézia 31-13 (15-6)
 • később: Dánia-Oroszország 20.30

D csoport, Lipcse:

 • Hollandia-Németország 31-23 (18-10)
 • Kína-Kamerun 26-26 (13-13)
 • később: Szerbia-Koreai Köztársaság 20.30