Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az eddigi jóslatok bejöttek, de most jön a neheze

K PAP20171207275
2017.12.10. 09:11

Két előre kalkulálható vereség (Norvégia és Svédország ellen) után a magyar női kézilabda-válogatott hol nagyobb, hol kisebb magabiztossággal hozta azt, amit előre eltervezett. A lengyelek és a csehek ellen voltak olyan szakaszai játéknak, amikor sikerült jelentősebb előnyt kiharcolni, igaz a meccs végére nem sikerült megtartani azt.

A csapatkapitány, Görbicz Anita még a vb előtt azt mondta: másfél éve készülnek arra, hogy a lengyeleket legyőzzék, és a cseheket is meg kell verni. "Az nem lehet, hogy ne sikerüljön" – így nyomatékosította az álláspontját.

Bódi Bernadett a csehek ellen a meccs embere lett, lövést sem hibázott – hét gólig jutott, és folyamatosan variálta a sarkokat, technikákat –, ennek ellenére azt mondta, hogy a lengyelek elleni meccs volt a nehezebb. Bár szerinte így is nagyon nehéz összehasonlítani és különbséget tenni a kettő között.

Érzése szerint az a siker volt az értékesebb, mert azzal teremtették meg a lelki nyugalmat saját maguknak. És olyan helyzetbe kerültek, hogy az utolsó fordulóban akár ellenfelet is választhassanak. Ha ugyanis kikapunk, akkor biztosan a románok jönnek, és eggyel több pihenőnap, csak hétfőn kellett volna pályán lenni, cserében Ambros Martín ülne a másik kispadon, aki testközelből ismeri a mieinket.

A franciák ellen most még egyszer lehet felszabadultan játszani, mert ők az esélyesek, mégiscsak ezüstérmesek voltak az olimpián. Abból a három válogatottból, amelyiket kaphattunk előzetesen, a legjobbak.

A célok és a győzelmek eddig összhangban voltak, de Görbicz még azt is mondta az elutazás előtt, hogy a nyolc közé szeretne bejutni.

Az a furcsa helyzet állt elő, ha a franciákon átlépünk, könnyebb ellenfél jön, mert a szerbek ugyan 4 éve ezüstérmesek voltak, első ránázésére, nem összevethető a játékoskeretük a franciákéval. A mostanában hullámzóan teljesítő Montenegróra még inkább illik ez a megállapítás.

A csehek ellen Zácsik Szandra is remekelt, öt gólig jutott. Az ő játéka azért kivételesen fontos, mert nincs más klasszikus, magas átlövő a keretben. Ha nem lépnek ki rá, lényegesen kevesebb hely jut a beállónak, szélsőnek is. Nagyon őszintén elmondta, hogy nagy gödörbe került a vb-n, de most kijöhet belőle.

És egyébként is az a fontos, hogy a csapat magával húzza azokat, akik kevesebbet játszottak, mert az nem lehet, hogy ennyi jó játékosból egyszerre nem megy senkinek sem a játék. Rasmussen az elejétől sulykolja, mindenkire szükség van, néhány emberrel még egy meccset sem lehet megnyerni, nemhogy egy tornán jól szerepelni.

Mészáros Rea két fontos gólt dobott a cseheknek, nem sértődött meg, hogy az első meccseken a padot nyomta, esélye sem volt arra, hogy akár támadásban, akár védekezésben bizonyíthasson.

Innen várjuk a nyolcaddöntőt, két éve nem sikerült a nyolc közé jutni - a lengyelek állták az utunkat -, négy éve igen, hat éve pedig még csak ott sem voltunk a vb-n. Ebből a hullámzásból kellene most jól kijönni.

A vb előtt azt mondta az összes magyar és külföldi szakértő, a magyar válogatott bárki ellen képes lehet a bravúrra. A lehetőség adott, fél hattól (a Sport1 és az index is közvetíti) kiderül, így van-e.

Adatok

A franciák azért nem az első helyen jutottak tovább,

  • mert az első körben váratlanul kikaptak a szlovénoktól (23-24).
  • Aztán nem tudták legyőzni a spanyolokat (25-25),
  • így az utolsó fordulóban már biztosan verték a csoportelső románokat (26-17),

de az maximum csak önbizalomszerzésre volt jó a gyakorlás mellett.

Az egész torna legjobb kapusa náluk van, Darleux 45 százalékkal védett eddig. A fej fölé tartó labdákkal lehet legkevésbé meglepni, csak egyet nem tudott csak hatástalanítani.

A lerohanásaikat 74 százalékkal használják ki - hajszálra ennyi a miénk is -, a szaggatottról 39 százalékos pontossággal céloznak, egy százalékkal vannak csak előttünk. A heteseket 70 százalékos magabiztossággal értékesítik. (Nálunk 73 százalék ez az arány.)

63-59

Ez a két csapat lövő statisztikája, ami azért becsapós, mert voltak azért könnyebb meccsek mindkét oldalon. Igaz nálunk csak egy, az argentinok elleni.

Ha a kapu felső részét választotta, nem hibázott lövést Lacrabere, Dembele, Flippes és Nze Minko sem. 20 gólt lőttek a felső sarkokba vagy a léc alá.

Nálunk Kovács Anna, Háfra és Klivinyi sem hibázott. 14-ből 14-szer betaláltak.

Legeredményesebb játékosuk, Houette mindössze három lövést rontott a tornán. Ő egyébként 26 gólnál jár öt meccs után.

Nyitókép: A magyar válogatott ünnepli 31-28- arányú győzelmét a lengyel együttessel szemben a női kézilabda-világbajnokság B csoportjának 4. fordulójában játszott Magyarország - Lengyelország mérkőzés végén a németországi Bietigheim-Bissingenben 2017. december 7-én. (MTI/PAP/Marcin Bielecki)