Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pálinger: Fizikailag elmaradunk az elittől

2017.12.15. 15:08

Az volt az elsődleges cél, hogy lássák a fejlődést a női kézilabda-válogatotton a németországi világbajnokságon, és ez látszott is a játékán, bár az eredményen ez nem mutatkozott meg. A tornát Pálinger Katalin, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke értékelte a Sport TV Mai helyzet című műsorában. Elárulta, a fizikai felkészítésben vagyunk elmaradva az elittől, és igazságosabb lesz, ha újra bevezetik a középdöntős rendszert, mert jelen estben például három olyan csapattól kaptunk ki, amelyik a legjobb négy között van.

„Ezt meg is kaptam. Sokkal jobban érződött az az összetartás a lányokon, ami a régi nagy csapatainkat jellemezte, ebben előrébb lépett a társaság. Ez egy alap dolog, hogy jó csapategység, és jó csapatszellem legyen. De sok olyan pozitívumot ki tudok emelni, amit nyilván árnyal a helyezés picit. A 15. helyezés nem ad valós képet, sok csapat nem azon a helyen végzett, ahova valójában tartozna, de egy vb lebonyolítási rendszere olyan, hogy bátran kijelenthetem, nem mindig a legjobb nyolc csapat kerül a legjobb nyolc közé.”

Elmondta, mi hiányzott ahhoz, hogy a helyezés is jobb legyen: „A következő vb már középdöntős rendszerben zajlik majd, visszahozzák, mert ez most így tényleg sokszor igazságtalan. Ha megnézzük a saját szereplésünket, akkor láthatjuk, hogy az a három csapat, akitől kikaptunk, az a legjobb négyben van, így tényleg kicsit túlzásnak érzem a mi 15. helyezésünket. Az erős középmezőnyhöz, de inkább a hatodik-hetedik hely környékére várnám a magyar csapatot, ha mindenki mindenkivel játszana.”

Úgy véli, Rasmussen két éve új stílust és taktikai rendszert hozott, és ezek elsajátítása hosszú ideig tart, de ebben is előrelépett a keret. „Körülbelül egy éve mondta nekem először Kim Rasmussen, hogy na, most érzem azt, megértették a lányok, és elfogadták, amit játszatni szeretnék velük. A külső ketteseket sokkal jobban támadni, széthúzni a támadásokat, sokkal bátrabban, önbizalommal tele.

Régen jellemző volt egy picit, hogy egy adott taktikai variációt megcsináltunk, és ha az nem sikerült, tanácstalanul állt mindenki a helyén, maximum 2-3 leütés után egy sikertelen kapura lövés következett, ebből egy lerohanásgólt kaptunk. Ez nagyon jellemző volt a játékunkra, ezt a tanácstalanságot szeretné ő megszüntetni teljesen. Azt gondolom, hogy ebben léptünk előre. Teljesen más stílusban kezdett el játszani a csapat, régen mindig voltak meghatározó átlövőink, most nincsenek, sokkal inkább arra épül a játékunk, hogy a belső hármasunk gyorsan megcsinálja egymásnak a helyet. Az, hogy egy év alatt értették meg a lányok, nem azt jelenti, hogy nem alkalmasak ezek a játékosok, vagy nehezen értik meg, egyszerűen annyira mást stílust játszott eddig a válogatott, hogy ehhez idő kell.”

Szóba kerültek azok a reformok is, amiket bevezettek például a fizikai felkészítés, a táplálkozás és egyéb életmódot érintő kérdésekben. „Az én időmben nekem még magamnak kellett rájönnöm, hogy reggeliznem kell edzés előtt, különben nem bírom. Most már nagyon komoly táplálkozástudomány van a sportolók mögött. A fizikai felkészítésében még így is nagyon le vagyunk maradva, de nagyon komoly teszteket csinálunk ezekkel a lányokkal.”

"A norvégok ebben fényévekkel előre járnak, az olimpiai bajnokot is 17 góllal verték meg, és ki kell emelni, hogy a mi csapatunk ellenük talpra tudott állni az első félidő után, és egy egész jó második félidőt tudott játszani. Ezek is olyan jelek, hogy van bizakodásra okunk. Sokkal jobban kell menedzselni a 18-20 éves játékosokat, nyilván mi szövetségi szinten próbálunk ezért mindent megtenni, de azért itt a klubok felelőssége is hatalmas.”

„Ennek a csapatnak az kell, hogy az ereje legyen, hogy nincs egy klasszis, akit ha kivesznek, akkor vége a játékunknak, és könnyen legyőzhető lesz. Biztos előnye lesz a csapatnak, hogy mindenki hozzá tud tenni a sikerhez, ahogy látszott, a kapitány forgatta a csapatot, kénytelen is volt, hiszen nincsenek azért olyan játékosaink, akik végig bírnak 60 percet ilyen szinten játszani, úgy főleg, hogy sorozatterhelésről van szó. Ez mindenképpen előnye lesz ennek a csaptatnak, és azt is ki merem jelenteni, ha Tomori Zsuzsi 100 százalékosan szerepelhetett volna, akkor akár én még most is Németországban lennék” – zárta a beszélgetést az alelnök.