Norvégia elbukott, 14 év után francia vb-arany

2017.12.17. 19:16

A női kézilabda-világbajnokságon Norvégia és Franciaország játszotta a döntőt. Mindkét csapat legyőzte a magyart, testközelből láthattuk a sebességüket, lövőerejüket.

A norvágok kezdték jobban a meccset, 7-4-re elléptek, utána viszont a franciák percei jöttek, és a félidőben 11-10-nél már náluk volt az előny.

A fordulás után a franciák 15-12-re is vezettek, de a norvégok Oftedal és Mörk vezérletével a norvégok visszajöttek, és az utolsó 10 perc 18-18-cal keződött. Löke és Kristiansen egalizálta Kanor dupláját.

Pineau alsó lövését nem tudta fogni Lunde (21-20), Oftedal ziccerét ellenben kiszedte Leynaud. A franciák a kétgólos előnyért támadtak, Dembeléhez nagy szerencsével jutott el a labda, aki hetest harcolt ki. Pineau a jobb felsőbe dobta a labdát, és ekkor már csak két perc volt hátra.

Levitték a kapusukat, Oftedal belerohant Pineau-ba - a hajrában nem volt benne az az energia, amit sokszor láttunk tőle -, a franciák eladták a labdát, Kristiansen nagy gólt lőtt. Jött az utolsó francia támadás: Lacrabere megállíthatatlanul ment előre, és bevágta.

1982 után (Szovjetunió) fordult elő megint, hogy a férfi és női vonalon is ugyanaz a nemzet adja a két világbajnokot.

Franciaország 2003 után nyerte meg a világbajnokságot, akkor a magyarokat hosszabbításban verték.

A vb legjobbjai:

Kapus: Katrine Lunde (Norvégia)
Jobbszélső: Nathalie Hagman (Svédország)
Jobbátlövő: Nora Mörk (Norvégia) 
Irányító: Grace Zaadi (Franciaország)
Beálló: Yvette Broch (Hollandia)
Balátlövő: Lois Abbingh (Hollandia)
Balszélső: Siraba Dembélé (Franciaország)

A legértékesebb játékos: Stine Oftedal (Norvégia)

A bronzérem Hollandiának jutott, amelyik a svédek ellen azt is elviselte, hogy 18 percen nem tudott gólt lőni a második félidőben. 24-21 lett.