Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kemény kérdéseket kapott Rasmussen a vb-kudarc utáni meghallgatáson

2017.12.21. 08:41

Jó hangulatú, tartalmas beszélgetés volt, sok kérdésre választ kaptunk 2,5 óra alatt. Sok ilyen kellene még

– mondta a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) szakmai igazgatója, Zsiga Gyula a dán kapitány, Kim Rasmussen szerdai meghallgatásáról.

A Dunaferr-rel BL-győztes szakember szerint árnyaltabb a kép annál, mint ahogy Mocsai Lajos fogalmazott, és nem vagyunk mindenben elmaradva a világtól, de örömködésre is kevés az ok, ő messze nem annyira optimista, mint Pálinger Katalin szakmai alelnök vagy épp maga a kapitány. Mocsai egyébként ott volt ezen a kibeszélésen, és építő jelleggel szólt hozzá.

  • A válogatott a 15. helyen végzett a vb-n, ami a legrosszabb a helyezés a sportág történetében.

Zsiga szerint egyértelmű, hogy a védekezésben súlyos deficit van, ami a hazai képzés hiányosságaira vezethető vissza, mert egy-egy edző 80-90 százalékban a támadással foglalkozik kisebb korban. Azzal pedig csak elvétve, hová kell állniuk a játékosoknak, hogy semlegesítsék az ellenfél támadásait.

„Rengeteg kiállítást kaptunk, mert lemaradtunk, csak toltuk és lökdöstük a támadókat, holott meg kellett volna előzni őket.

Nem időben szabálytalankodtunk, hanem késve és látványosan.

Felvetettem a kapitánynak, hogy Szekeres Klára miért jobboldali hármas védő volt, mire azt mondta, hogy az ellenfélnek többnyire ott vannak a legjobb játékosai, és célszerűnek gondolta, hogy arra húzódjon ki. Elfogadható, amit mond, és szerinte nem volt indokolt, hogy Mészárossal együtt védekezzen többet, mert a Fradiban sem általános ez a helyzet, ezért nem nyert volna sokat az összeszokottságukkal. Ezt is el lehet fogadni.”

Zsiga úgy érzi, hogy egy mintameccs volt a lengyelek elleni, de a kapitány úgy érezte, hogy azt a fajta támadójátékot szétszedték volna a norvégok vagy éppen a svédek, ezért nem is alkalmazta.

Ráadásul a lengyelek ellen is sikerült a hajrára eladni a magabiztos előnyünket. Nem volt világos előtte, hogy mindez nem azért történt-e, mert nem hittek a taktikában, a felépített stratégiában. Rasmussen erre azt felelte, hittek benne, alkalmazkodtak az ő felfogásához.

Zsiga ettől úgy véli, elvesztegettünk két évet, Rasmussen ezt cáfolta, szerinte ez a keret kibírja Tokióig.

Abban egyetértett viszont a kapitánnyal, hogy ennél erősebb csapattal nem utazhatott volna a tornára. Mivel csak Kovács Anna az egyedüli balkezes átlövő, kényszerpályán mozogtunk a jobb kezessel azon a poszton, és ő is meglehetősen keveset volt a pályán, aminek ugyancsak oka kellett legyen.

A 19 éves Háfra Noémi egyébként szerinte jól megoldotta a feladatát ebben a pozícióban, amikor lehetőséget kapott.

Az igazgató úgy gondolja, hogy vannak mentális problémái a válogatottnak, mert a franciák ellen nem harapott úgy a csapat, ahogy elvárható lett volna, az ellenállhatatlanságot nem lehetett látni a szemeken. Biztosan akartak, de azon a meccsen volt hiányérzete.

Megkérdezte Rasmussentől, hogy nem cserélt-e túl sokat. Alapvető különbség a magyar és a skandináv felfogás között, hogy a magyarok kiskoruktól abban nevelkednek, hogy van egy kezdősor, és ha lecserélnek valakit, akkor az leginkább a gyenge teljesítményre vezethető vissza.

„Kim azt mondta, végig sulykolta a kerettagoknál, hogy gyakorta forgatni fogja a csapatot. Mi azt szeretnénk, ha minden esetben érzékeltetné egy játékossal, miért cserélte le, értesse meg vele, hogy pihennie kell, vagy éppen a hibái miatt vette le a pályáról. Azt láttam még, hogy megvannak az előre begyakorolt mozgások, a 7 a 6 elleni játékot például mintaszerűen oktatta. A visszarendeződésünk ugyanakkor nem volt megfelelő a létszámfölényes játék után. Lehet, hogy a magyar kollégák ezért is ódzkodnak ettől a variációtól, és nem sűrűn alkalmazzák.”

Zárásul tudatosította Rasmussenben, hogy minden segítséget megkap a jövőben is, és igyekszik a szövetség nyomást gyakorolni az érintett klubokra, hogy a tehetségek megfelelő mennyiségű játéklehetőséget kapjanak, különben a hosszú távú sikeres szereplés csak álom marad.

Az Index elemzését itt olvashatja.