13 gólos győzelem, de a továbbjutás még nincs meg

2017.01.18. 15:39

A magyar férfi kézilabda-válogatottra a franciaországi vb-n a legkönnyebb ellenfél, Szaúd-Arábia várt.

A szaúdiak a horvátokkal kezdték a tornát, de az ilyen csapatokra általában jellemző, hogy folyamatosan fáradnak. Hogy mennyire készültek el az erejükkel, azt itt megnézheti percről percre.

Mikler Roland kezdett nálunk - családi okok miatt vasárnap reggel hazautazott, de visszatért természetesen -, az első gól pedig a Nagy László sérülése miatt a meccskeretbe nevezett Gulyás Péteré volt. Lékai irányított egyébként, Bodó és Balogh volt a két átlövő, Szöllősi Szabolcs pedig a beálló.

Hat magyar találat után lőtte a rivális az első gólt – Bodó Richárd és Juhász Ádám villogott nálunk az elején -, 8-5-re sikerült felzárkózniuk a szaúdiaknak, akkor volt a legszorosabb az állás.

A félidőre 17-10 lett, Császár magabiztosan lőtte a büntetőket, Zubai nem beállóból, hanem a jobb szélről lőtte ki a hosszút, Ancsin igazi bombát helyezett el a kapuban, az utolsó találat Dzsamalié lett. Tudta a kapus, hová megy a labda, de az Iránból honosított játékos nagy erővel vágta a lábához. 

A fordulás után Gulyás két üres gólt lőhetett – levitték a kapusukat, hogy létszámfölényben legyenek –, mert a labdaeladások egyszerűbbé tették a helyzetünket, és a 37. percre kialakult a 10 gólos különbség.

A folytatásban már csak az volt a kérdés, hogy egy vagy kétszámjegyű lesz a magyar győzelem. 13 gólos siker lett a vége, 37-24.

Az utolsó három magyar találat beállóból született, Bánhidi lövései és Szöllősi Szabolcs ejtése zárta le a meccset.

Pénteken 20.45-től a fehéroroszok jönnek, akik kikaptak az általunk legyőzött Chilétől. Ha az a meccs megvan, akkor a harmadik hely is a csoportban.

Egy vereséggel, és az eredmények szerencsétlen alakulásával viszont még el is köszönhetünk a vb-től. Ez a rémálom forgatókönyv, de inkább készüljünk arra, hogy a 16 között várhatóan a svédek jönnek, akik megjárták az olimpiát, és még fiatalítottak azóta is.

Javier Sabaté, szövetségi kapitány:

"A győzelem a legfontosabb, boldog vagyok a megszerzett két ponttal, ráadásul jól játszottunk. Nem a legerősebb csapat volt az ellenfelünk, de nem kellemes a szaúdiak ellen kézilabdázni. Az volt a tervünk, hogy több pihenőt kapnak azok, akik eddig sok időt töltöttek a pályán. Továbbra sem tudjuk, hogy Nagy László játszhat-e a folytatásban, ezért ma több taktikai variációt kipróbáltunk. Most tartunk egy kis pihenőt, de csütörtökön ismét edzünk, hiszen készülünk az utolsó csoportmérkőzésünkre."

Magyarország - Szaúd-Arábia 37-24 (17-10)

Rouen, 3000 néző, v.: Licis, Sondors (lettek)

Lövések/gólok: 53/37 (70%), illetve 45/24 (53%)

Gólok hétméteresből: 5/4, illetve 1/0

Kiállítások: 8, illetve 8 perc

Magyarország: Mikler - Gulyás 4, Szöllősi 2, Bodó 2, Lékai 4, Balogh Zs. 1, Juhász 3. Cserék: Fazekas (kapus), Schuch, Ligetvári 1, Császár 9, Harsányi 1, Jamali 2, Zubai 2, Bánhidi 4, Ancsin 2.