Ha Mocsai Lajos kéziakadémiája a jövő, akkor nagy baj van

2018.01.08. 15:33

Csúnyán leszerepelt a hazai pályán rendezett Négy Nemzet Tornáján a Nemzeti Kézilabda Akadémiára épülő magyar férfi ifjúsági kézilabda-válogatott.

A 2013-ban induló balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia Mocsai Lajos izgalmas és főként irdatlanul drága kísérlete a magyar kézilabdasport felvirágoztatására. A beruházásnak helyt adó értékes területről ingyen mondott le az önkormányzat, a létesítmények kiépítésére eddig legalább 3,2 milliárd forint ment el (nettó), az intézmény idei költségvetése pedig a 700 millió forintot is meghaladja, évi 200 milliót kapnak közvetlenül az állami költségvetésből, míg további bő 530 millió forint közpénz a 2017-es tao-programon keresztül érkezhet Boglárra.

A hatalmas célokkal startoló intézmény számára a hétvégén rendezett Négy Nemzet Tornája kitűnő lehetőséget kínált, hogy bemutassa a falain belül zajló kitűnő nevelőmunka eredményét. A magyar ifjúsági válogatott 18-as keretében 7 NEKA-játékos kapott helyet, míg a csapatban egyetlen veszprémi, illetve szegedi játékos sem szerepelt, ráadásul a tornát Balatonboglárom, azaz a NEKA saját pályáján rendezték.

Ennél jobb alkalmat kitalálni sem lehetett volna, hogy a boglári fiatalok megmutassák, mit tudnak. 

És meg is mutatták, csak sajnos nem úgy, ahogy azt reméltük.

A magyar ifjúsági válogatott mind a három meccsét elvesztette, Norvégia, Horvátország és Szlovénia ellen egyaránt kikapott Gyurka János kapitány csapata, így természetesen az utolsó helyen zárta a tornát. 

Az ellenfélként meghívott három ország lélekszáma összeadva is csak alig egymillióval több Magyarországénál. Avagy a merítési lehetőségekkel bizonyosan nem magyarázható az eredmény, ahogy az anyagi támogatás terén sem valószínű, hogy a magyar kézilabda kullogna a négyes végén.