Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha Mocsai Lajos kéziakadémiája a jövő, akkor nagy baj van

2018.01.08. 15:33

Csúnyán leszerepelt a hazai pályán rendezett Négy Nemzet Tornáján a Nemzeti Kézilabda Akadémiára épülő magyar férfi ifjúsági kézilabda-válogatott.

A 2013-ban induló balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia Mocsai Lajos izgalmas és főként irdatlanul drága kísérlete a magyar kézilabdasport felvirágoztatására. A beruházásnak helyt adó értékes területről ingyen mondott le az önkormányzat, a létesítmények kiépítésére eddig legalább 3,2 milliárd forint ment el (nettó), az intézmény idei költségvetése pedig a 700 millió forintot is meghaladja, évi 200 milliót kapnak közvetlenül az állami költségvetésből, míg további bő 530 millió forint közpénz a 2017-es tao-programon keresztül érkezhet Boglárra.

A hatalmas célokkal startoló intézmény számára a hétvégén rendezett Négy Nemzet Tornája kitűnő lehetőséget kínált, hogy bemutassa a falain belül zajló kitűnő nevelőmunka eredményét. A magyar ifjúsági válogatott 18-as keretében 7 NEKA-játékos kapott helyet, míg a csapatban egyetlen veszprémi, illetve szegedi játékos sem szerepelt, ráadásul a tornát Balatonboglárom, azaz a NEKA saját pályáján rendezték.

Ennél jobb alkalmat kitalálni sem lehetett volna, hogy a boglári fiatalok megmutassák, mit tudnak. 

És meg is mutatták, csak sajnos nem úgy, ahogy azt reméltük.

A magyar ifjúsági válogatott mind a három meccsét elvesztette, Norvégia, Horvátország és Szlovénia ellen egyaránt kikapott Gyurka János kapitány csapata, így természetesen az utolsó helyen zárta a tornát. 

Az ellenfélként meghívott három ország lélekszáma összeadva is csak alig egymillióval több Magyarországénál. Avagy a merítési lehetőségekkel bizonyosan nem magyarázható az eredmény, ahogy az anyagi támogatás terén sem valószínű, hogy a magyar kézilabda kullogna a négyes végén.