Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A komolyan vett fiatalítás, már Császár Gábor a rangidős

2018.01.10. 14:26 Módosítva: 2018-01-10 16:29:04

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) azt a célt tűzte a férfiválogatott elé, hogy jusson tovább a csoportjából a pénteken kezdődő horvátországi Európa-bajnokságon - tudósított az MTI.

"Az alapvető célkitűzés, hogy hat mérkőzést játsszon a csapat, de természetesen minden plusz sikernek örülünk" - mondta Kocsis Máté elnök.

A sportvezető emlékeztetett rá, hogy jelentősen megváltozott a válogatott összetétele, de - mint fogalmazott - a csapat továbbra is erős, annak pedig különösen örül, hogy Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány bátor, amikor a fiatalításról van szó.

Az MKSZ elnöksége által elfogadott prémiumrendszer szerint akkor jár jutalom a játékosoknak, ha legalább a nyolcadik helyen végeznek.

"Rendkívül fontos, hogy a sok fiatal játékos minél több tétmeccsen minél több időt tudjon a pályán tölteni"

- tette hozzá az elnök.

A magyar együttes negyeddöntős volt a tavaly januári, franciaországi világbajnokságon. Azóta Nagy László, Iváncsik Gergő, Iváncsik Tamás, Gulyás Péter, Zubai Szabolcs, Fazekas Nándor és Ilyés Ferenc is lemondta a válogatottságot, Nagy Kornél nem kíván szerepelni a kontinenstornán, Faluvégi Rudolf és Győri Mátyás pedig sérült.

Pillanatnyilag a kétszeres olimpiai negyedik Császár Gábor a legidősebb, a nyáron már 34 éves lesz. Talant Dujsebajev neki epizódszerepet adott a két évvel ezelőtti Eb-n.

Marosi László alelnök szerint új időszámítás kezdődik.

"A cél az olimpiai kvalifikáció, de az út elején vagyunk. Felüdülés ránézni erre a fiatal, jó képességű, hajtós csapatra, de a tapasztalat minden bizonnyal hiányozni fog, hiszen ennek a megszerzése hosszabb folyamat."

A következő világbajnokságot is szem előtt kell tartaniuk a kontinenstornán, hiszen amennyiben a középdöntőbe jutnak, akkor könnyebb ellenfelet kaphatnak a vb-selejtezőre.

"Jó napot kívánok, örülök, hogy itt lehetek! Már nagyon izgatottak vagyunk. Nehéz csoportunk van, de megtesszük a tőlünk telhető legjobbat. Jól felkészültünk, a játékosok alig várják, hogy elkezdhessék a tornát"

- kezdte nyilatkozatát magyarul Ljubomir Vranjes.

A magyar válogatott a D csoportban szombaton az olimpiai címvédő Dániával, hétfőn Spanyolországgal, szerdán pedig Csehországgal találkozik Varasdon (Varazdin). A négyesből az első három helyezett jut a középdöntőbe.

A svéd edző hozzátette, nem esélyesként utaznak az Európa-bajnokságra, hiszen a dánok és a spanyolok is a világ legjobbjai közé tartoznak, de mindhárom ellenfelüket megpróbálják legyőzni.

"Nagyszerű hangulatban telnek a napjaink, a játékosok remekül dolgoznak és kiváló a hozzáállásuk. Nagyon sokat gyakoroltuk a védekezést és a gyors ellentámadásokat, a lerohanásokat. Októberhez képest felgyorsultunk. Sok időnk már nincs, de van még mit tennünk" - mondta már angolul a kapitány.

A magyarok szombaton 29-29-es döntetlent játszott Svédország vendégeként barátságos mérkőzésen, majd hétfőn 31-29-es vereséget szenvedett a skandinávoktól. Ez a két meccs nagyon hasznos volt, sokat elmondott a jelenlegi állapotunkról. Azért is választották a svédeket, mert a játékstílusuk hasonló, mint első ellenfelünknek, Dániának.

Nincs veszítenivalónk, sőt, ha az első mérkőzésüket megnyernék, az lendületet adhatna a játékosoknak. 

Ha a csehek jó napot fognak ki, mi pedig rosszat, akkor ők nyernek, de hogyha mi a tudásunknak megfelelően játszunk, akkor nekünk kell győznünk"

- és arra is emlékeztett, hogy a csehek kétszer győzték le az osztrákokat a napokban.

A csapatot jelenleg 18 játékos alkotja, közülük 16-an léphetnek pályára az Európa-bajnokságon. A szűk keretet legkésőbb pénteken kell megneveznie Vranjesnek, aki ezt követően a csoportkörben, a középdöntőben és az elődöntők, helyosztók alkalmával is két-két alkalommal cserélhet.

A játékosok közül Lékai Máté elmondta, egyelőre csak az első mérkőzéssel foglalkoznak, amelyen Dániával találkoznak.

"Ők az olimpiai bajnokok, és ennek az Európa-bajnokságnak is az egyik esélyei, de ha jól emlékszem, az előző világversenyen mögöttünk végeztek."

A Telekom Veszprém irányítója arra utalt, hogy tavaly januárban a magyar válogatott nagy csatában legyőzte a dánokat a világbajnokság nyolcaddöntőjében.

"Ha ismét sikerülne nyernünk ellenük, akkor biztosan nagyon jó tornát tudnánk játszani. A svédek ellen megmutattuk, hogy semmivel nem vagyunk lemaradva mögöttük, és már a múltban is bizonyítottuk, hogy a nagyobb csapatokat is el tudjuk kapni, annak ellenére, hogy esélytelenebbnek tartanak minket" - közölte Lékai.

Kocsis Máté elmondása szerint amennyiben a csapat Európa-bajnok lenne, összesen 80 millió, második hely esetén 70 millió, bronzérem esetén pedig 60 millió forintot kapna. A további helyekért sorrendben 50, 40, 30 millió forint jár, a 7-8. hely egységesen 15-15 millió forintot ér. Ennél alacsonyabb helyezésért nem jár prémium.  

A magyar férfiválogatott kerete:

  • Kapusok: BORBÉLY Ádám (Wisla Plock, lengyel), MIKLER Roland (Telekom Veszprém) 
  • Jobbszélsők: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE) 
  • Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (MOL-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo, német) 
  • Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém) 
  • Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSKI Uros (Székelyudvarhelyi KC, romániai) 
  • Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), JAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém) 
  • Balszélső: FEKETE Dávid (CYEB Budakalász)

A magyar meccsek

  • 2018. január 13. 20:30: Dánia-Magyarország (tv: M4 Sport) 
  • 2018. január 15. 18:15: Magyarország-Spanyolország (tv: M4 Sport) 
  • 2018. január 17. 18:15: Csehország-Magyarország (tv: M4 Sport)